Завантаження ...

Що повинна містити ваша тарілка - коментар сумської нутриціологині

Що повинна містити ваша тарілка - коментар сумської нутриціологині фото

«Після 35 ми гірше перетравлюємо складні білки, такі як червоне м’ясо. Це через те, що погіршується здатність підшлункової залози виділяти ферменти, щоб розщеплювати макроелементи» - розповідає Оксана Анцибор, сумська нутриціологиня. Що потрібно їсти та у якому віці, щоб зберігати здоровий стан організму – у нашому матеріалі.

Оксана Анцибор – сумська нутриціологиня, яка розповість про пріоритетність у продуктах у різному віці. На що звернути увагу батькам дітей у раціоні, що можна їсти після 35, а чого краще уникати.

На фото Оксана Анцибор, сумська нутриціологиня

Перш за все, Оксана радить складати тарілку так, щоб на ній були продукти різних кольорів, такий собі принцип «веселки». Найпростіше це зробити накладаючи різноманітні овочі: червоний – помідор, помаранчевий – морква, жовтий – груша, зелений – петрушка, синій – баклажани,  фіолетовий – базилік. Чим більше кольорів присутньо на вашій тарілці, тим різноманітніший ваш раціон. А з цим більше вітамінів та мінералів ви отримаєте з їжі, які легше буде засвоїти.

- Дітям важливо вживати лецитин, тобто жири, щоб відбувався розвиток мозкової діяльності. І віддавати перевагу не м’ясу, а тим же яйцям, - радить нутриціологиня.

Що обов’язково повинно бути у тарілці дитини:

  • Білкові продукти (яйця, риба (хек, скумбрія, дикий лосось, сардини), яловичина, домашня птиця);
  • Корисні жири (вершкове чи топлене масло, домашнє сало, несмажені сирі горіхи, насіння гарбуза, льону, кунжуту, конопель, авокадо, кокосові чипси);
  • Вуглеводи (безглютенові каші (зелена гречка, рис басматі, рис нешліфований, пшоно, кіноа), тушковані овочі, буряк, морква, картопля, селера);
  • Клітковина (сирі овочі, свіжі/заморожені ягоди, сезонні фрукти).

Раціон 20-річних має бути різноманітним і включати не тільки традиційні джерела білка, як-от м'ясо чи риба, а й рослинні альтернативи: бобові, горіхи, насіння. Це допоможе забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами. Складні вуглеводи – це повільне джерело енергії для молоді. Вони довше перетравлюються, забезпечуючи стабільний рівень енергії та відчуття ситості. Відмінні джерела – бобові, безглютенові каші: зелена гречка, рис, пшоно, кіноа, сирі овочі.

- Після 35 знижується фізіологічно ферментативна здатність підшлункової залози. Тобто ви виробляєте менше ферментів, через що гірше розщеплюєте їжу, яка надходить до нашого шлунку, - розповідає Оксана.

З віком ви повинні надавати перевагу продуктам, які легше засвоюються. Наприклад, яйця. На противагу їм, червоне м’ясо, яке містить складні білки, – буде гірше розщеплюватися. Оксана радить не зловживати м’ясом (свинини, наприклад) після 35, а дозволяти собі його їсти один раз на тиждень. Якщо їжа не засвоюється – вона починає «гнити» та створювати проблеми у кишківнику. Добре розщеплюється жирна риба. Ви отримаєте не тільки омега-3, а й білок.

- Також, люди нехтують такими продуктами як серце та печінка тварин. Вони буквально «скарбничка» вітамінів групи В. Печінка – це умовний фільтр, її потрібно обирати якісну. Найкращі – це теляча, яловича та бараняча. Субпродукти – це білок та буквально «вибухова» доза вітамінів, якими більша частина населення нехтує, - розповідає нутриціологиня.

Що потрібно виключити зі свого раціону після 35, щоб почувати себе добре:

  • Молочну продукцію;
  • Вживання жирного м’яса на постійній основі;
  • Перекуси фруктами чи солодкими батончиками;
  • Хліб, макарони замінити на безглютенові каші;
  • Солодощі замінити на свіжі ягоди.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: