Завантаження ...

Перший дзвоник у бомбосховищі: як працюватимуть школи на Сумщині

Перший дзвоник у бомбосховищі: як працюватимуть школи на Сумщині фото

29 серпня Рада національної безпеки і оборони визначила, як почнеться новий навчальний рік на Сумщині. У більшості садочках, школах, закладах професійної освіти та вишах буде дистанційний освітній процес, проте в області є можливість навчання офлайн. 

Як повідомляє директорка Департаменту освіти і науки Сумської ОВА Вікторії Гробова, навчальний рік на Сумщині починається 2 вересня 2024 року та закінчується 30 червня 2025 року. Перший дзвоник для більшості лунатиме дистанційно, адже Рада національної безпеки і оборони дозволила навчання за очною та змішаною формою лише у тих закладах, які мають протирадіаційні укриття. Їхню кількість посадовиця назвати відмовилася з міркувань безпеки, проте зазначила, таких небагато.  

Дистанційка для ВПО

Для батьків школярів, які замість навчання офлайн обрали дистанційку, створили окремі класи. Дистанційні класи працюватимуть у школах, які мають протирадіаційні укриття і для тих дітей, які зараз знаходяться в інших регіонах та поки не планують повертатися додому. Вони можуть «перевестися» зі свого очного чи змішаного класу на дистанційний при тій же школі. 

Школярі, які зараз знаходяться за кордоном також можуть навчатися у школах Сумщини. Таких в області пʼять. Вони забезпечують дітей дистанційною освітою за українознавчим компонентом. Тут  учні можуть отримати документ про освіту, вивчаючи українську мову та літературу, правознавство, захист України, історію України. 

Вікторія Гробова, фото MistoSumy

«Ці предмети не дадуть дитині втратити звʼязок з нашою державою. Тобто вони будуть володіти українською мовою, читати українські книжки. Але оцінки по іншим предметам можна буде перезарахувати з тих шкіл, де навчаються діти зараз», - говорить Вікторія Гробова.  

До 2027 року усі освітні заклади будуть з укриттями 

За словами Вікторії Гробової,  до 2027 року на Сумщині планують наростити місткість та кількість укриттів. До цього часу усі освітні заклади матимуть статус сховища або протирадіаційного укриття.  

Наразі усі заклади освіти на Сумщині забезпечені генераторами та можуть працювати під час відключень світла.  

Попри безпекову ситуацію, минулого навчального року Сумщина показала гарний рівень освіти – область зайняла 5 місце за результатами НМТ. 73 дитини отримали 200 балів.

Який освітній результат покаже Сумщина цього навчального року  – дізнаємося вже влітку 2025.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: