Завантаження ...

Це наш шматочок: як сумський ресторан захопив пішохідну зону

Це наш шматочок: як сумський ресторан захопив пішохідну зону фото

Пішохідна вулиця Воскресенська давно потерпає від навали автомобілістів. У кінці липня до цієї проблеми додалося незаконне будівництво тераси, що здійснює власник ресторану «Amici Felici». Попри численні порушення закону, відмовлятися від свого задуму він не збирається.

Постріл в ногу

У грудні минулого року по вул. Воскресенський, 7 відкрився ресторан Amici Felici («Щасливі друзі» у перекладі з італійської). Перед відкриттям, крім ремонту інтер’єру, у будинку відремонтували фасад і додали світлодіодну підсвітку теплого тону. Тоді багатьом сумчанам це сподобалося — сумські групи в соцмережах були заповнені фото з ресторану і селфі на його фоні.

Здавалося, все добре. Однак на початку серпня на пішохідній частині вулиці, що прилягає до ресторану, з’явився дерев’яний підмурівок. Конструкція перегородила вільний прохід пішоходів по вулиці. Потім робітники почали монтувати над підмурівком металеві конструкції, прикріплюючи їх прямо до фасаду будинку. Виявилося, таким чином власник ресторану хоче облаштувати літню терасу для сезонної літньої торгівлі. Навіщо ж руйнувати й закривати фасад будинку, на ремонт якого рік тому було витрачено немалі кошти?

Будинок з історією

Таке самоуправство викликало стурбованість в архітекторів та краєзнавців міста. Адже будинок на Воскресенській, 7 – це пам’ятка архітектури кінця ХІХ – початку XX століття з цікавою історією. Сто десять років тому на першому поверсі розміщалася знаменита на всі Суми кондитерська Альфреда Крюгера, на другому – банк та стоматологічна клініка. Під час окупації Сум нацистами у 1941-43 роках тут розміщалася міська управа, під час комуністичного періоду – різні установи. Ресторан на першому поверсі та готель на другому тут відкрили ще 20 років тому, однак після початку війни 2014 року вони закрилися.

Статус пам’ятки архітектури означає, що вона охороняється державою. Тому на будь-які дії із фасадом будинку необхідний дозвіл обласного управління містобудування та архітектури. Саме воно опікується охороною пам’яток архітектури на Сумщині.

Архітектори проти

Саме тому група молодих сумських архітекторів на чолі з Ігорем Титаренком звернулися до цього управління.

«Зазвичай літня тераса – це ряд столиків і стільців без спорудження будь-якої платформи й накриття. Там також вільно мають проходити пішоходи. Це європейська практика. А те, що почали будувати поряд із рестораном — це неподобство і порушення законодавства. Саме тому ми звернулися до спеціалістів управління із відповідною заявою. Там же з’ясували, що жодного дозволу на роботи із фасадом власник ресторану не отримував», - говорить Ігор Титаренко. Він відомий створенням цифрових моделей Сумської козацької фортеці XVII століття та пам’яток архітектури Сум кінця ХІХ – початку XX століття, а також громадськими ініціативами.

В управлінні архітектури і містобудування департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради нам підтвердили, що травневим рішенням міськвиконкому ресторану «Amici Felici» дозволялося саме розміщення майданчика для сезонної торгівлі. Це не передбачає зведення будь-яких споруд на пішохідній частині тротуару, тим більше таких, що закривають її фасад.

Таким чином, власник ресторану щонайменше порушив вимоги закону «Про охорону культурної спадщини» та вимоги міської влади до літніх майданчиків.

Хочемо ще

Після звернення молодих архітекторів до обласного управління містобудування та архітектури будівництво тераси припинилося. З того часу пройшло 3 тижні, однак конструкцію досі не демонтували. Термін дозволу на сезонну торгівлю, виданий ресторану, закінчується 31 серпня. Проте, не зважаючи на порушення, на серпневе засідання виконкому було винесено проєкт рішення про подовження комерційній структурі, якій належить ресторан «Amici Felici», терміну сезонної торгівлі. Це щонайменше може свідчити про бажання власника ресторану продовжувати незаконне будівництво тераси

та небажання нинішнього тимчасового керівника міста Артема Кобзаря вирішити ситуацію. Від початку будівництва скандальної тераси він жодного разу не висловився із цього приводу.

Втім, продовжити термін дозволу на сезонну торгівлю власникам ресторану не вдалося. Після заперечення керівника управління містобудування і архітектури міськради Андрія Крівцова рішення більшістю голосів членів виконкому не було підтримане.

Що далі?

Як повідомили нам в обласному управлінні містобудування та архітектури, до власників ресторану було направлено припис щодо усунення порушень закону «Про охорону культурної спадщини». Це означає необхідність демонтажу конструкції, прикріпленої до фасаду. Якщо власник не відреагує на нього, управління направляє відповідне звернення до обласної прокуратури. Прокуратура від імені держави звертається з позовом до суду, який рішенням зобов’язує власників ресторану усунути порушення. Якщо вони виконають рішення суду добровільно, за справу мають взятися судові виконавці. Ця процедура може зайняти чимало часу – до пів року.

Ми спробували отримати коментар власника ресторану, але адміністратор відповіла, що не може нас з ним з’єднати. Втім, редакція готова почути його думку.

Непокаране зло

На жаль, самоуправство власників кафе і ресторанів із захопленням пішохідної частини вулиці на вул. Воскресенській трапляється не вперше. Буквально в 70 метрах від ресторану «Amici Felici» є нині непрацююче кафе «Чай&кофе». Воно розташоване в старовинному будинку кінця ХІХ століття. Ще задовго до початку повномасштабної війни його власники також отримали дозвіл на тимчасову торгівлю на літньому майданчику. Після цього до нього була прибудована тераса, яка захопила частину вулиці. Ця тераса стоїть вже декілька років. Так само зробили власники кафе «Шинок» по вул. Воскресенський,15. Там літній майданчик перетворився на капітальну прибудову з фундаментом на тротуарі. Міській владі разом з обласною і правоохоронними органами під силу вирішити ці проблеми Воскресенської. Для цього не потрібні бюджетні кошти, а тільки політична воля.


Богдан Сумський
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: