Завантаження ...

СБУ на Сумщині підозрює шістьох інженерів проєктної організації у співпраці з окупантами

СБУ на Сумщині підозрює шістьох інженерів проєктної організації у співпраці з окупантами фото

У ході розслідування співпраці проєктної організації з Сум із фінансово-промисловими групами кремля, СБУ повідомила про підозру шістьом її учасникам у колабораціонізмі, вчиненому у складі організованої групи.

Нагадаємо, у травні 2024 року Служба безпеки затримала керівника проєктної організації, яка працювала на підсанкційні компанії країни-окупанта, зокрема «роснафта» Ігоря Сєчина і «Сібур Холдинг». Тоді СБУ запобігла передачі агресору новітніх розробок України у сфері нафтогазової промисловості.

Під час подальшого документування злочинної діяльності підконтрольної резидентам рф проєктної організації, СБУ викрила ще п’ятьох громадян України на співпраці з країною-агресором.

За даними слідства, група інженерів-проєктувальників розробляла конструкторську документацію на будівництво автоматизованих систем управління енергообладнанням на об’єктах російських монополістів.

Готові розробки очільник підприємства планував відправити своїм спільникам в рф через хмарні сервіси кодування інформації, а гроші за це отримати на власні криптовалютні гаманці.

Також фігуранти ініціативно брали участь у роботах з відновлення кількох українських енергетичних об'єктів та отримували доступ до конструкторської документації цих підприємств.

На підставі здобутих доказів, слідчі Служби вже повідомили усім шістьом учасникам проєктної організації, двоє з яких переховуються від слідства в рф, про підозру за ч. 3 ст. 28 та ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, вчинена організованою групою).

Зловмисникам загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Вирішується питання про обрання фігурантам міри запобіжного заходу.

Блокування злочинної схеми та розслідування проводили співробітники Управління СБУ в Сумській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: