Завантаження ...

Сумська фотохудожниця презентувала пікторіальний проєкт

Сумська фотохудожниця презентувала пікторіальний проєкт фото

В Сумській міській галереї 10 вересня відкрилася фотовиставка «Краса в одній лінзі» фотохудожниці Наталії Некрасової. Вона знята у стилі пікторіалізму – стилю, що нечасто використовується сучасними фотографами. У Сумах же така виставка демонструється вперше за останні 30 роки.

Пікторіальне фото виникло у кінці ХІХ століття. Тоді деякі європейські фотографи, на відміну від колег, що фіксували навколишню реальність, намагалися повернути фотографію до живопису. Зокрема, їм дуже подобався такий стиль, як імпресіонізм. Пікторіальне фото характеризувалися умисною нечіткістю, розмитістю зображень та їх пониженим контрастом. Фотографи-пікторіалісти використовували портретні об'єктиви і моноклі, які дозволяли з більшою свободою передавати у пейзажах повітряний серпанок, морську далечінь.

Розквіт пікторіалізму припав на початок ХХ століття, потім ця течія згасла і лиш окремі фотографи протягом останніх 100 років вважали за потрібне повертатися до пікторіалізму. Сумські фотохудожники за минулі 30 років іноді робили окремі роботи у пікторіальному стилі, однак це було не більше ніж виключенням на фоні того стилю, який вони обрали.

І ось сумська фотохудожниця Наталія Некрасова у розпал війни вирішила зробити пікторіалістичний проєкт і представити його сумчанам. На перший погляд, це дивно, але музи навіть під час війни повинні робити свою справу.

 В експозиції виставки представлено більше 40 робіт зняті за 12 місяців. Робота над проєктом йшла непросто – адже автор фото звернулася до цього жанру вперше. Велику роль у започаткуванні та завершенні проєкту зіграв відомий сумський фотограф Олександр Сагалаєв. Наталія Некрасова певний час займалася у його фотошколі. Фото великого формату для виставки друкувалися у Харкові, який постійно перебуває під ударами ворога.

Чому виставка має таку назву? Всі роботи для неї зняті об’єктивом – моноклем, який дійсно має лише одну лінзу, на відміну від сучасних об’єктивів, де їх може бути більше десятка.

Частина пікторіальних фото експозиції — це натюрморти, які скомпоновані із різних предметів – квітів, колосків, скибок хліба, традиційного українського посуду. Декілька фото торкаються українського архетипу – на них зображені традиційні українські ляльки-мотанки.

«Перша персональна виставка – це хвилююче, але є і почуття щастя - тому що я зробила цей крок у розвитку як фотографа, як творчої особистості. Я прийшла у фотографію більше 10 років тому. Коли їздила по світу, завжди брала із собою фотоапарат. Потім від тревел-фото я перейшла до жанру портрета – фотографувала жінок і непогано на цьому заробляла. Мої замовниці казали: «Ваш погляд робить жінку дуже красивою». У 2023 р. мені вперше захотілося організувати свою першу персональну виставку. Портрети виставляти не хотілося, треба було виходити із зони комфорту. Тому відгукнулася на пропозицію Олександра Сагалаєва попрацювати над пікторіальними фото. Було непросто, іноді хотілося покинути роботу, але його допомогою все ж вдалося завершити цей проєкт», - говорить Наталія Некрасова.

Виставка «Краса в одній лінзі» триватиме до 22 вересня.


Володимир Пошва
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: