Завантаження ...

Якість води у Сеймі на Сумщині знову погіршується

Якість води у Сеймі на Сумщині знову погіршується фото

На Сумщині спостерігається подальше погіршення якості води річки Сейм у верхніх пунктах моніторингу на ділянці до с. Мутин.

У с. Чумакове за показниками досліджень води хімічне споживання кисню зросло, збільшився вміст завислих речовин.

Також зросли показники азоту амонійного, розчинений кисень знизився та в 2,5 рази менше за норму. Про це повідомляють в Міндовкілля.

Усі органи влади, залучені до локалізації забруднення, з’ясовують причини ймовірного повторного органічного забруднення.

Так, вчора 16 вересня, було проведено засідання Сумської обласної ТБ та НС, у якій взяли участь заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко, професорка Українського гідрометеорологічного інституту Наталя Осадча.

У ході засідання обговорено можливі причини погіршення якості води та шляхи локалізації забруднення річки Сейм. Надано доручення відповідним службам та органам місцевого самоврядування.

Серед них основні:

  • вжити заходи з розчистки поверхні водного дзеркала від твердих наносів для мінімізації джерел додаткового забруднення;
  • розглянути всі ймовірні варіанти абсорбції забруднення із залученням науковців;
  • забезпечити належне інформування населення про ситуацію.

На Чернігівщині відбувається покращення якості води р. Сейм, фіксується збільшення вмісту розчиненого у воді кисню, показник хімічного споживанню кисню перебуває в межах норми. По азоту загальному, залізу загальному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не зафіксовано.

Результати вимірювань проб води р. Десна на Чернігівщині свідчать, що якість води річки Десна також покращилась у всіх пунктах. За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна у Чернігівській області, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.

17 вересня 2024 року на річці Десна якість води у місцях водозаборів на Київщині перебуває у межах норми.

Забруднення, яке рухається руслом Десни, менш концентроване, ніж було на початку у річці Сейм та у точках відбору води річки Сейм на Чернігівщині. спостерігається його розбавлення.

За даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди Київводоканалу справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Тож якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил. Єдиний ризик – можливий запах. Однак для його усунення Київводоканалом заготовлено 120 тонн пилоподібного активованого вугілля.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: