Завантаження ...

Що робити, якщо в будинку оселився кажан – поради сумʼянам

Що робити, якщо в будинку оселився кажан – поради сумʼянам фото

У вересні двоє сумʼян постраждали від укусів кажанів. В обох випадках рукокрилі залетіли до оселі та захищали свої життя, які, до речі, охороняться законом. Що робити, якщо в будинок залетів кажан, як не зашкодити своєму здоров’ю та життю тварини – дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Хоча кажани багатьох своїм виглядом лякають, рукокрилі є надзвичайно корисними для нашого довкілля. Нічні тваринки поїдають величезну кількість комах, малодоступних для денних птахів. Вони знищують не лише шкідників сільськогосподарських і лісових культур, а й тих, які завдають шкоди самій людині. Також «летючі мишки» можуть запилювати рослини та розповсюджувати насіння.

Досить часто кажанів бояться, бо вони є переносниками сказу. Однак це не досить часте явище. Серед європейських видів кажанів лише у трьох достовірно знайдені віруси сказу – це пергач пізній, водяна нічниця та ставкова нічниця. Останніх двох в містах майже не зустріти, вони зазвичай живуть у лісах. А ось пергач пізній в населених пунктах зустрічається. Однак, варто пам’ятати, що для кажана, ураженого вірусом сказу, не типово проявляти агресію. Тож ймовірність, що вас така тварина вкусить є, але за умови, що ви будете її торкатися. До того ж і вірус передається в разі сильного укусу (до крові – ред.). Саме тому спеціалісти радять захищати свої руки цупкою тканиною.

Українська фауна налічує 28 видів кажанів і всі вони охороняються законом, оскільки занесені до Червоної книги. Тож якщо ви виявили кажана у себе вдома, памʼятайте, що ваша необачність може зашкодити життю рідкісної тварини, за яке ви понесете відповідальність.

Так ремонт на балконі, де проживають кажани може для вас обійтися щонайменш штрафом, а у разі вбивства тварин можна опинитися й у вʼязниці. Ви можете понести адміністративну відповідальність за ч. 2 ст. 90 КУпАП. За цією частиною передбачено накладання штрафу у розмірі від 510 до 850 грн (на громадян) та від 850 до 1360 грн (на посадових осіб). Крім того, порушнику нараховуватиметься розмір компенсації за кожну тварину щодо якої здійснено порушення. Також передбачена кримінальна відповідальність за жорстоке поводження із тваринами, що призвело зокрема до загибелі — ст. 299 КК України. Згідно із частиною 1 цієї статті передбачена відповідальність від 6 місяців до 3 років арешту. А от за частиною 3 — такі дії вчинені щодо двох і більше тварин — передбачене покарання від п’яти до восьми років ув’язнення.

Ми звернулися до  Українського центру реабілітації рукокрилих, щоб дізнатися алгоритм дій в разі виявлення вдома кажана та спитали, чи є у Сумах представники організації, які могли б допомогти.

Волонтерів на Сумщині, які займаються реабілітацією кажанів немає. Проте нам надали кілька рекомендацій, головні з яких – мати при собі цупкі рукавички та не панікувати.

Якщо ви знайшли кажана у квартирі:

  1. Вдягніть цупкі (наприклад, шкіряні) рукавички. Не беріть кажанів голіруч – вони можуть боляче вкусити.
  2.  Спіймайте кажана, накривши його згори коробочкою та протиснувши пласт картону між стіною та кажаном. Перегорніть коробку, накриту картонкою та заклейте скотчем.
  3. Ретельно закрийте коробку з твариною усередині кришкою. Щоб кажану було чим дихати, зробіть кілька невеликих вентиляційних отворів у коробці.
  4. Ввечері випустіть тварину на вулицю (за умови, що температура вища +5°C). Якщо на вулиці вже холодно, випускати кажана не можна – він загине.

Якщо ви виявили кажана або цілу колонію тварин в холодну пору, його варто передати до Центру реабілітації рукокрилих. В такому випадку краще проконсультуватися зі спеціалістами за номером:  066 305 98 95.

Більше про кажанів та їхню реабілітацію можна почитати тут.

Головне фото: Galka.if.ua
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: