Завантаження ...

Сумщину відвідав Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олексій Кулеба

Сумщину відвідав Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олексій Кулеба фото

У рамках робочої поїздки було підписано Меморандум щодо патронацтва з відновлення прифронтових міст між громадами Сумщини та громадами Рівненщини (Березнівською, Рокитнівською), Тернопільщини (Тернополем, Збаразькою та Копичинецькою) та Київщини (Обухівською громадою).

«Президент України чітко визначив один із напрямків – сформувати патронат усередині країни для згуртування і об’єднання наших людей з різних куточків держави. Крім того, це наша людська допомога один одному саме в той момент, коли її потребують найбільше», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба.

Він наголосив, що взаємодія між регіонами завжди була налагодженою. Проєкт патронату підіймає цей напрямок на якісно новий рівень, створює сприятливе середовище для взаємодопомоги.

Начальник Сумської ОВА Володимир Артюх подякував Олексію Кулебі за те, що Сумській області завжди він особисто приділяв багато уваги.

«Сьогодні в Сумській області відбуваються історичні події, важливі для нашої Перемоги. Але для цього необхідно зробити ще багато чого для оборони Сумщини і країни в цілому, – зазначив Володимир Артюх. – І ми це робимо. І без допомоги громад, без допомоги областей – Львівської, Тернопільської, Київської ми б не могли створити такі потужні фортифікації, які сьогодні маємо, а без допомоги ЗСУ ми не могли б так захищати нашу область від ворога».

Очільник області підкреслив, що Сумщина ніколи не залишалася в боргу. Попри близькість до ворога завжди намагалася допомагати тим областям, які потребували нашої підтримки – Херсонщині, Харківщині, саме в ці області їхали гуманітарні конвої від громад Сумської області.

«Сьогодні наші громади тримають кордон, тримають захист свого населення і б’ють ворога. Я дякую їм безмежно. І вдячний також тиловим громадам Тернопільської, Рівненської та Київської областей, які виявили велике бажання допомогти прифронтовим нашим громадам, щодня, щогодини потерпають від обстрілів з боку ворога. Страждають цивільні люди. І те, що ви разом з нами у цей не простий час для країни та для нашої Сумської області, я вам дуже за це вдячний, – говорив Володимир Артюх. – У цьому і наша сила – в єдності, співпраці, братерстві. Працюємо разом – на спільну Перемогу».

У своїх виступах голови Білопільської, Краснопільської, Юнаківської, Сумської, Охтирської громад розповіли про нагальні проблеми, пов’язані з необхідністю відновлення зруйнованої інфраструктури, евакуації населення, підтримки бізнесу тощо. А керівники тилових громад Тернопільської, Рівненської та Київської областей говорили про готовність допомагати Сумщині. На завершення зустрічі громади підписали Меморандум.

Для громад Сумщини цей документ, саме патронатство громад тилових областей є дуже цінним. Адже в ньому йдеться не про загальні речі, а про конкретну роботу, в тому числі й про відновлення інфраструктури Сумщини після ворожих обстрілів.

Також в рамках робочої поїздки Олексій Кулеба провів засідання координаційного штабу з питань відновлення систем життєзабезпечення населення Сумської області.

Головною темою засідання координаційного штабу стало забезпечення енергетичної стійкості й незалежності Сумщини, зокрема захист і відновлення енергооб'єктів після ворожих ударів, наявність резервних джерел живлення, забезпечення області достатньою кількістю когенераційних установок та на найближчу перспективу – розвиток біоенергетики.

Під час робочої поїздки Олексій Кулеба відвідав обласний перинатальний центр, оглянув матеріально-технічну базу медичного закладу, оснащення операційних та умови, у яких перебувають породіллі. Також у ході зустрічі обговорили проєкт будівництва на території медзакладу спеціалізованого протирадіаційного укриття.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України побував і на таких значимих для Сумщини об’єктах, як привокзальна площа у Тростянеці (оглянув хід реалізації експериментального проєкту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали в наслідок збройної агресії), зруйнований внаслідок збройної агресії багатоквартирний будинок в Охтирці, об’єктах критичної інфраструктури області, повідомили в ОВА.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: