Пил та смог з росії: чому на Сумщині погіршилася якість повітря та що з цим робити

Масштабні лісові пожежі в росії стали причиною погіршення якості повітря на Сумщині. Вже декілька днів можна помітити задимленість та неприємний аромат повітря. Що ж говорять синоптики, як мінімізувати вплив забрудненого повітря на здоров’я та як же пил потрапив до нас – у нашому матеріалі.

Масштабні лісові пожежі в росії стали причиною погіршення якості повітря на Сумщині. Вже декілька днів можна помітити задимленість та неприємний аромат повітря. Що ж говорять синоптики, як мінімізувати вплив забрудненого повітря на здоров’я та як же пил потрапив до нас – у нашому матеріалі.

2 жовтня фахівці Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб позапланово провели перевірку атмосферного повітря у пʼяти точках міста : на вулицях Революції Гідності, Збройних Сил України, Роменській та на проспектах Перемоги, Свободи. Причиною цього стала погіршена якість повітря на Сумщині. У місті було помічено задимленість схожу на смог. Як виявилося, причиною смогу став звичайний пил.

Як зазначає Ірина Купрієнко, в.о. генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, під час масштабних лісових пожеж у країні агресора, стався атмосферний вихор через який ми й відчуваємо забруднене повітря. Суміш із пилу та смогу притягнув до України південно-східний вітер. А найбільша концентрація часточок у повітрі зафіксована на Сумщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Миколаївщині.

На фото Ірина Купрієнко, в.о. генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com

Синоптики прогнозують, що ситуація з погіршеною якістю повітря протримається до п’ятниці, поки напрям вітру в Україні не зміниться на південний та західний. Сам пил потраплятиме до нас хвилями. Іншими словами, покращення чергуватиметься з погіршенням видимості та якості повітря. Утім, за словами гідрометцентру, ситуацію з якістю повітря на Сумщині ускладнює переміщення з північного сходу оксиду вуглецю, який утворився в наслідок масштабних пожеж на території рф. Особливо помітна погіршена якість повітря вночі та зранку через перепади температури та метеорологічних умов.
 

Чим небезпечне забруднене повітря для здоров’я?

Як розповідає сумська пульмонологиня Тетяни Пилипенко, рівень вмісту пилу в атмосферному повітрі має мінімальний вплив на здоров’я містян.

Здебільшого, відчувати погіршення стану можуть люди, які мають бронхолегеневу патологію або захворювання ЛОР-органів. Частий кашель, першіння у горлі, задишка, закладеність носа, сиплість голосу – саме ці симптоми можна відчути внаслідок задимлення. Пульмонологиня рекомендує носити звичайну захисну маску та окуляри на вулиці, щоб пил не потрапив до очей та дихальних шляхів.

- Щоб запобігти шкідливому впливу атмосферного повітря на наш організм достатньо робити звичайні дії, щоб фізично «прибрати» пил з повітря хоча б у приміщенні. Тобто робіть вологі прибирання, вивішуйте вологу тканину на вікна та двері, щоб не давати частинкам пилу потрапляти до приміщення, використовуйте очищувачі та зволожувачі повітря, – рекомендує лікарка.

Також Тетяна зауважує: якщо ви відчуваєте погіршення стану здоров’я через забруднене повітря – одразу звертайтеся до пульмонолога.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: