Примусова евакуація – як та куди виїхати з-під обстрілів жителям Сумщини

Куди звертатися, на яку підтримку розраховувати та чому з родин прикордоння планують вилучати дітей – у нашому матеріалі.

Із липня 2023 року на Сумщині триває евакуація. За цей час з потенційно небезпечних територій евакуювали близько 6,5 тисяч дітей, однак ще майже півтори тисячі залишаються під щоденними обстрілами. Куди звертатися батькам, на яку підтримку розраховувати та чому з родин прикордоння планують вилучати дітей – у нашому матеріалі.

Нещодавно Сумська військова адміністрація повідомила про наказ №8-ОД/203. Він передбачає проведення обов’язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з 90 населених пунктів Сумщини. І хоч поки що наказ не погоджений Координаційним штабом, відомо, що у випадку відмови батьків або опікунів від евакуації, дитину планують вилучати з родини у примусовий спосіб.

На фото Юрій Каліновський, начальник Служби у справах дітей

«У разі затвердження Координаційним штабом цього наказу діти мають у примусовий спосіб бути евакуйовані. Якщо батьки не погоджуються – дитину евакуюють у примусовий спосіб рішенням виконавчого комітету громади про вилучення дитини із родини. Така відмова не може бути прийнятною для держави. І ми залишаємо за собою право в прийнятті рішення про відібрання дитини із родини, якій загрожує небезпека. Я дуже прошу всіх відповідально поставитися до своїх батьківських обовʼязків і прийняти єдине правильне рішення у Вашому житті за тих обставин, які на сьогодні склалися», - говорить Юрій Каліновський, начальник Служби у справах дітей.

Куди звертатися

Для жителів Сумщини, які бажають виїхати з потенційно небезпечних територій, розгорнуті евакуаційні штаби та транзитні центри. Там можна отримати усю необхідну консультацію, обрати майбутнє місце проживання та спланувати свій маршрут.

Тож, мешканці області можуть звернутися щодо питань з евакуації за номерами:

  • 1548 – гаряча лінія Мінреінтеграції;
  • (0542) 77-96-77, 099-302-52-50 — Департамент з питань соціальної політики Сумської області;
  • 099-318-63-62(цілодобово) —  Координаційний штаб з проведення евакуації;
  • 050 578 25 23, 099 617 52 04 — для жителів Охтирського району;
  • 095 386 43 06, 050 650 70 83(цілодобово) — для жителів Сумського району;
  • Шосткинський район: 093 326 50 06 — для жителів Шосткинського району;
  • Конотопський район:  (05447) 6-24-03 — для жителів Конотопського району;
  • 050 252 12 88 або 102 – евакуаційна група «Білий Янгол».
На фото Людмила Мусіяка, директорка Департаменту з питань соціальної політики Сумської державної адміністрації.
 

«Для родин, які бажають евакуюватись у безпечні місця, на сьогодні розгорнуті евакуаційні штаби у районах, звідки проводиться евакуація, і транзитні центри – в Шосткинському, Конотопському, Сумському районах. Люди можуть звернутися до цих транзитних центрів, до евакуаційних штабів за отриманням консультацій, відповідних довідок, за наданням допомоги», – говорить Людмила Мусіяка, директорка Департаменту з питань соціальної політики Сумської державної адміністрації.

Місця розселення

Мешканці можуть виїхати в більш безпечні місця як на території Сумщини, так і за межами області. Так, в більш віддалених від кордону з рф районах області пропонують тимчасове проживання в гуртожитках або у приватних будинках, які переважно є безхазяйними. Однак з їхнім облаштуванням допомагають місцеві волонтери та меценати.

«Для громадян, які мають господарство є можливість поселення в 58 вільних будинків в селах Роменського району та 96 будинків у Конотопському районі. Люди можуть, звернувшись до громади, виїхати на місце подивитися і вирішити, чи хочуть вони переїхати. Крім того, деякі меценати надають допомогу у ремонті, облаштуванні, працевлаштуванні людей, які виїхали. Також на теренах області працюють громадські організації. Вони готові допомогти людям, які вже переселилися в такі будинки меблями, технікою й іншими засобами, які потребує родина», - зазначає Людмила Мусіяка.

Для тих хто вирішив виїхати з Сумщини є можливість тимчасово поселитися у центральних та західних регіонах країни. Найбільше вільних місць для ВПО налічують Львівська, Кіровоградська, Івано-Франківська,  Полтавська, Закарпатська, Чернівецька, Вінницька області.  Евакуюватися жителі можуть автобусом або потягом. Так, вже більше як місяць курсує тричі на тиждень (щоп’ятниці, суботи та неділі) евакуаційний вагон в поїзді «Шостка – Київ».  Для того, щоб записатися на евакуаційний маршрут, необхідно зателефонувати у транзитний центр або центр евакуації у Шосткинському районі або прийти на залізничний вокзал за годину до відправлення потягу.

Також існують і автобусні маршрути, в деяких випадках є можливість замовити транспорт для декількох родин або ж перевезення сільськогосподарського домогосподарства.

«Якщо, наприклад, декілька родин збираються їхати в одне місце, то ми можемо замовити мікроавтобус чи інший транспорт, який  зможе довезти людей до визначеного місця проживання. Також є можливість надати допомогу в перевезенні сільськогосподарського домогосподарства. В деяких випадках навіть домашніх тварин», - говорить Людмила Мусіяка.

Перш ніж виїжджати мешканцям Сумщини радять звернутися до транзитних центрів аби узгодити зі спеціалістами евакуаційний маршрут та забронювати місця тимчасового проживання.

Яка допомога передбачена для ВПО

Жителі області, які евакуюються з небезпечних територій,  отримують статус ВПО. Цей статус надає можливість отримати допомогу від держави в розмірі 2000 грн на дорослу особу, а на дітей або осіб з інвалідністю – 3000 грн. Така допомога виплачується щомісячно протягом пів року. За словами Людмили Мусіяки, державну допомогу  також можна отримати повторно:

«Люди, які вже отримували таку допомогу і вона була припинена у зв’язку з закінченням терміну дії можуть отримати її повторно. Якщо їм знову довелося евакуюватися, вони мають отримати довідку від громади про це та звернутися до органів соцзахисту для написання заяви»

Також мешканці, які пережили евакуацію, можуть отримати та допомогу від міжнародних партнерів в розмірі 10 800 грн на кожного члена родини.  Більше про фінансову допомогу можна дізнатися за посиланням  або за номером: 063-182-68-38

Відповідальність батьків

Попри постійні обстріли, у 5-кілометровій прикордонній зоні залишається близько 110 дітей.  За словами Вікторії Кочерги, начальниці відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Сумській області, працівники поліції щоденно відвідують кожну родину з дітьми та закликають евакуюватися:

На фото Вікторія Кочерга, начальниця відділу ювенальної превенції УПД ГУНП в Сумській області

«Під час оповіщення родин з дітьми працівники поліції доводять інформацію про те що на жаль в нашій області загинуло 15 дітей та отримали поранення 57 дітей. Також в письмовій формі інформуємо про відповідальність, яку несуть батьки за життя та здоровʼя дітей. У разі відмови евакуації батьки заповнюють письмові відмови»

Правоохоронниця наголосила на відповідальності батьків перед Законом. Так, Стаття 184 КУпАП передбачає, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У випадку злісного невиконання батьківських обовʼязків, загрожує стаття 166 КК України, яка карається обмеженням волі терміном від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий термін.

Головне фото: Depositphotos

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: