Завантаження ...

У Сумах виявили рідкісне паразитарне захворювання – дирофіляріоз

У Сумах виявили рідкісне паразитарне захворювання – дирофіляріоз фото

Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб зафіксував черговий випадок дирофіляріозу у жителя області.

У жовтні цього року чоловік звернувся до лікаря зі скаргами на запалення обличчя та відчуття руху під шкірою ока. Після обстеження йому виявили паразита – дирофілярію довжиною 11,8 см. Хірургічним шляхом паразита було успішно видалено, і наразі життю пацієнта нічого не загрожує.

Що таке дирофіляріоз?

Дирофіляріоз – це паразитарне захворювання, яке передається через укуси комарів. Збудники – нематоди роду Dirofilaria – можуть потрапляти під шкіру, у слизові оболонки, а іноді навіть в очі. Крім слабкості, лихоманки та міграції паразита під шкірою, захворювання може проявлятися відчуттям руху "черв'яка" в тілі. Часто симптоми дирофіляріозу плутають з іншими захворюваннями, такими як ліпома чи кіста. Особливо небезпечна очна форма дирофіляріозу, при якій уражаються повіки, кон’юнктива та склера.

Як уникнути дирофіляріозу?

Хоча специфічної вакцини від дирофіляріозу немає, існує кілька ефективних способів захиститися від цього захворювання:

  • Захист від укусів комарів: використовуйте репеленти, носіть одяг, що закриває тіло, та уникайте місць, де багато комарів.
  • Профілактика домашніх тварин: регулярно проводьте дегельмінтизацію своїх домашніх улюбленців, оскільки вони можуть бути проміжними хазяїнами для паразитів.
  • Звернення до лікаря: при появі будь-яких підозрілих симптомів після укусу комара, негайно зверніться до лікаря-інфекціоніста.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: