Сумське містечко для переселенців – яким воно може бути

Яким буде модульне містечко в Сумах, скільки коштуватиме, хто за це заплатить і кого там будуть поселяти – дізнавалися журналісти MISTOSUMY.

Нещодавно в Сумах символічно стартувало будівництво містечка для розміщення переселенців. Яким воно буде, скільки коштуватиме, хто за це заплатить і кого там будуть поселяти – дізнавалися журналісти MISTOSUMY.

Чия ініціатива?

Ідея будівництва містечок для переселенців належить Товариству Червоного Хреста України. Адже зараз в Україні до 6 млн переселенців із зон бойових дій, і, на жаль, їх число продовжує збільшуватись. Не завжди є можливість розмістити їх у вже існуючих приміщеннях, адже людей надзвичайно багато. В Україні вже збудовано багато містечок для переселенців – особливо їх багато в західних областях України.

В Суми переселенці прибувають переважно із прикордонної смуги Сумського району, які постійно перебувають під російськими обстрілами. Зараз їх тимчасово розміщують у гуртожитках, а потім вони змушені шукати житло в оренду. Не завжди це вдається, тож чимало жителів району покидають Сумщину і загалом Україну. Цю проблему і має частково вирішити містечко.

Чому зараз?

Насправді ідея збудувати містечко для переселенців не нова – відповідний меморандум між обласною організацією Товариства Червоного Хреста України (далі ТЧХУ) і сумською міськрадою був підписаний ще у березні 2023 року. Також була виділена земельна ділянка у районі вул. Сумської Тероборони (колишня Ковпака). Однак тоді міська влада затягнула бюрократичні процедури, необхідні для початку будівництва. Міжнародні інвестори не стали чекати й 2 млн доларів, виділені на сумське містечко, перекинули на подібні проєкти в інших областях. Але в.о. керівника обласної організації ТЧХУ Ігор Шаповал не полишив цю ідею.

На фото Ігор Шаповал

Врешті були знайдені нові партнери, відновлено співробітництво із міською та обласною владою, тому проєкт стартував заново. Звісно, велика робота була зроблена перед новим стартом проєкту. Йдеться не тільки про угоду про підключення до комунікацій та інженерних мереж, а й про чіткий розподіл зобов’язань між Червоним Хрестом, міською й обласною владою. Тому на цей раз ініціатива має всі шанси втілитися у життя. Закріпив її лист-меморандум із підписами керівництва Червоного хреста, голів обласної та міської військових адміністрацій Володимира Артюха й Олексія Дрозденка та в.о. сумського міського голови Артема Кобзаря. Капсулу із листом та посланням до потомків замурували в майбутній фундамент одного із будинків.

«Для прикордонної Сумщини створення належних житлових умов для людей, які евакуюються з небезпечної зони, є стратегічним питанням в умовах широкомасштабної війни. Сьогодні маємо важливий результат – проєкт переходить у практичну площину реалізації. Це місце вибирали не просто так. Воно зручне для комунікацій – поряд вулиця із транспортним сполученням, для навчання, бо неподалік школа, для отримання медичної допомоги – поряд декілька лікувальних закладів», – зазначив Володимир Артюх.

Що будуватимуть?

Проєкт містечка передбачає зведення 6 будинків на 96 квартир, розрахованих на приблизно 300-400 осіб. Будинки будуть зводити зі спеціально обробленої деревини CLT і сендвіч-панелей.

Також тут побудують дві адмінбудівлі для обласної організації Червоного Хреста. Будинки — двоповерхові, розраховані на 1- і 2-кімнатні квартири. На кожному поверху буде 8 квартир. Деякі квартири на перших поверхах будуть обладнані для людей з інвалідністю. Також проєкт передбачає укомплектування усіх квартир необхідними меблями та побутовою технікою. Побутового газу у містечку не буде, будинки матимуть електроплити та електричне опалення. На території містечка зведуть паркінг для авто, дитячі та спортивні майданчики, майданчик для збору відходів. Переселенці тут розміщатимуться тимчасово і безплатно, але житло не буде їх власністю.

Будівництво буде розділено на етапи. На першому етапі спочатку зведуть базу під все містечко — фундаменти усіх будинків, проведуть комунікації та збудують під'їзні шляхи до них. Також збудують перші два будинки із шести на 32 квартири з повною комплектацією, розраховані на 100 осіб.

Скоріш за все, процес будівництва повноцінно стартує весною 2025 року, бо підрядник для будівництва ще не обраний. Вже оголошений відповідний тендер, але поки він завершиться, почнеться повноцінна зима. Можливо, частину робіт будівельники зможуть виконувати зимою, якщо вона буде м’якою. За словами Володимира Артюха, перший етап будівництва буде завершено за 3 місяці.

За позитивного розвитку ситуації будівництво всього містечка мають завершити протягом року.

До речі, не Сумами єдиними… Обласна військова адміністрація за підтримки міжнародних партнерів також планує звести невеликі містечка для переселенців у інших громадах області, розташованих на її заході – подалі від обстрілів. Назви громад і кількість таких містечок поки що не озвучують. 

Скільки і хто заплатить?

Загалом вартість будівництва містечка оцінюється у 385 млн гривень, перший етап обійдеться у 110 млн гривень. Основними фінансовими донорами є Шведський Червоний Хрест, Шведське агентство співпраці та розвитку Sida та Нідерландський Червоний Хрест. 

«Старт будівництва свідчить, що Червоний Хрест залишається із Сумщиною, постійно підтримує і допомагає. Важливо, що цей проєкт об’єднав різні компоненти міжнародної підтримки та ресурси задля досягнення спільного результату. Ми не здаємося перед труднощами й ризиками. Довіра, яку сьогодні демонструємо нашим партнерам в Україні показує, що ми готові йти далі», - сказала представниця Шведського Червоного Хреста Карен Бйорнестад.

Проте сумській громаді також доведеться вкласти власні кошти із бюджету в будівництво – зокрема, в облаштування комунікацій і під’їзних шляхів. Яка це буде сума – поки що невідомо.

А як з безпекою?

 У 2023 році, коли вперше заговорили про будівництво містечка, Суми майже не обстрілювали, тож вони здавалися «тихою оазою» і відносно безпечним містом. Станом на жовтень 2024 року російський агресор постійно нарощує ракетно-бомбові та удари БПЛА по обласному центру. Як же бути із безпекою? 

«Як людина військова, відповім вам так. На жаль, сьогодні в Україні немає жодного міста чи села, де б люди могли відчувати повну безпеку. Російські ракети можуть прилетіти будь-куди. Серед тих громадян, які покинули прикордонні райони області, переважна більшість хоче залишитися саме тут. Згідно з дослідженнями, кількість дітей в Сумах, які навчаються, не зменшилася – одні родини виїхали, інші приїхали. Для того, щоб місто жило, потрібні люди. Тому завдання влади – створити належні умови безпеки. Тут по проєкту є бомбосховище, всі жителі містечка зможуть ним користуватися під час повітряних тривог», - говорить голова ОВА Володимир Артюх.

Що буде з містечком після війни?

Після закінчення бойових дій рано чи пізно переселенці повернуться додому. Після цього Червоний Хрест планує передати містечко сумській громаді. Міська влада зможе розподілити квартири у ньому на свій розсуд. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: