Завантаження ...

Діагностика раку простати

Що раніше онкологічне захворювання було виявлено, то простіше проходить його лікування і вищі показники виживання. Саме з цих причин лікарі постійно нагадують, що за найменших симптомів захворювання або змін у типовій поведінці вашого організму необхідно звернутися до медичного закладу.

Рак простати може мати безсимптомний перебіг або досить розмиті форми, через це чоловікам, які досягли 40-річного віку, рекомендується почати проводити регулярні перевірки стану передміхурової залози.

Процес виявлення раку простати можна розділити на два етапи:

  • Первинні аналізи.
  • Додаткові дослідження.

До тестів першого етапу належать: скринінг на рівень білка ПСА в крові та пальцеве ректальне дослідження.

Якщо під час цих тестів лікар запідозрив якісь порушення, то пацієнту призначають додаткові дослідження, які необхідні для постановки точного діагнозу і можливості розробити ефективне лікування.

Додаткові тести для діагностики раку передміхурової залози

Біопсія – єдиний аналіз, який може точно відповісти на запитання, чи є у пацієнта рак.  Для її проведення у чоловіка береться для дослідження зразок тканини передміхурової залози і вивчається під мікроскопом. У такому разі лікар може переконатися, чи є в залозі ракові клітини, чи відбувається аномальний поділ і визначити його характер.

Існує кілька видів біопсії при виявленні раку простати:

  • Трансректальна – найпоширеніший варіант. Лікар під контролем ультразвукового пристрою вводить голки через стінку прямої кишки в передміхурову залозу, щоб взяти зразки тканини.
  • Трансуретральна – в уретру вставляється крихітна лінза з підсвічуванням, що дає змогу лікареві побачити передміхурову залозу, а потім за допомогою мікроскопічної ріжучої петлі беруться зразки тканини.
  • Трансперінеальна – лікар робить надріз у промежині (ділянка між анусом і мошонкою) і вводить голку для взяття зразків тканини передміхурової залози.

Результати біопсії можуть бути: негативними і позитивними.

Негативний результат – свідчить про те, що ракові клітини не виявлено в досліджуваних зразках, але це не виключає можливості наявності у вас ракового захворювання. Якщо результат біопсії негативний, а показник ПСА залишається високим або зростає, то лікар може повторити біопсію.

Позитивний результат – означає, що ракові клітини були виявлені. Залежно від стадії та особливостей пухлини  лікар підготує для вас план лікування. У деяких випадках воно може не призначатися. Так відбувається, коли рак не агресивний і перебуває тільки на початкових стадіях. У такому випадку лікар може ухвалити рішення обмежитися спостереженням, оскільки лікування здатне принести більше шкоди, ніж користі.

Ультразвук (УЗД) – метод візуалізаційного дослідження, який використовується для пошуку підозрілих ділянок у простаті. Для цього в пряму кишку вводять невеликий ультразвуковий датчик. Пристрій використовує звукові хвилі для отримання зображень передміхурової залози та навколишніх областей.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) – апарат використовує магнітне поле для отримання чітких зображень внутрішній органів. Це безболісно і зазвичай триває близько 45 хвилин. Після того, як рак передміхурової залози був підтверджений біопсією, МРТ допомагає лікарям визначити патологічні ділянки. Деякі дослідження навіть показали, що МРТ може допомогти передбачити рецидив раку простати.

ПЕТ (позитронно-емісійна томографія) – неінвазивний метод візуалізації за допомогою радіації. Щоб найкраще визначити, чи поширився рак за межі передміхурової залози і як далеко, використовують радіоактивні матеріали, які можуть діагностувати захворювання. Після того, як речовини вивільняються, ПЕТ-сканер проходить над тілом, щоб визначити поширення раку.

Усі ці тести допомагають не тільки діагностувати рак передміхурової залози, а й визначити його особливості, вид і стадію. Пройти повне обстеження на виявлення раку простати ви можете в Лікарні ізраїльської онкології LISOD у Києві.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: