Завантаження ...

8 способів запобігти крадіжці особистих даних в Інтернеті

Зберігати конфіденційність у всесвітній павутині дуже складно, але це потрібно робити. На жаль сьогодні в інтернет потрапляє досить багато особистої інформації, тому користувачі вимушені самостійно шукати ефективні способи захисту персональних даних. Такі пошуки часто закінчуються успіхом, бо перевірені методи дійсно є, але насамперед треба робити ставку на власну пильність. Якщо ж банальної обережності недостатньо, існує ще як мінімум 8 способів захистити себе, кожен з яких заслуговує окремої уваги.

Паролі повинні бути складними

Багато людей знають це просте правило, але все одно допускають критичні помилки. Достатньо згадати частий випадок у вигляді числових комбінацій, які являють собою дату народження, щоб зрозуміти – проблема існує. Виправити ситуацію можна, якщо чітко розуміти, яким має бути надійний пароль. Перший аспект – довжина. Придуманий шифр повинен складатися хоча б з 12 символів, хоча стандартна форма авторизації вимагає від користувача вписати тільки 8 букв чи цифр.

Хороший пароль – це не якесь конкретне слово, а певна комбінація із символів. При цьому букви можуть бути різними: великими чи малими, що трохи ускладнює процес запам’ятовування шифру, але сенс якраз у тому, щоб не дозволити шахраям добратися до цінної інформації, шляхом створення різних перепон. Враховуючи це, не варто використовувати один пароль для всіх сайтів, коли є можливість періодично його змінювати. Авторитетні компанії сьогодні забезпечують додаткову безпеку входу, таку як, наприклад, двофакторна автентифікація, яка використовується Apple та Google, або токен безпеки RSA, який захищає користувачів на офіційному сайті PokerStars і не тільки. Всі представлені елементи захисту конфіденційної інформації вже показали свою ефективність, тому клієнти великих компаній можуть спати спокійно.

Мінімум інформації в інтернеті

Всесвітня павутина – це не те місце, де слід ділитися секретами. Якщо втратити пильність, то можна серйозно поплатитись за це. Перш за все це стосується користувачів соціальних мереж, які люблять поділитися інформацією про себе на власних сторінках. Проте, робити таку помилку не варто, якщо в публікації певних даних немає критичної необхідності. Тут закономірність дуже проста і зрозуміла: чим більше окремих кусочків пазлу є у зловмисників, тим більший ризик, що в результаті вони колись складуть цілісну картинку.

Регулярне оновлення програмного забезпечення

Застарілі програми містять помилки, які періодично виправляються спеціалістами. Саме тому від можливості оновлення основних сервісів не варто відмовлятися, бо інакше хакери рано чи пізно знайдуть слабке місце у системі. Щоб уникнути зайвих ризиків, потрібно правильно налаштувати робочий процес ПК. Перш за все мова йде про встановлення програм для боротьби з вірусами та іншими шкідливими програмами, типу шпигунського ПЗ, яке ховається в системі, стежить за діями користувача і викрадає конфіденційну інформацію, наприклад, паролі та банківські реквізити.

Надійний захист безпровідного маршрутизатора

Доступ до інтернету часто здійснюється за допомогою роутерів, які потребують захисту завжди – не тільки вдома, а й на підприємствах, де шахраї особливо активні. Придумати пароль не так складно, тому не треба давати зайвих шансів хитрим людям, які прагнуть украсти цінну інформацію з ПК. Крім того, на нових маршрутизаторах є спеціальна функція шифрування, що також ускладнює життя шахраям. Вона повинна бути включена, проте в людних місцях, де є доступ до бездротової мережі, нехтують цим правилом, тому в кафе, ресторанах, бібліотеках та інших подібних закладах краще обійтися без онлайн-покупок і передачі особистих даних через Інтернет.

Шифрування – важлива складова захисту

Будь-яка фінансова операція має виконуватись на сайтах, де працює шифрування даних. Маленький замок, що зображений у лівому верхньому куті екрану, вказує на безпеку проведення всіх маніпуляцій. Крім того, в протоколі http в URL-адресі сайту повинна стояти буква s на кінці, яка говорить про те, що портал захищений. Це означає, що ніхто, окрім самого користувача, не побачить інформацію, яка була відправлена через захищений канал. Якщо ж сайт не викликає довіри, краще обійтись без ризикових операцій.

Учасники афер завжди під прицілом

Шахраї можуть використовувати різні методи для отримання важливої інформації. Щоб не надавати їм додаткових можливостей, потрібно обходити стороною повідомлення та листи від невідомих людей, які регулярно приходять на електронну адресу. Ніхто не запропонує хорошу вакансію або великі гроші за красиві очі, тому треба завжди зберігати холодну голову. Ці поради залишаються актуальними навіть у тому випадку, якщо в переписку несподівано вступає хтось із друзів. Навряд знайома людина зробить вигідну пропозицію чи попросить про допомоги, не зателефонувавши особисто. Проте, попри очевидність ситуації, подібні схеми шахрайства досі працюють, що змушує звертати на них увагу.

Пошукові системи не мають бути способом відстеження

Пошукові системи завжди зберігають певну інформацію про те, які сторінки переглядає користувач. Це корисна функція, але лише на перший погляд, бо якщо мова йде про відвідини інтернет-магазинів чи особистих сторінок, ніхто не повинен знати про такі візити. Саме тому, щоб отримати додатковий захист, потрібно інколи використовувати VPN або інші програми, які виконують функцію своєрідного маскування, змінюючи реальні дані в мережі.

Малоактивні програми – відразу у кошик

Програмне забезпечення та додатки, які використовуються досить рідко, не повинні постійно функціонувати. Не треба відкривати додаткові двері шахраям, бо вони можуть скористатись широким входом. Додатки з обмеженим функціоналом навряд відрізняються хорошим захистом, тому краще самостійно записатись у спортзал чи замовити суші, ніж ризикувати власною безпекою.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: