Завантаження ...

Роль Сил територіальної оборони в національній безпеці України

Сили територіальної оборони — наймолодший рід сил ЗСУ. На підрозділи покладається організація, підготовка та виконання завдань з територіальної оборони. Сили ТрО підпорядковані Головнокомандувачу ЗСУ, а керівництво здійснюється через Командувача Сил територіальної оборони. На офіційному сайті ТрО https://tro.mil.gov.ua/ можна дізнатись більше про структуру командування Сил ТрО.

Що треба знати про тероборону та національний спротив

Перші підрозділи Сил Тероборони з’явились ще у 2014 році, коли почалась Антитерористична операція. Зміни відбулись перед початком повномасштабної війни. Закон України «Про основи національного спротиву» набув чинності 1 січня 2022 року. У цьому нормативному акті вказані принципи, на яких здійснюється Національний спротив в Україні, а також вказано основні принципи організації та роботи Сил ТрО.

У склад Сил ТрО ЗСУ входило 25 бригад — одна на регіон. З початком повномасштабної війни було сформовано кілька додаткових бригад, і більшість з них стала на захист України та виконує завдання у зоні бойових дій. Станом на 2023 рік існує 31 бригада.

До територіальної оборони входять: військова, цивільна та військово-цивільна складові

Територіальна оборона охоплює три основні складові: військову, цивільну та військово-цивільну. Військова складова включає органи військового управління, військові частини Сил ТрО ЗСУ, інші сили й засоби сил безпеки та сил оборони, які залучаються до виконання воєнних завдань.

Цивільна складова територіальної оборони включає державні органи, органи місцевого самоврядування, які залучаються до виконання завдань, громадянське населення, яке може брати участь у заходах з оборони, наприклад, в організації медичної допомоги, забезпеченні житлом та харчуванням для військових підрозділів тощо.

Військово-цивільна складова тероборони включає штаби зон та добровольчі формування територіальних громад, які залучаються до завдань з підвищення рівня безпеки. Військово-цивільна складова передбачає взаємодію військових та цивільних структур для досягнення спільних цілей.

Провідна роль в організації та виконанні завдань територіальної оборони

Сили ТрО — окремий рід сил ЗСУ, на який покладається організація, підготовка та виконання завдань територіальної оборони. Територіальна оборона – система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій;.
В мирний час ядро Сил ТрО складали військовослужбовці, які проходили службу й отримували грошове забезпечення, а також резервісти, які приймали участь в навчаннях, виконували плани бойової підготовки й продовжували працювати на своїх основних, цивільних посадах.

Хто може вступити до лав тероборони та як це зробити?

До лав територіальної оборони можуть вступити громадяни України у віці 18‒60 років, які володіють фізичними та психологічними якостями для виконання завдань. Рекрути обов’язково проходять медичну комісію. Військовослужбовці під час війни отримують грошове забезпечення, як і в інших силах ЗСУ.

Вступити до Сил тероборони можна шляхом подання заяви до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) за місцем проживання.

Громадяни, які вступають до лав ТрО, проходять базову військову підготовку, яка включає навчання з військової тактики, медичної допомоги, вогневої підготовки. Разом з цим бійці проходять фаховий вишкіл в рамках військової спеціальності. Сили ТрО ЗСУ використовують сучасні стандарти НАТО у підготовці бійців та злагодженні підрозділів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: