Завантаження ...

На Харківщині через суд довели, що російський офіцер скоїв воєнний злочин

Оперативні новини Харкова. Красноградський районний суд Харківської області визнав російського військовослужбовця винуватим за скоєння низки злочинів на території регіону під час часткової окупації Ізюмського району.

Як повідомили виданню "Думка" у пресслужбі Харківської обласної прокуратури, злочинцю 6 грудня винесли обвинувальний вирок за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України та засудили до 15 років позбавлення волі.

У судовому засідання представники прокуратури довели, що мешканець міста Москва, старший лейтенант в/ч 31134, який на момент скоєння злочину був командиром 1-о мотострілецької роти 1-го мотострілецького батальйону БТГр 15 мотострілецького полку 2-ої мотострілецької дивізії 1-ої танкової армії Західного військового округу, причетний до розстрілу з бойової машини піхоти цивільного автомобіля, в якому їхали чоловік та жінка.

Подія сталася 23 червня 2022 року на дорожній розв'язці біля села Велика Комишуваха Ізюмського району Харківської області. Російській військові із захищеної позиції безпричинно розстріляли цивільний автомобіль, у якому подружжя їхало з Донецької області до міста Бахмут, щоб вивезти своїх хворих рідних. Під час обстрілу з 30-міліметрової гармати травми голови та проникаючи рани тулуба та грудної клітини отримав чоловік, який був за кермом. Його дружина залишилася неушкодженою.

Жінку, яка намагалася врятувати чоловіка, з-під російського вогню вивели аеророзвідники 93-ї Окремої механізованої бригади. Бійці Сил оборони України прикріпили на свій дрон папірець із написом "Іди за мною" та вивели жінку у безпечне місце. Окупанти, думаючи, що чоловік загинув, скинули його в канаву. Однак чудом через 30 годин він прийшов до тями і самостійно дістався до позицій Сил оборони. Подружжя залишилося живим і змогло свідчити на судовому засіданні.

Вину російського окупанта також підтверджує радіоперехоплення телефонної розмови, де чоловік сам своїх дружині розповідає обставини скоєння злочину та прямо говорить, що того дня скоїв убивство людини.

Заслухавши думку сторін, суд визнав 26-річного російського військовослужбовця винним у жорстокому поводженні з цивільним населенням, а також відданні наказу про вчинення таких дій, поєднаного з закінченим замахом на умисне вбивство, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Зараз засуджений переховується від українського правосуддя, тому строк відбуття ним покарання почне обчислюватись з моменту його фактичного затримання. Допоки він ухиляється від відбування покарання, призначеного за вироком суду, строки давності зупиняються.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: