Завантаження ...

Правильна організація харчування собаки

За один раз собака може з'їсти порцію, що становить 1/5 її загальної ваги. Це пов'язано насамперед із природними інстинктами, які дісталися хатнім улюбленцям від їхніх предків — вовків. Щоби вижити в природі, тваринам потрібно наїдатися із запасом, адже можуть бути голодні часи. У хатніх собак така потреба зникла, тому варто регулювати їхній раціон, щоб уникнути ожиріння та інших проблем зі здоров'ям.

Загальні рекомендації щодо харчування

Разова та добова порції їжі для песика залежать від багатьох чинників: порода, вік, стан здоров'я, звички, фізична активність. Виробники кормів для тварин пропонують різні типи сумішей: для великих і малих порід, для годуючих і вагітних, для цуценят, гіпоалергенні тощо. Дбайливому господарю залишається тільки купити корм для собак і чітко дотримуватись рекомендацій виробника щодо дозування.

Image

Поради, які будуть корисними для всіх господарів:

  1. Відмовтеся від ідеї насипати корм «на око» — визначити в такий спосіб потрібну порцію дуже важко. У результаті тварина буде постійно переїдати або ж голодуватиме. Уникнути таких прикрих ситуацій можна, використовуючи ваги або мірний стаканчик.
  2. Для дорослого здорового пса достатньо двох годувань на добу — вранці та ввечері.
  3. Цуценят краще годувати 3–4 рази на день, оскільки їхня система травлення працює активно і відчуття голоду проявляється швидше.
  4. Якщо годуєте улюбленця сухим і вологим кормом, не змішуйте ці два різновиди під час одного приймання їжі.

Якщо собака фізично активна, допускається збільшення добової норми їжі. Проте не буде зайвим порадитися щодо цього питання із ветеринаром. Порада: залишки сухого корму із собачої миски можна пересипати назад до пакета. Якщо ж песик не з'їв вологий корм, то його потрібно викинути, адже він швидко вивітрюється і псується.

Графік — важливий

Собаки — це тварини, які дуже комфортно себе почувають, коли все відбувається за графіком. Сон, прогулянки, приймання їжі та ігри мають відбуватися в певній послідовності й в однаковий час. За таких умов виникатиме набагато менше проблем із поведінкою улюбленця. Коли мова йде про дорослу тварину, то добову норму їжі краще поділити на дві рівні частини й видавати їх вранці та ввечері. Перерва між годуваннями має становити 11–12 годин. Давати їжу краще вже після прогулянки й активних ігор, адже повний шлунок не буде сприяти бажанню песика бігати чи виконувати команди. Винятком є улюбленці, що мають певні проблеми зі здоров'ям — наприклад, цукровий діабет. У такому разі для запобігання гіпоглікемії їжу потрібно давати й перед прогулянкою, і невдовзі після неї. Для цуценят важливо купувати спеціальний корм, у складі якого є всі необхідні для гарного розвитку поживні речовини, вітаміни та мінерали. Перехід на дорослі суміші відбувається поступово у віці 9–12 місяців.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: