Завантаження ...

Українцям частіше доведеться змінювати права: нові зміни у законодавстві

Сьогодні суспільство активно обговорює можливі зміни в законодавстві, пов'язані з водійськими правами. Це зумовлено тим, що Верховна Рада України розглядає відповідний законопроєкт, необхідний для асоціації нашої держави з ЄС. Ним передбачено зміни в порядку отримання прав водія, а також зменшення терміну придатності водійського посвідчення. Усе це має наблизити законодавство нашої держави до відповідних європейських стандартів.

З якого віку можливо буде отримати права водія 

Керувати транспортним засобом особа може лише за наявності відповідної категорії. Здати на права за кожною з цих категорій дозволено з досягненням певного віку.

Новий законопроект передбачає такий мінімальний вік отримання водійського посвідчення:

  • Категорію А та А1 отримати можна з досягненням 16-річного віку.
  • Особи, що хочуть отримати категорію В, В1, С і С1, повинні мати щонайменше 18 років.
  • Для прав категорії ВЕ, СЕ і С1Е потрібно, щоб водію виповнилося 19 років.
  • Водії, які можуть отримати категорію D, D1, D1E, DE і T, повинні досягнути 21-річного віку.

Для кожної із цих категорій потрібно підготувати необхідний пакет документів, зокрема, обов'язково треба оформити довідку для прав

Термін дії водійського посвідчення 

Наразі українці отримують водійські права, які дійсні 30 років. Це зручно для водіїв, проте не відповідає нормам міжнародного стандарту. Для реалізації угоди про асоціацію з Європейським Союзом законопроєкт Верховної Ради України передбачає зменшення цього терміну. Період чинності водійських прав буде залежати від категорії: 

  • На 10 років будуть видаватися права категорій АМ, А1, А2, А, В1, В та ВЕ.
  • На період 5 років оформляються права С1, С1Е, С, РЄ, D1, D1Е, D, DЕ, Тb і Tm.
  • Водійське посвідчення, що видано вперше за категоріями АМ, А1, А2, А, В1, В, С1, С, будуть діяти тільки 2 роки.

Порядок обміну водійських прав 

Особи, які вперше отримали водійське посвідчення, повинні обміняти документи на нові через 2 роки. У випадку відсутності порушень правил дорожнього руху, зробити це можна без повторної здачі іспитів. Для тих осіб, котрі мають три і більше порушень або впродовж року після закінчення терміну дії прав не оновили водійські документи, повинні заново скласти теоретичні та практичні іспити. Для того, щоб обміняти права, також необхідно повторно проходити медичний огляд, зокрема й діагностику психічного стану особи. Проте нерідко трапляються випадки, коли водії з тих чи інших причин не встигають оформити медичні документи, які необхідно терміново подати. У цій ситуації оптимальним виходом буде рішення купити довідку 083  у нашому центрі. Ви можете оформити довідку в найкоротший термін, без очікування й попередніх записів. Усі документи, видані нашим сервісом, відповідають усім нормативним вимогам. Ми дбаємо про те, аби водії в швидко могли пройти процедуру обміну посвідчень і знову отримали дозвіл повернутися за кермо своїх транспортних засобів. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: