Завантаження ...

Мобілізація в Україні: хто і де має право вручати повістки

Мобілізація в Україні: хто і де має право вручати повістки фото

В Україні триває загальна мобілізація через військову агресію Росії. У нашій країні введено воєнний стан і президент України видав Указ "Про загальну мобілізацію", який затверджений Законом України "Про мобілізацію" 3 березня 2022 року.

Хто і де має право вручати повістки та чому її можна отримати на блокпостах або на вулиці – читайте нижче.

Де можуть вручити повістку

В Україні проходить третя хвиля мобілізації, а це означає, що вручити повістку можуть за місцем проживання, за місцем роботу, передати через рідних або залишити у дверях, поштовій скриньці.

Також повістку можуть вручити де завгодно: на вулиці, на блокпостах. У Законі цей момент не уточнений і не забороняє вручати повістки в будь-якому місці. Її повинні вручати на підставі документа, який засвідчує особу.

Як пояснили в Генштабі ЗСУ в коментарі для УН, немає проблеми та порушень, коли повістку до військкомату вручають чоловікам на блокпостах або на вулиці.

 

"Всім не вручають же. Якщо людина не з'явилася в територіальний центр комплектування і соцпідтримки, а вона повинна була з'явитися і тут з'явилася можливість дати їй повістку, то в чому проблема? Ніхто не порушує закон. Не бачимо тут проблеми", - повідомили в Генштабі.

 

Також у відомстві додали, що всім підряд таким способом повістки не вручають. Зазвичай це відбувається, коли людина не прийшла до військкомату (ТЦК і соцпідтримки). Про таких громадян є відповідна інформація в базі.

Чоловіки зобов'язані самі з'явитися в територіальні центри комплектування. За ухилення від служби передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Хто може вручити повістку

  • Співробітники військових комісаріатів
  • Співробітники місцевих органів виконавчої влади
  • Співробітники органів місцевого самоврядування
  • Посадові особи районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

Органи Національної поліції мають право доставляти громадян до територіальних центрів комплектування військовозобов'язаних

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: