Завантаження ...

Час позбавлятися ілюзій

news_1659694029_62ecebcdd2b8b.jpg

Сумський журналіст спробував описати ситуацію на фронті.

Сумський журналіст спробував описати ситуацію на фронті.

Це перша моя спроба щось написати з приводу ситуації на фронті. Просто мене дратує велика кількість т.з. військових ікспердів, що з розумним виглядом або переповідають прес-релізи Генштабу, або несуть нісенітницю (виключеннями, на мою думку, є тільки Арті Грин та К. Машовець). В результаті у суспільстві сформовані міфи щодо нездатності пігдогів воювати та легкої перемоги над ними. Це породжує шкідливі ілюзії, які можуть стати причиною важких розчарувань.

1-й міф – ця війна є суцільним провалом для Московії. Це так, якщо вважати її метою було захоплення всієї України. Але в процесі стратегічного планування, як правило, розглядається декілька варіантів розвитку подій. Одним з них (і широковідомим) було захоплення півдня України з коридором до Криму та Кримським каналом. Ця мета була повністю реалізована з бонусом у вигляді ЗАЕС (додаткове джерело енергозабезпечення Криму).

Запам’ятаємо цю позицію як відправну точку для подальших висновків.

2-й міф – нам вдалося протистояти пігдогському наступу. А чи був він взагалі? Чи, може, головною метою всіх дій командування військами агресора є утримання вже захоплених територій? Якщо зважити на те, що в атаках на Соледар, Бахмут та Авдіївку були задіяні в основному ЧВК та мобіки, а з найбільш боєздатних частин, що отримали поповнення з тих же мобіків, готується резерв для оборони, то треба відзначити, реалізація такого плану є досить успішною. Спроби українського війську розвити успіх у районі Кремінної та Сватово зустріли шалений опір і не мали успіху. Ворогу вдалося перевести бойові дії в позиційну війну ресурсів (на відміну від мобільної, де у України більше шансів на успіх) та шляхом дрібних сутичок та провокацій позбавити Україну можливості швидко створити резерв для контрнаступу. Тим часом на півдні створюється система оборони з 3-х ешелонів, долати яку нашим воїнам доведеться ціною великих жертв та ресурсів.

3-й міф - літом захопимо Крим. Хотілося б, але зважуючи на величезний мобілізаційний потенціал пігдогів, досягти цієї мети буде важко. Можна скільки завгодно сміятися з застарілих танків, але сховані в капонірах, вони чудово виконують функцію посилення артилерії, у якій в пігдогів і без них величезна перевага. Не треба забувати, що контрнаступи наших військ були успішними завдяки або несподіваності та неготовності ворога до опору (Ізюм), або якщо захист певної території був безперспективним (правий берег).

А тепер висновок. Час позбавлятися ілюзій. Не буде «побєдоносного» наступу та швидких перемог. Будуть втрати. Буде важко. І треба до цього готуватися. І вірити, що Україна буде вільною.