Завантаження ...

Цю війну виграють роботи

8311486d-f688dbde92757bbd5e24fee3412204ac.jpg

Радіорозвідник ЗСУ Андрій Букін з Сум висловив свою думку про перебіг війни.

Радіорозвідник ЗСУ Андрій Букін з Сум висловив свою думку про перебіг війни.

Блакитні екрани телевізорів і безкінечна стрічка соцмереж з укрпропогандою перевершала всі сподівання, щодо заспокоювання суспільства. Не дивлячись на щоденні обстріли мирних міст по всій території України, не дивлячись на щоденні похорони в кожному місті і містечку — суспільство вірить тому, що ллється з їхніх гаджетів. Армії наступу, дата закінчення війни, Крим вже в вересні і подібна маячня. Перебуваючи ще в травні на Великій землі, мені це здавалося на стільки дивним, неприроднім. Ба більше, я зустрічав чиновників і навіть військових, які щиро вірили в це. 2,5 місяці на фронтах і десятки втрачених побратимів, довели, що моє бачення було вірним. Що війна тільки починається, а суспільству треба всерйоз переглянути своє ставлення до ворога.

Пропаганда вселила думку, що Ванюші — це мобікі, безхребетні створіння, що війська, як в тирі виїжджаючи на бойові, граються з ними, що московити туповаті і ледачі. І таких байок було багато, щомісяця придумувалася нова замануха і вкидувалася в загальні маси. І піпл хавав.

Насправді ж історія показує, що все зовсім не так. Мобікі по спорядженню на дві голови наших воїнів, що стратегії переписуються і тактика змінюється, що їхня гонка озброєння не перестає модернізуватися.

Суспільство має прийти до тями, озирнутися навколо, сходити на кладовище і побачити ціну, яку вже ми сплатили за незалежність. І нарешті усвідомити, що війна тільки почалась. Це наддовгий марафон, який ми маємо бігти. Це не буде коротким спринтом, який завершиться ось-ось — це буде довга виснажлива війна за виживання. Всі українці, якою б мовою вони не користувалися, чи в яку б церкву не ходили, будуть знищені, якщо фронт не встоїть.

Ми слабші, нас менше і ми технологічно відсталі. Органи влади, силовий блок, судова гілка влади — продовжують жити за довоєнними правилами. Це призводить до нищівної руйнації суспільства. Корупція роз’їдає всі щаблі влади. У деяких регіонах повне безвладдя, де вже не зрозуміло хто за що відповідає, аналог дикого заходу ХІХ ст.

Теза про те що «не для того мама, квіточку ростила» все частіше зустрічається в суспільстві. Не має тих хто був народжений для війни і не має такої людини де б не знайшлося місця в обороні країни. Це все не більш ніж малодушність.

Рано чи пізно люди які воюють будуть закінчуватися. Морально, фізично — будь-як. В кінці кінців їх треба буде кимось замінювати. Так от ті хто вскочать в наші лунки, ще досі блукає по нічних клубах і барах.

Якщо цього не станеться — ми будемо приречені на просідання фронту, здачу території і нові обстріли мирних міст країни.

Війна дуже динамічна. Це не АТО і навіть не лютий 2022 року. Вона щодня трансформується. Ворог щодня вдосконалює своє озброєння. Ми теж це намагаємося робити. Але наша машина неповоротка, держава, як і більшість силовиків занадто заскорублі для прийняття швидких рішень. Тому перші місяці війни активно використовувалися різноманітні цивільні дрони. До слова, ще у лютому місяці поточного року, 51% всієї розвід інформації, зібраної БПЛА було зідрано на «весільні дрони». Використання цивільних БПЛА дозволило зберегти сотні, а то і тисяці життів. Не ризикувати розвідниками, оперативно попереджати піхоту, ефективно зупиняти атаки бронетехніки, корегувати по позиціях ворога і т.д.

Але протистояння зростає. Китай дивиться в бік московії, а відтак все що пов’язано з товарообігом з цією країною буде ставати все складнішим. Придбати цивільні дрони все складніше, і вартують вони вже на багато більше ніж на початку. Ворог модернізує сій РЕР і РЕБ і є ділянки фронту, де подібні пташки вже майже не літають.

Але ми рухаємося вперед і на зміну цивільним дронам приходять спеціалізовані. Вони дешевші, простіші в зборці, можуть змінювати частоти на яких працюють, але це все тільки на перших етапах розвитку. Московити так само використовують ці технології, але в промислових масштабах. Над цим працюють цілі заводи і залучений бізнес. У нас це в більшості лягло на плечі небайдужих громадян, що допомагають фронту. Якщо сказати відверто, Україна є сучасним полігоном для тестування сучасних зразків озброєння. І той з нас хто буде розумніший — той зможе перемогти в цій війні.

Технології і застосування штучного інтелекту, дозволить нам зберегти хлопчиків і дівчаток, що зараз боронять країну, і тих хто прийде їм на заміну.

Ми щодня вирішуємо поточні радіотехнічні проблеми, виконуючи поставлені задачі. Ми вдосконалюємо обладнання, консультуємося з інженерами, використовуючи сучасні технології тут і зараз.

Якщо комусь здається, що війна досить примітивна і лінійна річ — ви дуже сильно помиляєтесь. Щодня на фронті йде величезна інтелектуальна війна, війна технологій. І якщо московити, не жаліючи солдат, гоне своє м’ясо на мінні поля, то ми не можемо воювати подібними методами. Чим більш технологічними ми будемо — тим більше воїнів повернеться додому.

Цю війну виграють роботи, які будуть виконувати прості речі. Проводити розвідку, корегувати вогонь артилерії, проводити розмінування, навіть частково йти в атаку. Коли ми сьогодні говоримо про камікадзе, що керує пілот — ні у кого це не визиває подиву. Натомість якщо ми говоримо про програмовану собаку-робота, що може виконувати функції розмінування чи ще чогось — у більшості людей це викликає подив.

Сьогодні на нашій землі твориться Світова історія, і якою вона буде залежить від кожного українця. Якщо у нас вистачить розуму, сміливості і ресурсів, є шанс для наших дітей жити в достойній країні. Якщо ми програємо — у дітей не має майбутнього, не буде навіть дітей.

Суспільство має врешті прийти до тями, і ми спільно маємо приборкати роботів, які ше не створені, щоб перемогти у цій війні.

P.S. Любіть Україну, до глибини власних кишень.