Завантаження ...

Про розумне, добре і фатальне

human-rights.jpg

Сумський журналіст та митець Ігор Касьяненко — про два шляхи розвитку людства.

Сумський журналіст та митець Ігор Касьяненко — про два шляхи розвитку людства.

У нашому дворі купа дітей із розстріляного прикордоння Сумщини. Більшість навчається онлайн. Якість такої освіти зрозуміла.

А десь у столицях мордору молоді та гарні зовні люди – інтелектуали з очною вищою освітою, здобутою у найпрестижніших університетах, ходять на роботу і там весело програмують ракети, щоб убивати мешканців українських міст та сіл.

А в Китаї діти навчаються по 14 годин на день, щоби вирости розумними та успішними. І справді, китайці дуже розумні. Їхні технологічні досягнення вражають.

А ще китайці добре співають. Одна з таких співачок на камеру завела «Катюшу» на руїнах драмтеатру у Маріуполі. Кажуть, дівчина – оперна співачка, тобто вона довго і старанно опановувала мистецтво співу, а до того, ще й має талант.

І останній факт.

 

Антропологи стверджують, що людина змогла вижити в дикій природі, де не тільки сама полювала, а й була потенційною здобиччю, тільки тому, що примудрилася розвинути мозок.

 

Усі тварини щось розвивали – пазурі, зуби, роги, ноги. А людина розвинула мозок. І врешті-решт стала головною Твариною світу. Для того, щоб винайти всю цю купу технічних чудес – від колеса до інтернету, дійсно потрібно бути дуже розумним. Щоб створити таку музику, як у Моцарта чи Маккартні – талановитим.

І тут сталося непередбачуване. Коли люди розвивали мозок, вони вважали якось само-собою зрозумілим, що цей інструмент буде застосований виключно на благо, тому що чомусь вважалося, що розум – він світлий і чим більше розуму в людині, тим більше в ньому світла та добра.

І ось почалася війна і виявилося, що зв'язок між добром і розумом відсутній взагалі, так само як і між талантом (згадаймо всіх тих машкових із мироновими). Тобто, добро – це інша категорія. Воно не похідне від розуму чи таланту.

Але з іншого боку, якщо люди не будуть у собі розвивати здатність бути хорошими, якщо головним іспитом у будь-яку школу, вуз або на роботу не буде екзамен з емпатії, людина не буде Людиною.

Здається, це очевидні речі. Але запитайте будь-яку молоду пару, якою вони хочуть бачити своїх дітей, і всі скажуть – розумними, талановитими та успішними, тобто конкурентоспроможними. І дуже мало хто дасть відповідь, що перш за все людина повинна бути доброю, щирою і емпатійною. Небагато, тому що шансів вижити у Людини Світла серед людиноподібних особнів, якими ми всі є, практично відсутні. Історія земного шляху Христа саме про це

 

На умовно метафізичному рівні очевидно, що у гомо сапієнс є два шляхи. Перший – зрозуміти, що людство – єдиний організм і кожен ближній та далекий – це частина тебе. Власне, і про це теж історія Христа, який закликає полюбити ближнього як самого себе. А інший і більш вірогідний на жаль шлях – це не зрозуміти, що ми єдиний організм і продовжувати вибивати один одного і бути в цьому схожими на звіра, що роздирає своє тіло власними пазурами, і з розгону б'ється головою об каміння, до крові, до останнього подиху, бо у нього ж такі міцні ноги і стільки натхнення в голові.