Завантаження ...

Громадяни і жителі України

8gM7ZtSsvBi5ISEnZ6F0qROlEJ8vT4-metaNDM2NDE4MDQwXzI1MzQ5OTM2MDM0NjIxMzM1XzI0ODQ1NTM3OTM1OTYzNjg3NDZfbi5qcGc=-.webp

Військовий з Сумщини Андрій Рибалко пропонує поділити мешканців України на дві категорії — громадяни і жителі — в залежності від того, як вони ставляться до захисту країни.

Всі ми отримували паспорт громадянина України. Ніхто не питав, чи кожен з нас хоче цього. А можливо було б варто?

Бути громадянином – це означає брати участь у спільній справі з управління державою: мати право обирати, бути обраним. І воювати, якщо доведеться. Громадяни за свої рішення платять не лише податками, а і кровʼю. Рішення не здатися перед агресором – це теж рішення. І ми зараз його втілюємо в життя.

Але є чимало людей, які не хочуть розбиратися в політиці, не хочуть брати участь в управлінні державою, не хочуть воювати. Вони хочуть спокійно жити, мати роботу і гроші, будувати собі дім, ростити дітей. І загалом у глибині душі їм не так і важливо, який прапор буде висіти на їхній сільраді чи міськраді. Багатьом, і мені в тому числі, від цього боляче, але факт залишається фактом.

І от ми хочемо, щоб ці люди поводили себе як громадяни. Але за своєю суттю вони такими не є. То може треба просто узаконити реальність?

Є дуже українська архетипічна історія, коли на одній землі поруч жили козаки і посполиті. Не раби, не кріпаки, а вільні козаки і вільні хлібороби. То може і зараз українцям варто офіційно поділитися на громадян і жителів України? Громадяни братимуть участь в управлінні державою, матимуть громадянські права і обовʼязки. Жителі ж платитимуть податки, користуватимуться всіма соціальними гарантіями. Але не голосуватимуть, не матимуть права займати державні посади.

Зніметься дуже багато проблем. У Тисі стане менше утоплеників. Багатьом не доведеться виправдовувати свій страх звинуваченням у корупції ТЦК, ВЛК і депутатів. Можливо більше дітей депутатів та високопосадовців потягнеться до війська. Або не потягнеться. І тоді це буде їх добровільний вибір – викреслити себе з еліти. Адже військова справа завжди була привілеєм еліти.

Зараз щодня у ТЦК відбувається найважливіший референдум, де кожен чоловік дає відповідь: він громадянин України чи просто її житель. То, може, варто це, нарешті, узаконити. Що скажете?