Завантаження ...

Як завершити дискусію між "україномовними" та "русскоговорящими" українцями

xX5rhb3jrPzbNpAcokTWWaMIqz5pL4-metadGFsay5qcGc=-.webp

Сумський журналіст, митець та виконавець пісень висловив свою думку щодо мовного питання.

Маю рішення, як завершити дискусію між "україномовними" та "русскоговорящими" українцями. Власне, що відбувається. Люди, котрі з дитинства розмовляли українською примушують розмовляти українською тих, хто з дитинства спілкувався російською. Тобто змінювати свою природну мову на неприродну.

Виходить, що одна частина суспільства гне під себе іншу. Причому більше нічим, крім володіння з дитинства українською, ця половина не краща за тих, кого вони гнуть. Україномовні не чесніші, не хоробріші, не талановитіші – такі ж самі люди, які просто виросли в іншій лінгвістичній ситуації. Так чому саме вони мають диктувати умови суспільству?

Пропоную заради справедливості відмовитися від цього непродуктивного конфлікту і у якості державної ввести якусь третю мову. Наприклад, англійську. І тоді її доведеться вчити всім, і ніхто не буде ображений.

Одне англійське слово точно всім нам тут вже подобається. Я маю на увазі Patriot. А якщо до нього ще додати javelin? А ще такі слова як High Mobility Artillery Rocket System – що в сумі складаються у Хаймарс. Ну і так далі.

Таким чином ми ловимо (а потім відпускаємо, бо гуманісти ж) двох зайців відразу: припиняємо мовний холівар, котрий усіх дістав і відкриваємо ворота у великий цивілізований світ для кожного українця.

Я на сто відсотків впевнений, що ми до цього колись прийдемо. У всепланетному масштабі. Різномов’я - це ж взагалі вавилонська кара за гординю людську. Уявляєте, якби її не було і всі розмовляли однією мовою і вільно читали б усю світову літературу, розуміли б тексти усіх пісень, та всі нюанси гри улюблених світових акторів...