Завантаження ...

Культурна стратегія міста Суми: від мистецьких вулиць до античності

8LjcG1DNEX5MLEU7nuZ9GPt9remvsG-metacmVjZWl2ZWRfMTU2MTIxNzc0MTE3NDIxMC5qcGc=-.webp

Сумський художник-топоніміст поділився своїм баченням культурного майбутнього Сум.

Приходить час, коли треба пояснювати своє бачення і свої дії щодо майбутнього м. Суми.

В місті щось має змінюватись, еволюціонувати, щоб розраховувати колись на певні бонуси і позитивні сценарії.

Хочу почати з того, що  24 лютого 2022 року я міг би не опинитись у Сумах, а бути  чи у Литві, чи у Стамбулі. Доля вирішила — я залишився у рідному місті.  Як і всі митці весь час дивився кудись там ЗА. Це така "добра" традиція  бігти якомога далі від рідного міста і забувати повністю за нього - десь там гарно, де нас нема. 10 років десь там якось і прожив. 

Від долі не втечеш - з рідним містом у підсумку я зустрівся тет-а-тет, з його всіма недоліками, травмованою ментальністю та інертністю. Чесно - це страшна річ. Два варіанти:  або те все тебе засмокче або ти силоміць протипоставиш цьому свою альтернативу.

Обрав альтернативу з квітня 2022 року  і хочу, щоб вона стала частиною життя мого рідного міста.

Продовжуючи справу і досвід набутий у роботі топонімічної комісії, бачу певні кроки щодо майбутнього розвитку культури міста саме на базі нової топоніміки.

Місто на кордоні, центр області, війна тільки посилює всі недоліки, увага зменшується, населення зменшується, ми поринаємо у стан буферної зони, культурна спільнота хоч трішки й відійшла від 2022 року, але перебуває у ступорі - всі шукають простих радощів і інертно надіються, що хтось їм подарує щастячко. Ззовні щастячка нам ніхто не принесе - на Суми ніхто не ставить. І власне саме місто поринуло зараз у розважальну культуру сьогодення, атомізація культурних установ - всі готові зустріти катастрофу з посмішкою, витративши час на чаювання і веселощі.

В чому полягає моє стратегічне бачення !? Внести кардинальні зміни у  конструкцію культури м. Суми. Зацементуватись, знайти нові, додаткові  опори.

Чотири стовпи. Чотири слони. Чотири конкретні фундаментальні дії.

1. "Мистецький квартал" у центрі міста -  вул. Никанора Онацького, вул. Оскара Гансена,  пров. Миколи Мурашка,  пров. Гната Хоткевича, пров. Давида Бурлюка.

Квартал  як єднальна складова всіх культурних закладів міста: художня школа, музична школа, обласна бібліотека, художній музей, коледж культури й мистецтв  ім. Д. Бортнянського, краєзнавчий музей,  галереї й виставкові простори міста. Всі відповідні заклади географічно і знаходяться навкруги цього кварталу.

Квартал,  який би поєднував всі культурні установи міста, збирав би круглі столи, спільні пошуки порятунку і рятівних ідей, що захистять Суми від  глобального, культурного занепаду.

Ядром цього кварталу міг би стати БурлюкЦентр: на провулку Давида Бурлюка, 10 стоїть невеличка, стара, покинута будівля (на балансі області). Поруч річка і пляж. Виставкова зала, пляж як простір довкілля.

2. Екопарк "Верижиця" - антична сторінка міста. Суми - частина античного світу!!! 

Чим більше місто і область будуть мати однакових характеристик з європейськими містами - тим легше ми будемо сприйматись європейцями. Античність - це поєднуюча історія більшості країн Європи і відповідно це спільна платформа для взаємодій.

Поруч з екопарком "Верижиця" знаходиться і провулок Верижиці.

3. Мамаївщина - культура трьох народів: литовці, українці, татари. Козак Мамай. Глинське князівство у складі Великого князівства Литовського. Почесне консульство Литви у Сумах 2027 року!

Сумщина не використовує ще один свій козир - литовську та татарську спадщину, історію 14 - 15 століть, історію культури трьох народів. Вся сучасна область просто всіяна татарською та литовською топонімікою. Саме цей період заклав перші цеглинки європейської ментальності українців майбутнього. На території сучасної Сумщини знаходилось  найсхідніше князівство Великого князівства Литовського - Глинське, князями в ньому були вихрещені татари Мамаї-Глинські.

Історія з козаком Мамаєм корінням походить саме з цього контексту і з цього періоду. Історичні й політичні підстави щодо створення почесного консульства Литви у Сумах є. Я бачив як працює почесне консульство Литви у Херсоні: вони до війни фактично стали альтернативною культурою міста і підтримали діячів, яких з різних причин міська й обласна влада проігнорувала. Археологічні експедиції, мистецькі виставки, презентації,  каталоги, культурні місточки з литовськими містами. Також ця платформа дала можливості контактувати та взаємодіяти з  кримськими татарами.

Суми офіційно повернули собі топонім Мамаївщина - створена вулиця з відповідною назвою і створена вулиця Литовська.

4. Пейзажна площа. Дослідження традицій і консервативних поглядів,  їх сучасні трансформації. Суми люблять пейзаж - чого б пейзаж не зробити привабливим і сучасним.

З 2022 року Суми з Пейзажною площею, навколо площі краєвиди величезних Блакитних озер.

Ми дуже консервативний регіон з неймовірним тяжінням до пейзажу, але якість залишає бажати кращого. Пейзаж - це філософія, глибина контекстів, поезія, а не якась попсова картинка  у вас на кухні чи у кабінеті. Кабінети місцевих чиновників всіяні пейзажами - поганими, простенькими пейзажами і звідси вони транслюють своє бачення на культуру. Так саме і пересічні містяни. Катастрофічна проблема смаків і відсутність критичної маси то все змінювати на краще. Однією з ознак порятунку буде  підвищення культурного та  інтелектуального рівня сум`ян.

Стратегія має вже певні кроки, дещо реалізовано і потихеньку набирає обертів, але звісно потребує більшої уваги містян і влади. Нас можливо чекає катастрофа, треба з веселощами та чаюванням закінчувати й займатись культурною амортизацією міста у важкі часи, просто зберегти себе для майбутнього, для європейської культури. Порятунок себе самих.