Завантаження ...

Під Києвом виявили стоянки давніх людей, яким понад 10 тисяч років

Під Києвом виявили стоянки давніх людей, яким понад 10 тисяч років фото

Під Києвом археологи виявили три стоянки давніх людей, яким понад 10 тисяч років - вони датуються часом фінального палеоліту, коли після відступу льодовиків почалося заселення широких територій в Європі. Науковцям нечасто щастить з такими знахідками. Про це передали на сайті Науково-дослідного центру "Рятувальна археологічна служба".

Важливі знахідки зроблені при розкопках перед будівництвом Великої кільцевої автотраси навколо столиці в Бучанському районі на ділянці від автомобільної дороги Київ - Ковель - Ягодин (М-07) до автомобільної дороги Київ - Чоп (М-06).

При обстеженні тільки першої ділянки були виявлені та нанесені на карти 15 нових об'єктів археології.

Про те, що колись на цьому місці були тимчасові поселення, свідчать знайдені вироби з кременю. Зараз вдалося виявити кілька знарядь праці, проте незабаром археологи сподіваються на більш вагомі знахідки.

Вчені зазначили, що на фіналі палеоліту на території від Англії до Верхнього Дніпра, в тому числі в сучасній Україні, почали селитися племена первісних мисливців, які "вели динамічний спосіб життя" - вони виживали завдяки полюванню й облаштовували тимчасові стоянки на шляхах міграції тварин (оленів, биків, кабанів).

Стародавні люди тоді жили в спорудах на кшталт чумів, які й понині використовується населенням крайньої півночі Євразії. Це була кругла будівля діаметром 4-5 метри з вогнищем посередині. У таких оселях проживало до 10 людей.

Як свідчать дані наукових моделювань, середня щільність заселення території Європи під час палеоліту не перевищувала 1 людину на 1 квадратний кілометр.

Археологічні розвідки при проектуванні Великої кільцевої автомобільної дороги навколо Києва стартували більше ніж 10 років тому. У 2007 році відкрили 7 нових різночасових археологічних пам'яток на відрізку між Клавдієво-Тарасове та Миколаївкою. Найбільш ранні матеріали датували епохою бронзи, а це понад 4 тисячі років тому. У 2020-му дослідження продовжили, і в результаті науковцям вдалося виявити ще 8 об'єктів археології.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: