Як Росія стала великим "постачальником" зброї для ЗСУ

Контрнаступ Сил оборони України на півдні та сході ознаменувався великою кількістю трофеїв. Настільки, що навіть за мінімальними оцінками Росія вибилася в лідери з "постачання" важкої техніки та зброї для української армії. РБК-Україна вивчило дані проекту Oryx, які лише підтверджують цей факт.

Контрнаступ Сил оборони України на півдні та сході ознаменувався великою кількістю трофеїв. Настільки, що навіть за мінімальними оцінками Росія вибилася в лідери з "постачання" важкої техніки та зброї для української армії. РБК-Україна вивчило дані проекту Oryx, які лише підтверджують цей факт.

Зазначимо, проект Oryx - це нідерландський сайт оборонної аналітики та дослідження воєнних дій, який збирає інформацію з відкритих джерел. Його наповненням займаються колишні співробітники журналістського проекту Bellingcat. Особливої популярності набув у ході повномасштабної війни Росії проти України. Його матеріали регулярно цитують CNN, Reuters, The Guardian, Newsweek, CBS News, National Interest, а також "Радіо Свобода", "Голос Америки", DW та інші.

Як стверджує Forbes, Oryx є найнадійнішим джерелом інформації про російсько-українську війну, оскільки враховує лише візуально підтверджені втрати, його дані вважають мінімальними вихідними даними для оцінок втрат. Тобто усі далі наведені цифри є точно підтвердженими. Реальна кількість захопленої російської техніки може бути ще більшою.

Танки

За даними Oryx, з початку повномасштабного вторгнення в Україну російська армія втратила щонайменше 1 187 танків, 392 з них захоплено як трофеї . Причому були захоплені як відверто давні радянські зразки T-62, так і більш сучасні моделі від Т-80 до Т-90.

На сьогодні найбільшим західним постачальником танків до України є Польща, яка загалом передала до 300 бойових машин. Декілька десятків танків передала Чехія, 8 танків серії Т-72 надійшли з Північної Македонії. Окрім того, Словенія пообіцяла передати 28 модернізованих радянських танків Т-55.

Проте західні партнери досі не поставили до України жодного сучасного танка. Як пише видання Politico, США та Німеччина не наважуються на постачання своїх Abrams та Leopard частково через проблеми з навчанням екіпажів та логістикою на полі бою . Після успішного контрнаступу на Харківщині саме танки стали пріоритетом №1 у запитах військової допомоги від союзників.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що варто США передати перші танки, як їх приклад наслідуватимуть європейські країни.

 

"Якщо США зможуть продемонструвати своє лідерство і зможуть надати танки, Німеччина та інші європейські країни підуть за ними", - заявив він.

 

Українська сторона за сім місяців війни втратила щонайменше 270 танків , 109 із них були захоплені противником.

Броньована техніка

Збройні сили України з початку війни захопили понад 690 одиниць броньованої техніки - 182 бойові броньовані машини, 421 бойову машину піхоти, 72 бронетранспортери, 11 машин із протимінним захистом. У сумарній кількості це більше, ніж поставки з США.

Під час контрнаступу в Харківській області у соціальних мережах з'явилася маса свідоцтв про трофейні БМП, БТР, багатоцільові плаваючі бронетранспортери тощо

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: