Лідери ЄС не змогли погодити допомогу Україні на 50 млрд євро

На саміті 27 національних лідерів Європейського союзу прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти надання траншу допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.


Орбан заявив, що Будапешт не підтримає збільшення допомоги Україні, якщо не побачить "дуже добре обґрунтованої пропозиції".

"Та, що перед нами... вона не спрацює. Тому зараз ми відмовимося і від неї, і подивимося, чого ми досягнемо в грудні", - сказав він.


Окрім цього, на зустрічі у Брюсселі новий глава уряду Словаччини Роберт Фіцо висловив сумніви щодо надання нової фінансової підтримки Україні. Свою позицію він аргументував якимись корупційними ризиками.

Перегляд бюджету ЄС та допомога Україні

Євросоюз у грудні має ухвалити рішення про перегляд свого бюджету на 2021-2027 роки вартістю 1,1 трильйона євро (1,2 трильйона доларів США).
Керівник блоку запропонував, щоб держави-члени внесли більше коштів у загальну скарбницю, щоб надати Україні 50 мільярдів євро та витратити ще 15 мільярдів євро на боротьбу з міграцією. Інша пропозиція передбачає виділення 20 мільярдів євро на військову допомогу Україні.
Бюджетні рішення вимагають одностайності, і у четвер були очевидні розбіжності.

Угорщина намагається отримати транш від ЄС

Зазначимо, що висловлювання Орбана на саміті пролунали у той момент, коли Будапешт намагається отримати мільярдну допомогу, передбачену для Угорщини у бюджеті Євросоюзу, проте заблоковану виконавчим органом Європейської комісії через побоювання з приводу верховенства закону.
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: