Завантаження ...

Єврокомісія дала "зелене світло" переговорам про членство України в ЄС

Єврокомісія дала "зелене світло" переговорам про членство України в ЄС фото

Європейська комісія опублікувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на шляху приєднання до ЄС. У ньому вона рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський союз.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на щорічний звіт ЄК про розширення.

Під час підготовки матеріалу використовувалися заяви спікерів та такі джерела: заяви президента України Володимира Зеленського, голови ЄК Урсули фон дер Ляєн, голови Євроради Шарля Мішеля, прем'єра України Дениса Шмигаля, високого представника ЄС Жозепа Борреля, єврокомісара Олівера Вархеї, "Радіо Свобода", Bloomberg.

Єврокомісія рекомендувала почати переговори

Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн під час пресконференції в Брюсселі заявила, що Єврокомісія рекомендує розпочати процес перемовин про вступ України до Євросоюзу. Це також стосується і Молдови.

За її словами, Україна вже виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, водночас умовою є продовження виконувати незавершені реформи надалі.

"Основний прогрес був досягнутий у сфері конституційного правосуддя, реформі відбору Вищої ради правосуддя, антикорупційній програмі, боротьбі з відмиванням грошей, важливих заходах щодо стримування олігархів, а також новий закон про медіа та прогрес щодо національних меншин", - заявила Урсула.


Крім того, вона додала, що Єврокомісія рекомендує надати Грузії статус країни-кандидата в ЄС.

Опублікований звіт ЄК

Також сьогодні на сайті Європейської комісії був опублікований офіційний звіт, де було оцінено прогрес України на шляху до ЄС. Декілька тез:

  • Україна має певний рівень підготовки у сфері реформи державного управління, але протягом звітного періоду досягнуто незначного прогресу. Цифровізація надання послуг досягла високого рівня.
  • Що стосується багаторівневого управління, досягнення реформи децентралізації продовжуються, а муніципалітети виступають опорою стійкості України. Загалом, після успішного завершення децентралізації, інші елементи реформи ще мають бути завершені.
  • Щодо функціонування судової системи Україна має певний рівень підготовки і має продовжувати свої зусилля. Попри загарбницьку війну з боку Росії, Україна досягла значного прогресу у впровадженні реформи органів судової влади 2021 року, спрямованої на доброчесність та професіоналізм.
  • Щодо боротьби з корупцією було досягнуто певного прогресу. Україна активізувала реформи у цій сфері після отримання статусу кандидата в ЄС.
  • Також Україна має успіхи у сфері боротьби з організованою злочинністю. Було досягнуто певного прогресу.
  • Щодо основоположних прав, Україна в цілому дотримується міжнародних документів з прав людини та ратифікувала більшість міжнародних конвенцій щодо захисту основоположних прав.
  • ЄК рекомендує Європейській Раді розпочати переговори про вступ з Україною та стежитиме за прогресом і дотриманням у всіх сферах, пов’язаних із відкриттям переговорів, і звітуватиме Раді до березня 2024 року.

Реакція Зеленського

Президент Володимир Зеленський вже відреагував на рішення Єврокомісії зазначивши, що історія України та всієї Європи зробила правильний крок.

"Наша держава має бути у Євросоюзі. Українці на це заслуговують і своїм захистом європейських цінностей, і тим, що навіть у час повномасштабної війни ми дотримуємо свого слова, розвиваючи державні інституції. Всі необхідні рішення ухвалюємо. Дякую всім, хто допомагає!" - сказав він.



 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: