Завантаження ...

Україна повернула 49 полонених

Україна повернула 49 полонених фото

13 вересня Україна повернула з російського полону 49 полонених, серед яких військові та цивільні.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

Зазначається, що серед звільнених з полону воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні.

"Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі". Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук", — написав президент.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими повідомили, що вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону українських жінок: їх серед звільнених 23. Зокрема, це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення.

“Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження зокрема через примусову участь у так званому "судовому процесі" над захисниками Маріуполя. Вийшла на волю кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії”, – повідомили в Координаційному штабі.

Серед звільнених 13 вересня: 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів.

Зокрема, 8 представників Збройних сил (зокрема двоє з ТрО), 2 нацгвардійці, 4 прикордонники, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії. Решта 7 – цивільні.

Звільнені оборонці захищали Україну на Донецькому, Луганському та Херсонському напрямках.

У Координаційному штабі повідомили, що це 56-й обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення Росії. На сьогодні з російського полону вдалося звільнити 3569 людей.

29 травня в Офісі уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця спростували заяви Уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової про те, що нібито “обміни полоненими з Україною призупинені через надумані вимоги української сторони”, не відповідають дійсності. Москалькова заявила, що "обмін військовополоненими між Росією та Україною призупинено на кілька місяців". При цьому вона звинуватила Київ у "неправдивих вимогах".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: