Завантаження ...

«Дальше или победа - или Руты forever»: в Сумах снова собирают подписи под петицией о больших автобусах

Сегодня, 27 января, стартовал сбор подписей под электронной петицией: «Закупка больших автобусов со 100% низким уровнем пола».



Сегодня, 27 января, стартовал сбор подписей под электронной петицией: «Закупка больших автобусов со 100% низким уровнем пола».

Автор петиции Андрей Шаванов пишет: «Метою даної петиції є необхідність негайно виправити транспортну ситуацію у місті, що склалася в наслідок абсолютного домінування транспортних засобів невеликої місткості без низької підлоги на маршрутах міста, що не дозволяє забезпечити потрібний рівень комфорту та безпеки користувачів послуг, а також не дозволяє підвищити рівень мобільності населення, особливо людей з особливими потребами.

Відповідно до офіційної інформації, КП "Електроавтотранс", наразі у наявності депо є 12 одиниць справних троллейбусів, які не виходить на лінії через брак водіїв. КП "Електроавтотранс" у своєму класі почало навчати 12 осіб, які за п'ять з половиною місяців сядуть за кермо тролейбуса. Враховуючі, що для повноцінного курсування одного тролейбуса потрібно 3 водія (два у першу-другу зміну у робочі дні, один у вихідні дні та на чергуванні), нові водії дозволять вивести на лінію за півроку лише 4 одиниці додаткового транспорту.

https://smr.gov.ua/uk/novini/pro-golovne/4757-kp-elektroavtotrans-pristupilo-do-pidgotovki-vodijiv-trolejbusiv.html

Таким чином, у найкращому випадку, за рік власними силами депо може збільшувати випуск тролейбусів на лінії на 8 одиниць, тобто для того, аби довести кількість тролейбусів на маршрутах до затверджених виконкомом 108 одиниць буде потрібно чекати приблизно 8 років.

https://docs.google.com/viewer?url=http://smr.gov.ua/images/documents/Proekty/Vykonkom/2016/23/689-20-12.docx&embedded=true

Проблема нехватки водіїв підтверджується і тим фактом, що після отримання 12 нових тролейбусів у 2015 році випуск тролейбусів у місті фактично не збільшився. Окрім того, місто запланувало отримати вже найближчим часом кредит від Європейського інвестиційного банку на 22 тролейбуси, що, нажаль, знов не дозволить збільшити кількість одиниць транспорту на лінії через нехватку водіїв, а лише призведе до того, що водії з більш старих транспортних засобів пересядуть на нові тролейбуси. Старі ж стануть, таким чином, під паркан.

Враховуючи це, є пряма потреба у закупівлі не менше ніж 20 автобусів з місткістю не менше 100 осіб зі 100% низьким рівнем підлоги із двигуном нового екологічного стандарту Євро 5 або Євро 6. Це дозволить вирішити одразу декілька питань:
1. Комфортне пересування населення з районів, що наразі забезпечені комунальним транспортом, включаючи літніх людей, матерів з дітьми та людей з обмеженими можливостями пересування;
2. Зменшення виведення з ладу техніки через перевантаження;
3. Збільшення привабливості комунального транспорту в районах, де наразі домінує приватний громадський транспорт;
4. Відкриття не менше ніж двох нових маршрутів автобусів з інтервалом руху не більше 10-15 хв. із курсуванням у тому числі у вечірній час.

Звертаємо Вашу увагу на те, що наявність на міських автобусних маршрутах такої великогабаритної техніки у інших обласних центрах України є нормою, у той же час великі автобуси повністю зникли з вулиць міста Суми, що спричинило великі проблеми у години пікових навантажень. Для прикладу, муніципальний перевізник Вінниці забезпечує перевезення за допомогою приблизно 60-ті великогабаритних автобусів з низьким рівнем підлоги.

Враховуючи вищевикладене, просимо Вас негайно підготувати проекти рішень Сумської міської ради та винести їх на голосування щодо внесення відповідних змін у програму розвитку міського транспорту, виділення не менш ніж 36 млн. бюджетних коштів із вільних залишків, які не були використані КП СМР "Електроавтотранс" у 2016 році, на закупівлю не менш ніж 10 автобусів місткістю 100+ осіб та зі 100% низьким рівнем підлоги та оголосити відповідний тендер. У випадку наявності у бюджеті додаткових залишків просимо підготувати додатковий проект рішення Сумської міської ради на виділення додаткових 36 млн. грн. та негайно оголосити додатковий тендер на наступні 10 автобусів місткістю 100+ пасажирів та зі 100% низьким рівнем підлоги».

Комментарий общественного активиста по вопросам транспорта:



Ознакомиться с петицией и подписать можно здесь.

Напомним, что на днях в Сумах прошел флешмоб в поддержку покупки больших, низкопольных автобусов. Десятки сумчан написали соответствующие обращения к мэру.

Стоит отметить, что это уже не первая петиция сумчан с предложением о покупке для города больших, автобусов с 100% низким полом. В марте петицию подписали в рекордные сроки рекордно большое количество сумчан. Тем не менее, реальных результатов петиция не принесла.

Анна Гора

Ранее мы писали:

Аншлаг: сумчане массово пошли в горсовет с обращениями к мэру (+фото)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: