Завантаження ...

З початку операції «Нерест-2018» на Сумщині вже виявили 70 фактів браконьєрства на воді (+фото)

Щоденно працівники Державного агентства рибного господарства у Сумській області та поліції виявляють десятки фактів браконьєрства.



Щоденно працівники Державного агентства рибного господарства у Сумській області та поліції виявляють десятки фактів браконьєрства.

Найскладніше – застати зловмисників на «гарячому». Тож в рейд члени рибоохоронного патруля та полісмени вирушають ще затемно. Початок маршруту – місто Суми. Патруль має пройти Пслом аж до Низів та перевірити плесо річки Сироватки.

За годину чергування на водоймі застають чоловіка у гумовому човні. Побачивши патруль, той поспіхом викидає вилов з човна у воду, мовляв, немає риби – немає і претензій. Але луска та залишки ікри на днищі човна доводять, що громадянин займається саме протизаконним ловом, винищуючи заради власного збагачення майбутню рибу Псла. Зрозумівши, що «мирно» з правоохоронцями йому не розійтись, чоловік почав нервувати та доводити свою невинуватість. Однак працівники рибоохоронного патруля склали на нього адмінпротокол за ст. 85 ч.4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та вилучили дві сіті й сам гумовий човен.
Поки з порушником тривала розмова, до правоохоронців підійшло кілька місцевих мешканців. Люди скаржились на цього громадянина, що ловить рибу як сам того хоче, а іноді навіть перегороджує русло ріки сітями, до того ж, ще й запрошує на подібні «лови» своїх друзів та знайомих. І дякували природоохоронцям за те, що дають відкоша таким горе-рибалкам.

Працівники Державного агентства рибного господарства у Сумській області під час рейду вибрали з води 12 сітей, залишеними браконьєрами, та склали на них відповідні акти. Живу рибу та раків відразу випускали назад, у їх природне середовище, а вилучені незаконні знаряддя лову передали на подальше зберігання та знищення.

«Загалом з початку операції «Нерест-2018» нами виявлено 70 фактів браконьєрства на воді, на кожного з порушників складено відповідний адміністративний протокол, - говорить головний державний інспектор рибоохоронного патруля Сергій Молошний. – Діями таких «рибалок» природі та державі завдано збитків на суму більше 20 тисяч гривень».

Поліція та працівники рибоохоронного патруля нагадують строки заборони вилову риби в період нересту та розмноження водних ресурсів:

- у всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками, затонами та іншими проточними в межень водами) з 01 квітня по 20 травня 2018 року включно;
- у всіх водосховищах з 01 квітня по 09 червня 2018 року включно;
- в придаткових водоймах (непроточних при найнижчому рівні води: протоки, гирла, озера, ставки та інші водойми, в тому числі ті, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені) з 01квітня по 29 червня 2018 року включно.
- забороняються всі види лову раків у період виношування ними ікри, личинок, першої линьки з 01 квітня по 09 червня 2018 року включно.

Оголошено нерестовищами всі річки, водосховища, придаткові водойми та інші рибогосподарські водні об’єкти Сумської області, які підконтрольні Управлінню Державного агентства рибного господарства у Сумській області.
Шановні жителі Сумщини! Для забезпечення оперативного реагування на факти браконьєрства просимо всіх, хто бачить незаконний вилов риби на водоймах області чи збут біоресурсів та незаконних знарядь лову терміново повідомляти на «гарячу» лінію Сумського рибоохоронного патруля: (096) 83-82-570, всеукраїнську безкоштовну «гарячу» лінію: 0-800-50-52-50, або на спецлінію поліції «102».

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: