Завантаження ...

В Сумах міська влада та поліція презентували головам ОСББ проект «Сусідська варта»

В Сумському центрі розвитку місцевого самоврядування представники міської влади та поліції презентували керівникам міських ОСББ проект взаємодії з громадою в сфері безпеки «Сусідська варта».



В Сумському центрі розвитку місцевого самоврядування представники міської влади та поліції презентували керівникам міських ОСББ проект взаємодії з громадою в сфері безпеки «Сусідська варта».

Проект «Сусідська варта» ґрунтується на філософії «community policing» – успішному досвіді, який за понад 30 років добре зарекомендував себе в США, Канаді, Естонії, Молдові та ще багатьох країнах світу. В основі – взаємодія громади, влади і поліції, коли мешканці стежать за порядком спільно з поліцейськими. І про всі випадки, які викликають підозру чи непокоять, повідомляють правоохоронців. Наприклад, про незнайомих людей які викликають сумніви у доброчесності чи незнайомі автомобілі, дрібне хуліганство, бешкетника або якісь інші події.

Вперше в Україні «Сусідська варта» стартувала у Вінниці навесні 2017 року. А вже за кілька місяців спільних дій мешканців багатоквартирних будинків та поліцейських з'явилися позитивні результати -подвір'я, майданчики навкруг будинків стали чистішими, різко зменшилася кількість адміністративних правопорушень – паління цигарок у під’їздах багатоповерхівок, вживання алкоголю на дитячих майданчиках, випадків хуліганських дій, бійок тощо.

Побачивши позитивний досвід, проект взялися втілювати в інших українських містах – Херсоні, Хмельницькому, Рівному, Черкасах, Чернівцях, Полтаві. Незабаром до програми мають долучитися й Суми.

«Елементами програми "Сусідська варта" є взаємодія – з поліцією, з громадою, тренінги та роз'яснювальна робота, - говорить заступник начальника Сумського відділу поліції Дмитро Заремба. - Так, для швидкого реагування на підозрілі ситуації та випадки правопорушень у місті, ми створили у «Телеграм» групу «Суми правопорядок», залучаємо для спілкування з населенням, а відтак і для швидкого отримання інформації популярні Інтернет-мессенджери. За нашою задумкою, таке пряме спілкування «громадяни – поліція» зможе поліпшити реагування правоохоронців на ті чи інші проблеми з правопорядком у місті».

«Ще декількома важливими елементами "Сусідської варти» є облаштування зовнішнього освітлення дворів багатоповерхівок, під’їздів, встановлення камер відеонагляду у дворах та поблизу місць автопарковок. Ну і звичайно ж благоустрій території, - говорить заступник Сумського міського голови Максим Галицький. – Коли члени ОСББ, жителі будинку, залучаться до проекту, самі приймуть участь у наведенні ладу і порядку в своїх дворах, у створенні безпечного оточення для своїх сімей, то надалі вони пильніше будуть стежити і за порядком, і проявляти зацікавленість, щоб різного роду правопорушення тут не траплялися. Звісно на все це потрібні кошти, але коли буде ініціатива – питання фінансування вирішити можна».

На зустрічі мова йшла і про встановлення домофонів, дверей у приміщення загального користування, замків на двері в підвальні та підсобні приміщення і горища, закріплені та закриті каналізаційні люки. Треба приділити пильну увагу покинутим та занедбаним об'єктам – зруйнованим та недобудованим будинкам, звалищам, пустирям – місцям, де збираються кримінальні елементи та особи без постійного місця проживання. В таких місцях найбільше вчиняється правопорушень.

Окрім того, на території реалізації проектів "Сусідська варта", за прикладами інших міст, планується встановлювати інформаційні знаки та дошки для оголошень. А громадян - навчати правил безпечної поведінки, захисту, домедичній допомозі та іншим важливим для безпечного життя навичкам.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: