Завантаження ...

Чи є в сумських магазинах російські товари? Ми перевірили

Чи є в сумських магазинах російські товари? Ми перевірили фото

Майже рік на території України триває повномасштабне вторгнення. Очевидно, що товарів з країни-агресора стало менше, але вони й досі трапляються у деяких магазинах.

Українськими медіа час від часу ширяться подібні матеріали щодо проведених рейдів, і ми також вирішили перевірити маркети Сум, кілька мереж супермаркетів і кілька магазинів побутової хімії. Тож, чи продаються в Сумах російські товари? Пішли перевіряти!

Мультимаркет “Аврора”

У таких магазинах можна знайти будь-що: від декоративної косметики до кухонного начиння, від їжі до канцелярії. “Аврора” є досить бюджетним маркетом, що охоплює більшу кількість людей. 

Ми відвідали “Аврору” в районі Хіммістечка, в центрі та на 9-му мікрорайоні. У ході рейду не було виявлено російських товарів на полицях кількох сумських магазинів цієї мережі. Там панують товари українського та китайського виробництва. 

Супермаркет “АТБ”

Є однією з найкрупніших приватних компаній, а за даними Forbes у АТБ щоденно купує продукцію кожен десятий українець. Маркет має в наявності продукти харчування, побутову хімію, товари для дому, іграшки та багато іншого. 

За географією ми перевірили “АТБ” так само, як і “Аврору”. І так само не виявили російської продукції на полицях. В основному, це український виробник і кілька зарубіжних.

Магазин “EVA”

Ця мережа називає себе “№1 магазин товарів для краси та догляду”. Лінія спеціалізується на косметиці, побутовій хімії і товарах для дому. До 24 лютого було достатньо російської продукції у магазинах. 

Нами було перевірено три магазини на тих самих локаціях, що і попередні. Висновок позитивний, адже жодного російського товару, навіть більше - почало з’являтись українське маркування.

Супермаркет “Сільпо”

Один з найкрупніших супермаркетів України. Станом на 2022 рік по країні налічується 325 магазинів. Асортимент орієнтован на продукти харчування, але є і побутова хімія, іграшки, мілка побутова техніка. 

У Сумах є “Сільпо” в ТЦ “Мануфактура” та в ТРЦ “Лавина”. В ході перевірки обох російських товарів журналісти не виявили. Продукції багато, всю осягнути не вдалося, але і це вже радує. 

Як визначити російські товари?

У Центрі протидії дезінформації закликають бойкотувати товари російського виробництва та не підтримувати армію агресора.

– Товари виробництва рф в магазинах розпізнати дуже легко – вони промарковані штрих-кодом, що починається з цифр «46». Діапазон цифр на початку коду може бути від «460» до «469», – повідомляють у Центрі протидії дезінформації. – На допомогу програмісти розробили додаток, що дозволяє сканувати та розпізнавати товари на предмет їх походження не тільки за штрих-кодом, а й за QR-кодом. Треба лише запустивши додаток, навести камеру смартфона на штрих-код або QR-код і отримати повну інформацію про походження товару.

Звісно, це був лише швидкий, не глибокий аналіз сумських торгових прилавків, але і його попередні результати вселяють оптимізм - товарів з країни-окупанта в Сумах не виявлено. Це тішить. 

Якщо побачите на торгових прилавках в Сумах товари російського чи білоруського виробництва, або ж матимете будь-яку інформацію щодо цього, надсилайте нам ваші коментарі і фото. Разом з вами зробимо цей огляд повнішим і точнішим!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: