Завантаження ...

«Цукровий діабет може стати початком цілого букету захворювань», - поради сумського ендокринолога Віри Стрільчук

«Цукровий діабет може стати початком цілого букету захворювань», - поради сумського ендокринолога Віри Стрільчук фото

Важливість здоров'я для кожної людини неможливо переоцінити. Однак, часто ми занадто зайняті, щоб звернути увагу на наш стан здоров'я, або не знаємо, як правильно дбати про себе. Медицина сьогодні може те, чого не вміла ще кілька років тому, а сучасна діагностика може істотно подовжити і покращити життя кожного з нас.

Ми взяли інтерв’ю у провідного ендокринолога Стрільчук Віри – лікаря з найвищою кваліфікаціонною категорією та стажем роботи 32 роки. Ми дізнаємося про те, які звички та рекомендації можуть допомогти зберегти наше здоров'я і попередити розвиток захворювань. Лікарка розкриє секрети здорового життя та поділиться своїми професійними порадами для тих, хто прагне зберегти своє здоров'я на довгі роки.

- Як почався Ваш шлях у професії ендокринолога?

- Відверто кажучи, шлях саме у напрямку ендокринології почався випадково. З самого початку моїм бажанням було бути кардіологом, але у тому віці мене чомусь злякала велика кількість інформації та різні винятки цього напряму. Тому мені запропонували ендокринолога, як напрям, бо у Сумах майже не було гарних фахівців у цій галузі, й ось так і вирішилась моя доля.

Вже коли я приїхала на інтернатуру до Сумської області, до відділення, я була дуже вражена. Досвідчені та гарні вчителі, які у буквальному сенсі змусили нас закохатися у цю сферу медицини. Вони змогли заінтригувати нас цією професію, бо вона була нова й маловідома, а в інституті приділялося ну дуже мало часу їй, десь 2 години на два тижні. Через що знання з ендокринології були не такі й великі. А безпосереднє знайомство з ендокринологією я отримала через Ендокринологічне відділення Сумської обласної лікарні, де головною була Міронцова Людмила Миколаївна. Вона – мій наставник, яка навчила усьому, що я зараз знаю, і закохала у цей напрям.

- З якими проблемами найчастіше звертаються до вас?

- Взагалі найчастіше зустрічаються у нас 2 великі категорій паталогії: цукровий діабет та патологія щитовидної залози. Саме вони турбують сум’ян найбільше. Цукровий діабет – це таке захворювання, яке поволі розвивається й дуже часто пацієнти приходять, коли мають вже ускладнення, бо як таких серйозних симптомів немає. Тобто, у 99% хворих немає сухості, спраги, поліурії (збільшення утворення сечі), бо вона була колись роками назад, але з часом організм пристосувався до високих цукрів. І такі пацієнти приходять вже з наявними ускладненнями.

А стосовно патології щитовидної залози, вона широко представлена тому, що ми живемо у місці йод-дефіциту. Суми та сумський район – це зона легкої та середньої важкості, а віддалені райони, Шостка, наприклад, - це зони тяжкого йод-дефіциту. Тому подібна патологія спостерігається у 90% хворих.

- Яка вікова категорія Ваших пацієнтів?

- Дуже різна: від підлітків і до пенсіонерів. Найчастіше звертаються, звичайно, молоді люди від 20 до 30 років.

«ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ МОЖЕ СТАТИ ПОЧАТКОМ ЦІЛОГО БУКЕТУ ЗАХВОРЮВАНЬ»

- Як Ви оцінюєте рівень медикаментозної підтримки й лікування хворих на діабет в Україні?

- Якщо говорити суто про мій підхід, то я використовую сучасні рекомендації американської та європейської діабетичної асоціації, де інколи трапляються медикаменти, які не входять у програму лікування діабету. Але вони допомагають, і це найголовніше. Для мене це надважливо, адже я працюю на благо людей і хочу допомогти їм вилікуватись, яким би важким не був їх стан.

Сучасні методи лікування завжди були ефективними, як на мене. Тому не всі припарати, які ми застосовуємо входять у програму лікування цукрового діабету, поки що. Можливо з часом щось зміниться. Але у цьому ж і річ, головне, що воно хворим допомагає. Тому стосовно медикаментозної підтримки в Україні у мене 50 на 50. Добре, що основні базові припарати можуть бути безкоштовні й виписуватися пацієнтам з якимось можливим мінімальним внеском.

Але ще є друга категорія ліків, які я особисто широко застосовую у своєму лікуванні для хворих, бо вони не несуть за собою побічних дій. Тобто не впливають на апетит, не викликають різкий змін цукрів, мають допоміжні дії, які впливають на організм, але й вони не входять у програму «Доступні ліки», тому коштують не маленькі гроші.

- Які ви можете назвати перші ознаки захворювання на цукровий діабет?

- Найперші – це сухість, спрага та поліурія. Далі це вже біль у ногах, відчуття занеміння у нижніх кінцівках – ці симптоми свідчать про ускладнення цукрового діабету. Може бути погіршенням зору. Взагалі, це захворювання ще називають універсальним атеросклерозом, бо підвищенний цукор у крові уповільнює течію крові й у зв’язку з цим це може спонукати до появи тромбозів, збільшення явища атеросклерозу, погіршує протікання гіпертонічних захворювань й усіх серцево-судинних захворювань. Тобто цукровий діабет може стати початком цілого букету захворювань.

- Які фактори можуть спричиняти діабет та як їх уникнути?

- Є категорія хворих, які входять до групи ризику. Перші – це спадковість. Наявність найближчих родичів, тобто мама або тато. Другі – це люди із зайвою вагою. Якщо людина веде малорухливий спосіб життя чи має гіпертонічну хворобу. Якщо жінка під час вагітності мала гестаційний діабет, то є 50% того, що вона у подальшому буде мати цукровий діабет. Якщо новонароджена дитина більше 4,5 кілограмів. Усі ці пацієнти відносяться до груп ризику. Люди, що мають схильність до цього захворювання повинні моніторити глюкозу крові, а ще краще, якби вони здавали аналіз, який називається «глюкований гемоглобін». Що це таке? Це аналіз, який показує середньодобовий рівень глюкози за найближчі 3 місяці. Якщо цей показник буде у нормі, то наступний раз можна обстежуватись через 3 роки, бо він показує навіть прихований діабет. Але якщо показник більше, то тут вже призначається лікування і нагляд лікаря.

«ГОЛОВНЕ, ЩО Я ХОЧУ ПОРАДИТИ БАТЬКАМ – ПРИДИВЛЯЙТЕСЯ ДО СПОСОБУ ЖИТТЯ ВЛАСНИХ ДІТЕЙ»

- Які є нюанси трансформації дітей у підлітковий період під впливом так званої «гормональної бурі»? Особливо щодо дівчат? Що слід про це знати і памʼятати батькам?

- Вагалі це стосується не тільки батьків дівчаток, але й хлопчиків. Бо останнім часом я стикнулася з тим, що у нас дуже багато дітей із зайвою вагою. Загалом для такого стану дітей є об’єктивні причини: COVID-19, який тероризував нас протягом двох років; далі сталася війна, а це стрес, сидіння вдома та заїдання. Тобто 3 роки з життя дітей були виключені. І вони сприяли тому, що мало рухалися, але нормально харчувалися.

Доступність харчування, зловживання солодким та мучним, гіподинамія – призвели до того, що відсоток дітей з надлишковою вагою та ожирінням значно збільшився, а від цього й усі хвороби, що пов’язані з цими набутими проблемами підлітків. Я говорю саме про артеріальні гіпертензії, порушення вуглеводного обміну у вигляді прихованого цукрового діабету. Ожиріння у дівчаток призводить до того, що яєчники не правильно розвиваються й можуть спричинити мультифолікулярним змінам і розвитку синдрому болю кістозних яєчників. А у хлопчиків – затримка статевого дозрівання.

Тому, головне, що я хочу порадити батькам – придивитися до способу життя власних дітей. Переглянути їх раціон харчування, щоб воно було сбалансоване та поживне. Тобто, 50% усього, що ми споживаємо мають бути овочі й зелень. Зменшити кількість простих вуглеводів або взагалі їх прибрати: цукор, випічка. Збільшити фізичне навантаження на дітей – щоденно мінімум 60 хвилин дитина повинна активно рухатися. Та, останнє – це здоровий сон. Якщо усе це буде виконуватись, то дитина буде здорова. А якщо хоча б один чинник буде втрачено – будуть розвиватися хвороби.

- А як Ви гадаєте, як експерт, яким би було наше життя без гормонів і чи можливо це взагалі?

- Звичайно неможливо, у нас 260 гормонів і вони ж керують усім обміном речовин. Це якщо порівнювати, то як людина, яка живе без голови.

«ПРИСЛУХАЙТЕСЯ ДО СВОГО ОРГАНІЗМА Й ВИ БУДЕТЕ ЗДОРОВІ»

- Чи потрібно проходити обстеження на рахунок гормонів? І скільки разів на рік це потрібно робити?

- Як на мене, це не обов’язково. Треба проходити обстеження, якщо у вас є якісь скарги, які наводили вас на думку, що є якісь гормональні порушення. А якщо ви себе гарно почуваєте, не маєте скарг, ведете здоровий спосіб життя, то не треба. Достатньо загальнотерапевтичних обстежень: клінічна кров та сеча, флюрографія, кардіограма. Коли є якісь гормональні порушення чи зміни, то у якомусь аналізі це покажеться.

- Як стрес впливає на нашу ендокринну систему?

- Дуже негативно. Саме стрес викликає порушення гормонів на рівні високих структур головного мозку, там де є у нас центри гіпофізу, гіпоталамусу – зони контролю перефіричних гормонів, тобто статевих, гормонів щитоподібної залози, підшлункової залози, інсуліну. Усе залежить від цих центрів. А стрес, як наслідок, або підсилює захворювання тих чи інших органів, або стимулює появу.

- Які є, так звані «червоні прапорці», після яких потрібно бігти до лікаря?

- Як я вважаю, коли людина почуває себе комфортно – не потрібно йти до лікаря. А якщо вам вже починає щось чи не подобатись, чи щось боліти – то звичайно до лікаря. Зараз дуже велика кількість психосаматичних захворювань, коли у людини наслідок стресу, і вона не може зрозуміти: це патологія органів чи це тревожність, чи депресія. Й усьому цьому причина війна. Тому ми повинні відчувати свій організм та прислухатися до нього.

- Які продукти потрібно вживати для хорошої роботи щитовидної залози або якісь вітаміни, можливо?

- У зв’язку з тим, що ми живемо на території йод дефіциту, то профілактива цієї проблеми складається з двох складових: індивідуальна (медикаменти) та масова. Медикаментозна профілактика йоду це прийняття ліків «Йосен», де є добова доза йоду окремо для дітей, дорослих та вагітних. А масова – це вживання йодованої солі та морепродукти.

«БАГАТО ХТО ЗАЇДАЄ СТРЕС СОЛОДКИМ, АЛЕ ЦЕ НЕ ДОПОМАГАЄ НАМ, А ЛИШЕ ПОГІРШУЄ СТАН»

- Дайте поради нашим читачам, як їм можливо піклуватися про свою ендокринну систему вдома, якщо, наприклад, немає коштів на обстеження.

- Найголовніше – це вести здоровий спосіб життя, достатня фізична активність і здоровий сон. Ці три пункти будуть гарантувати вам здоров’я на усі 100%.

- Чи можна приймати професійним спортсменам якісь лікі, що змінюють гормони для певних спортивних цілей при нагляді лікаря?

- Якщо спортсмен готовий до усіх можливих наслідків від цього, то при нагляді лікаря звичайно можна, а вони можуть бути найрізноманітніші, наприклад, ріст молочних залоз. Я проти цього, адже зміна гормонів – серйозна справа й з цим гратися не дуже добре.

- Як ви ставитеся до солодкого?

- Негативно, бо в природі цукор на дереві не росте. А організм людини так побудований, що ми повинні харчуватися тим, що можемо дістати, грубо говорячи, з дерева чи куща. Річ у тім, що цукор – це штучний підсолоджувач, хоча й природнього походження. Надлишок його вживання призводить до великої кількості проблем та ожиріння. Багато хто заїдає стрес солодким, але це неправильно, воно не допомагає нам, а лише погіршує стан. Замість цього використовуйте фізичні навантаження – вони допоможуть не тільки зняти стрес, а й досягти тіла мрії.

- Що можете побажати нашим читачам?

- Думайте про наслідки усіх своїх дій. Живіть усвідомлено та замислюйтесь про власне майбутнє та робіть усе для того, щоб воно було найкраще та без лікарень. Яка кажуть, у здоровому тілі – здоровий дух.

***

Записатися на прийом можливо на сайті Med-soyuz.com

Спілкувалася Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: