Завантаження ...

Легалізація медичного канабісу: плюси та мінуси, думки сумських лікарів і пацієнтів

Легалізація медичного канабісу: плюси та мінуси, думки сумських лікарів і пацієнтів фото

Уже довгий час навколо теми легалізації медичного канабісу сперечаються українці. Лікарі та пацієнти зазвичай висловлюються «за», а звичайні люди або ж деякі політики критично «проти».

В цьому питанні багато маніпуляцій та нерозуміння. Нерозуміння — в першу чергу з боку людей, які не мають з цього приводу повної обʼєктивної інформації, а концентруються виключно за слові “марихуана”. Маніпуляції — в першу чергу зі сторони політиків, які експлуатують цю тему, неосвіченість українців для отримання своїх дешевих політичних дивідендів. 

Ми розібрали плюси та мінуси, знайшли відкриті дослідження, поговорили з експертами та прояснили, яка ситуація в Україні зараз.

Різниця між медичним і рекреаційним канабісом

Марихуана або канабіс — це психоактивний засіб, що видобувають із рослин коноплі. Розрізняють дві його основні активні речовини — канабідіол (КБД) та тетрагідроканабінол (ТГК). Саме від їхнього співвідношення залежить, які властивості має той чи інший вид канабісу. ТГК стимулює нервову діяльність і може викликати психоактивні побічні ефекти чи так зване відчуття «кайфу». КБД ж, навпаки, має заспокійливі властивості. 

Саме канабіс із високим вмістом КБД і низьким вмістом ТГК використовують у медичних цілях: він не викликає «дивних відчуттів» і звикання, а натомість розслабляє м’язи, полегшує біль та допомагає заснути. Ліки на основі канабісу та його похідних використовують для лікування пацієнтів із хворобами Альцгеймера та Паркінсона, ВІЛ/СНІД, раковими захворюваннями, хронічним болем, синдромом подразненого кишківника, множинним склерозом, а також епілепсією. Саме такого висновку дійшли доктор медицини Роберт Вольф та доктор філософії Пенні Уайтінг у 2015 році в своєму дослідженні «Канабіноїди для медичного використання. Систематичний огляд та метааналіз». 

Що з канабісом в Україні зараз? 

Думки українців довго ділилися щодо питання легалізації медичного канабісу. Хтось категорично виступав «проти», а хтось рішуче висловлював своє «за». В Україні будь-який канабіс, незалежно від активної речовини, перебував у списку особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Наприкінці січня 2019 року на сайті Верховної Ради зареєстрували відповідну петицію — ініціативу підтримала тодішня очільниця МОЗ Уляна Супрун. Тоді ще кандидат у президенти Володимир Зеленський висловився на підтримку легалізації медичного канабісу «в крапельках». Пізніше «легалайз» підтримав і перший Президент України Леонід Кравчук. 

10 червня 2022 року Верховна рада зареєструвала законопроєкт про медичний канабіс. А вже зараз усі дійсно готуються до легалізації канабісу в лікувальних цілях попри те, що на розробку клінічних протоколів та реєстрації препаратів знадобиться ще півроку-рік після ухвалення закону.

А 13 липня підтримала законопроєкт про легалізацію медичного канабісу у першому читанні — 268 голосів "за".

Йдеться про створення ліків на основі речовин та видачу рецептів на канабіноїдні препарати для послаблення болю.  Наприклад, при розладах сну чи проблемах з харчовим трактом, при онкохворобах та у рамках терапії — Альцгеймер, Туретта, епілепсія.

Загалом, проєкт закону передбачає:

  • лікарі матимуть право виписувати препарати з канабіноїдами;
  • пацієнтам за рецептом від лікаря дозволять купувати та зберігати ліки на основі канабісу;
  • люди, які мають рецепт від лікаря і документ, що підтверджує діагноз можуть в’їжджати в Україну/виїжджати за кордон з такими препаратами, але у невеликій кількості (при виїзді дозволять перетнути український кордон, а далі все залежить від законів приймаючої сторони);
  • підприємці зможуть отримати дозвіл та спеціальну ліцензію на вирощування конопель в Україні для виробництва ліків;
  • Нацполіція матиме доступ до усіх об’єктів, де вирощуватимуться рослини для контролю за зразками продукції на вміст ТГК.


Інфографіка: Інститут законодавчих ідей 

Думки сум’ян і лікарів

Юрій Пакін, керівник Центру терапії залежностей, професор, доктор медичних наук, нарколог говорить: “Медичної марихуани потребують багато людей, а те, що її використання легалізоване в багатьох країнах, є свідченням її ефективності. Взагалі ж в медицині вже давно легалізовані більш важкі наркотики опійної групи — морфін, трамадол. Тож логічно, що медичну марихуану, яка вважається легшою, теж можна легалізувати”.

Сум’янка Анастасія Горова ділиться, що її мати до війни боролась із раком грудей, тож дівчина замовляла електронні сигарети з лікувальним канабісом, що інколи заміняло для матері хіміотерапію: “Це значно полегшило її біль, на який просто неможливо було дивитися. Крутило суглоби, боліло все тіло, а канабіс став реально дієвим інструментом у боротьбі”.

Гінекологиня сумської клініки “Еледія” Олена Воловик каже: “Якщо визначати по літературі та медичній практиці інших країн — так, він допомагає. Основна ніша — це онкологія, термінальні стадії, коли немає варіантів лікування, а морфін уже не знімає біль. Можна також додати фантомний біль, біль при неврологічній патології, кістковий біль, список можна продовжувати довго. Конкретних даних в Україні немає, їх тільки намагаються ввести. Сьогоднішні онкохворі чекають на нього, як спасіння від постійного та нестерпного болю, на нього покладають великі надії”. 

Сум’янин Олексій розповів, що довгий час пробув у Амстердамі, де спробував багато різних сортів марихуани, тому з впевненістю може сказати, що рекреаційний канабіс відрізняється від медичного: “Я обома руками “за” легалізацію, декриміналізацію, що завгодно. Взагалі давно пора було це зробити, у нас сотні тисяч людей, яким би це як не допомогло, то хоча б зменшило страшний біль”.

Уряд уже зараз підготував законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та переробки до повноцінного виробництва. Віктор Ляшко запевнив, що уряд готовий поступово розвивати цю галузь, демонструючи результати лікування і допомогу українським пацієнтам попри жорсткий контроль над цією справою. 

Ліза Хорошева. MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: