Завантаження ...

Сумські чорнобильці відстоюють диспансер радіаційного захисту

Сумські чорнобильці відстоюють диспансер радіаційного захисту фото

14 вересня поруч із Сумським диспансером радіаційного захисту зібрались пацієнти, чорнобильці, лікарі та чиновники. Все через те, що лікарню планують об’єднати з одним із надкластерних медзакладів Сум – обласною лікарнею або кардіологічним диспансером.

Ліквідатори аварії на ЧАЕС таке рішення не підтримують, йдеться в сюжеті Суспільного.

У диспансері ліквідатори обслуговуються понад 30 років. Медперсоналу, говорить заступник голови сумської спілки "Союз Чорнобиль України" Сергій Свинаренко, довіряє, а от нововведенням, що пропонує влада, – ні.

 

"Віджати, перекрутити, всім нам зробити "викинштейн". Тут лікарі знають всіх. Тут людина прийшла – ага, вам треба оце й оце. Тут не треба чекати, добиватися чогось", - говорить він.

 

Об’єднання, говорить народний депутат Антон Швачко від "Слуги народу", – в інтересах пацієнтів: в області хочуть створити якісний реабілітаційний центр.

"Це робиться для того, щоб наші військові отримували максимальну допомогу, реабілітацію, яку вони отримують в інших областях України, але не можуть отримати в Сумській. Жодне робоче місце не втрачається, керівника ми також зберігаємо", - розповів він.

Об’єднання потрібно ще й тому, говорить заступник голови облради Микита Баня, що диспансер не увійшов до спроможної мережі лікарень Сумщини.

 

"Міністерство бачить ті заклади, які не потрапили в мережу, як заклади громади, які не будуть фінансуватися за рахунок державного бюджету за контрактування Національної служби здоров’я", - сказав він.

 

У кращому випадку, продовжив посадовець, лікарня фінансуватиметься за залишковим принципом, правило ж "гроші йдуть за пацієнтом" не забезпечить фінансових потреб закладу.

"Є певний коефіцієнт на пролікований випадок. Якщо раніше коефіцієнт був - одиниця, то тепер він став 0,57. Значить, за пацієнта, який звернувся, отримують майже вдвічі менше", - сказав Баня.

У лікарні працює 5 відділень: терапевтичне, хірургічне, неврологічне, кардіологічне, реабілітаційне. Пацієнтами опікуються 240 працівників. Медики побоюються, що через реорганізацію доведеться шукати роботу, говорить завідувачка поліклініки Алла Меркулова.

Говорити про доцільність або недоцільність об’єднання – зарано, говорить медична директорка Світлана Чернишева. План розвитку закладу лікарям не надали.

 

"Ми не бачимо, яким чином буде реорганізований заклад. На сьогодні ми бачимо тільки об’єднання закладу і приєднання до кардіодиспансеру без перспектив розвитку", - вважає вона.

 

Поспішати з висновками не варто ще й тому, що Національна служба здоров’я поки не оприлюднила умови контрактування на 2024 рік, додає Світлана Чернишева. Нині в стаціонарі диспансеру за рік лікують понад чотири тисячі пацієнтів за 13 пакетами медичних послуг. Чи всі пакети залишаться – поки не знають.

"Для відповідності пакету реабілітації у нас було закуплене медичне обладнання, причому за кошти, зароблені лікарнею, за наші кошти, без допомоги місцевої влади. Які будуть умови, ми не знаємо. Чекаємо на умови контрактування", - сказала Чернишова.

Голосувати за об’єднання медзакладів планували на сесії обласної ради 15 вересня. Та після протесту голосування відклали, говорить Микита Баня. Замість цього вирішили створити робочу групу з медпрацівників, чорнобильців та пацієнтів – вони вирішуватимуть, чи варто об’єднуватися з іншими лікарнями.

 
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: