Завантаження ...

Детектив сумського письменника можна послухати по радіо

Детектив сумського письменника можна послухати по радіо фото

На Радіо Культура вийшла перша частина нового циклу радіодетективів «Найкращий сищик та визвольні змагання» про пригоди колишнього найкращого сищика імперії Івана Карповича Підіпригори в буремні для України часи 1917–1918 років, пише Суспільне.

Частину першу - «Не зазирай у своє майбутнє» - транслювали 18 вересня, продовження сьогодні о 20:10.

Радіодетектив створено за романом сумського Владислава Івченка «Найкращий сищик та битва з імперією». Події відбуваються з кінця 1917 року до встановлення Гетьманату у квітні 1918 року. Іван Карпович, котрий дивом врятувався після більшовицького розстрілу, щосили намагається повернутися до родини, але цьому заважають карколомні події, що відбуваються в Україні, а також постійні спроби різних сил залучити Підіпригору до політичної боротьби.

«Коли я писав про пригоди Івана Карповича, то найбільше, що мене вражало, це схожість подій в Україні на початку XX століття і на початку XXI століття. Ця схожість стосується багатьох речей. По-перше, того, як люди починали відчувати себе українцями, як вони приходили до свого українства. Як зараз, так і тоді, для більшості людей це не було чимось, що передавалося із молоком матері, це був свідомий вибір досить дорослих людей. По-друге, очевидна паралель у протистоянні з росією, яка завжди намагалася зробити так, щоб України взагалі не існувало. На жаль, на початку XX століття їй це вдалося, і ціну цієї поразки ми платимо досі. Ця війна — теж частина ціни за ту поразку. І хоча “Найкращий сищик” — це жанрова, пригодницька література, головне завдання якої розважити людину і дати їй відпочити, я сподіваюся, що пригоди Івана Карповича стануть для читачів, глядачів (перша книжка циклу про найкращого сищика була раніше екранізована — Суспільне), а тепер ще й слухачів нагадуванням про те, з чим ми маємо справу, якою великою може бути ціна поразки і який шанс ми зараз маємо не втратити», — каже Владислав Івченко.

Постановку здійснила Світлана Свиридко. У головній ролі найкращого сищика Івана Карповича Підіпригори — заслужений артист України Михайло Кришталь. Інші ролі виконують Петро Сова, Ренат Сєттаров, Василь Мазур, Іван Залуський.

Після ефіру всі серії будуть доступні в архіві програми «Радіодетектив» на сайті Радіо Культура. Перша — вже тут.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: