Завантаження ...

Серцеві захворювання: що корисно споживати в їжу, що варто обмежити чи взагалі відмовитися

Серцеві захворювання: що корисно споживати в їжу, що варто обмежити чи взагалі відмовитися фото

Про режим харчування при серцево-судинних захворюваннях розповів під час брифінгу в офіційному медіацентрі лікар-гігієніст Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Сачава.

Як зазначив він, здоров’я людини на 20 % залежить від генетичних факторів, на 10% – від стану розвитку медицини, на 20% – від стану екології, на 50% – від способу життя та звичок, серед яких харчування знаходиться на першому місці.

«Неправильне харчування призводить до ожиріння, що збільшує навантаження на серце. Тому здорове та збалансоване споживання їжі є важливим фактором для профілактики виникнення та ускладнення захворювань серця», – прокоментував фахівець.

За його словами, раціональне харчування людини передбачає часте вживання їжі – не рідше 3 разів на день, між прийомами має бути не більше ніж 5 годин перерви. До раціону повинні входити продукти, які містять достатню кількість білків, жирів, вуглеводів.

Рекомендовані кількості для вживання тих чи інших речовин залежать від віку, статі людини, рівня фізичного навантаження тощо, і можуть коливатися: білки – від 90 до 120 г, жири – від 70 до 100 г, вуглеводи – не менше 400 г. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами становить 1/1/4.

Крім того, Юрій Сачава радить не переїдати, відмовитися від фаст-фуду, великої кількості солодощів та надмірного споживання солі. Натомість слід вживати в їжу нежирні м’ясні продукти, необмежену кількість овочів і фруктів. Добова кількість води – не менше 1,2 літра. Необхідно також приділяти увагу наявності у їжі вітамінів, мінеральних речовин, які забезпечують належне функціонування організму.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: