Завантаження ...

“Вирвуть з руками і ногами за лічені дні” - огляд цін на оренду квартир у Сумах

“Вирвуть з руками і ногами за лічені дні” - огляд цін на оренду квартир у Сумах фото

З початком повномасштабного вторгнення певна кількість українців лишили свої домівки. Хтось вирішив більше не повертатись і здавати своє житло, а хтось навпаки - почав шукати для себе помешкання. Який попит і ціни на оренду зараз, розповідаємо в матеріалі.

Що з попитом і хто знімає?

Ми промоніторили електронні дошки оголошень. Слід зауважити, що пропозицій по оренді житла у Сумах не так вже і багато. Часто деякі оголошення є “приманкою” агентств. Наприклад, телефонуючи за певним оголошенням, можна почути у відповідь: “Ця вже не актуальна, але можемо запропонувати вам іншу”.

Ріелторка Наталя Дермелова каже, що попит на квартири виріс через спільне горе і менше їх за тих же причин.

Знаєте, мене нещодавно клієнтка запитала, чи можна скинуть 500 гривень за оплату квартири. Тобто було 5,5, а вона хотіла за 5. Я щиро б хотіла допомогти, але зараз, на жаль, такі умови, що орендодавці,  навіть якщо до 8 тисяч піднімуть - її вирвуть з руками і ногами за лічені дні, бо людям треба жити. Квартири дешевше 4 тисяч уходять за години, на них розписана черга, наприклад, з 7 людей, а знімає її вже другий.

Наталя каже, що такі великі черги формують для того, аби люди мали хоч краплю надії. Хоча і ріелтори, і орендарі одразу розуміють, що вони навіть на перегляд не дійдуть.

Багато переселенців, багато, на жаль, людей розходиться і комусь потрібно шукати окреме житло. Людей справді дуже багато, а квартир - ні. Найбільше засмучують такі ціни, чесно. Це дійсно дорого, не вистачає в цих моментах людяності, дуже сильно.

Зараз же, за словами сумських ріелторів/ок, квартир дуже мало, а ціни великі тому, що є попит. Прикордоння Сумщини піддається обстрілам з боку рф щодня, люди виїжджають звідти до більш безпечних Сум. Деякі приїжджають до нашого міста не тільки з області, а й з інших регіонів: Запоріжжя, Донецька область, Херсон тощо. Звідси і попит. 
 

Ціни ростуть, а квартири розметають

Ціни на оренду, порівняно з минулим роком, стрімко зросли. Винайняти 1-кімнатну квартиру коштує від 2500 до 11000 грн, в залежності від розташування, площі і стану ремонту. Вартість оренди 2-кімнатної квартири – від 4500 до 15000 грн. До основної вартості зазвичай додається оплата комунальних послуг. 

До 24 лютого 2022 року в Сумах можна було знайти однокімнатну квартиру за 2-3 тисячі гривень на місяць + комунальні платежі. Двокімнатну - від 3,5 і вище + платежі. Зараз же ціни як на “однушки”, так і “двушки” значно виросли. Подекуди однокімнатні квартири коштують дорожче ніж двокімнатні, а якість ремонту або місцезнаходження все одно не відповідає таким цінам. 

Орендарі віддають перевагу квартирам, де завжди є гаряча вода чи бойлер, а також побутова техніка. Деякі шукають житло з бомбосховищем або недалеко від нього. Автономне опалення також одне з побажань шукачів, але це одразу + до цінника. За що люди переживають найбільше, так це за електробудинки, враховуючи минулорічний досвід, жити на 12 поверсі і не мати змоги користуватись ліфтом під час блекауту або готувати їжу справді бентежить орендарів. 

У 2022 році в Сумах почали з’являтися переселенці і орендодавці подекуди брали гроші лише за комунальні послуги, а ріелтори надавали свої послуги безкоштовно. Але попри те, що в Сумах як у 2022 році (2 473 грн), так і 2023 році (2 600 грн), за статистикою, одна з найдешевших оренд по всій Україні, знайти за таку ціну квартиру практично нереально.

Наприклад, однокімнатні квартири є у такій ціновій: (варто зауважити, що за таку суму можна зняти однокімнатну квартиру в деяких ЖК Києва).

Для порівняння надаємо ціни на двокімнатні квартири в Сумах: 

Звісно, відчувається різниця в ремонті та геолокації, але за кількістю меблів, побутової техніки та, в принципі, рівнем проживання, такі “двушки” не поступаються попереднім однокімнатним, а от ціни в новобудовах відверто “кусаються”. 

Однокімнатні квартири дешевше 10 тисяч, звісно, є, але сума, яку потрібно платити раз на місяць і додавати туди ще оплату за комунальні послуги все одно досить висока. Отже, ви можете бачити, що середня ціна на “однушку” в Сумах - 5 тисяч гривень + комуналка. А середня заробітна плата в Сумській області при цьому складає від 9 до 12 тисяч гривень.

Підбиваючи підсумки, можна сказати, що ціни на будь-які квартири виросли. Людей побільшало, а осель - ні. Подекуди квартири істотно дорожчі, інколи ціна не відповідає якості, а однокімнатні здають за таку ж ціну, що і двокімнатні. Найголовніше в цій ситуації не спішити, знайти собі гідного ріелтора і співпрацювати з ним. 

Ліза Хорошева, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: