Завантаження ...

Коли сум’янам «переобувати колеса»: коментарі водіїв та фахівців

Коли сум’янам «переобувати колеса»: коментарі водіїв та фахівців фото

Зима наступає, і це означає, що час змінити гумову резину на вашому автомобілі. Заміна літньої або всесезонної резини на зимову – це не тільки вимога погодних умов, але і засіб забезпечення вашої безпеки та комфорту на дорозі.

За словами гідрометцентру осінь закінчиться без дощів, з сонцем, але прохолодою. А зима, у свою чергу, буде доволі теплою по прогнозам. То коли переодягати гумову резину на машинах, щоб не втрапити у прикрі ситуації?

Уявіть собі, ваш автомобіль на літніх шинах у морозну погоду – це небезпека на кожному кілометрі. Літні покришки, наче заморожена пластмаса, втрачають своє зчеплення та стійкість. На снігу чи льоду вони можуть зробити ваше авто схожим на танці корови на ковзанці. А ще, за законами жанру, перші заморозки і першій лід на дорогах як завжди зʼявляються неочіквано. І зранку в такий день забувкуваті горе-водії дрейфують на льоду у дворах та на дорогах, прокручуючи неперевзутими колесами на слизькій поверхні.



Наші журналісти попиталися думки досвідчених водіїв та фахівців роботи з машинами, коли ж все таки змінювати літню гуму на зимову.

Як зазначають фахівці сумських СТО, найбільша кількість водіїв, які переходять на зимню гуму – це зараз, тобто жовтень-листопад.

«Найголовніше – це дійсно взагалі «переодягнути» власну автівку, бо траплялися ситуації, коли водії нехтували цим», - прокоментував Владислав.

Спеціалісти рекомендують змінювати гумову резину, коли температура сягає відмітки нижче 5°.

«Особливої підготовки до цього процесу немає. Сумчани можуть просто приїхати до СТО, або заздалегідь подзвонити, щоб ми обрали комфортний час для обох сторін. Ця процедура займає не більше години, тому якщо ви кудись поспішаєте, краще назначати час. А коли ж ні – можете залишити автівку зранку й прийти за нею ввечері. Фахівці можуть вам запропонувати шини під розмір ваших коліс та під ваш бюджет, якщо, звичайно, у вас немає власних у запасі», - поділився з нами Владислав.

Зверність увагу, якщо автомобіль застрахований, і ви не «переодягнули» його, втрапивши у ДТП, то страхова компанія має повне право відмовити у страхуванні.



«Взагалі я змінюю шини по погоді, бо не бачу сенсу якось чи раніше, чи пізніше. Якщо під час роботи помічаю, що той самий дощ впливає на водіння, на гальма, наприклад, то вже розумію – час «переодягатись», – ділиться з нами водій Bolt, Андрій, про власний досвід.

«Я у цьому питанні досить прискіпливий. Був вже такий досвід, коли через пізню зміну гуми я майже потрапив у ДТП. Через це, я вже навіть зараз змінив їх на зимню. Взагалі, починаю цей «обряд» на початку жовтня», – поділився з нами Сергій, водій таксі Bolt зі стажем 20 років.

«Як я вважаю, потрібно орієнтуватися по власним відчуттям, тобто під час водіння. От ви їдете й щось не те, чи гальма чи газ дають не той ефект, який потрібно, який мав би бути – ось тоді тільки я змінюю шини. Це не дешеве задоволення, тому не бачу сенсу робити це без причини», – розповів нам Владислав власні твердження.

Чи є штраф за водіння машини на колесах з літньою гумою?

З огляду на те, що чітких строків для заміни літніх шин на зимові не існує, відповідальність за несвоєчасну заміну не фіксується законом. В Україні можна отримати штраф відповідно до ст. 121 КУоАП та ПДД (п. 31.4.5) за використання автошин у випадках, коли:

1. Висота протектора менше допустимої:

  • Для автомобілів до 3,5 тонн: менше 1,6 мм.
  • Для автомобілів понад 3,5 тонн: менше 1 мм.
  • Для автобусів: менше 2 мм.
  • Для мотоциклів: менше 0,8 мм

   2. Механічні пошкодження гуми:

  • Наявність порізів чи інших механічних ушкоджень на гумі, таких як шишки, розшарування та інші дефекти.

   3. Невідповідність розміру, індексу навантаження та типу шин повній масі автомобіля:

  • Використання шин, розмір яких не відповідає ваговій категорії авто.

   4. Встановлення коліс різного типорозміру та конструкції на одній вісі:

  • Використання коліс із різними типорозмірами чи конструкцією (радіальні та діагональні) на одній вісі автомобіля.

   5. Використання шин зі шипами в певних умовах:

  • Використання шин із шипами, якщо це заборонено визначеними правилами чи визначеними обставинами.
 

Усі ці випадки можуть призвести до нарахування штрафу відповідно до чинного законодавства.

***

Зима наближається, і з кожним градусом зниження температури важливо зробити правильний вибір щодо шин. Пам'ятайте, що встановлення зимової гуми – це є не лише законою вимогою, але й забезпеченням вашої безпеки та комфорту на дорозі. Продовження користування літніми шинами в холодний період може призвести до небезпеки та непередбачуваних наслідків. Подбайте про свою безпеку та правильно виберіть шини для зимової експлуатації.

Підготувала Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: