Завантаження ...

Чи готовий сумський бізнес до складної зими?

Чи готовий сумський бізнес до складної зими? фото

Сумчани, напевно, більше за всього бояться повторення минулої зими: коли в наше життя увійшли постійні відключення світла, а свої робочі і домашні справи ми вимушені були підлаштовувати під графік таких відключень. Деякі містяни придбали генератори, інші – енергозберігаючі батареї. 

Але одне діло, коли ти купуєш генератор до дому, а інше – у заклад харчування, чи у студію макіяжу, чи у звичайний магазин. Бо тут відрізняється усе: від ціни до потужності та розміру. Чи готуються сумські заклади і сумський малий бізнес до можливих відключень взагалі? Чи вірять у найкраще?

Журналісти MistoSumy.com провели невеличке опитування сумських установ та дізналися особливості їх підготовки до прийдешньої зими. Ми спитали:

  1. Як плануєте забезпечити освітлення та тепло під час можливих відключень світла взимку?
  2. Чи плануєте використовувати можливі відключення світла як можливість для створення атмосфери та зацікавлення клієнтів унікальними пропозиціями чи заходами?
  3. Яким чином сповіщаєте клієнтів про можливі обмеження у роботі закладу через відключення світла?


Тренажерний зал «IRON HOUSE»

«Ще того року, коли почалося вимикання світла – придбали генератор у всі клуби міста. Потужності вистачає майже на все, окрім опалення. Але відвідувачі не скаржаться, наче розуміють. А якщо й питають, то ми пояснюємо, що, звичайно, можемо придбати потужніший генератор, але це ж і збільшиться цінова політика вдвічі. Це не вигідно ані нам, ані їм».

«Не плануємо. Ми не проводили ніяких таких заходів та й не вважаємо доречним, особливо, коли є генератор».

«Насправді, ніяк. Усі знають, яка у нас черга, й підлаштовуються під неї самотужки», – розповів нам представник тренажерного залу Нікіфоров Денис.


Центр косметології «Beautyapple»

«Для безперервної роботи маємо генератор, який підбирали з урахуванням нашого споживання. До того ж, при роботі від генератора ми зменшуємо витрати, тобто не використовуємо підсвітку стендів, вітрин і того, що не обов’язкове для роботи центру. Усе інше, таке як: світло приміщень, опалення чи техніку – воно оснащує».

«По іншому й бути не може! При відключенні світла, у нас центр переходить на заощадливе використання ресурсу генератора, тому атмосфера затишку з гарячими напоями – гарантована».

«Використовуємо SMS сповіщення, коли зв'язок при відсутності світла погіршується. А так, усіма можливими методами: публікація в соцмережах, повідомлення в месенджерах – працюємо зі всіма можливими каналами зв'язку», – поділилася з нами представниця закладу Виходцева Ольга.


Нетипова кав’ярня - SOLODKava

«Ми безперечно маємо надію, що відключень світла не буде, але в той же час уже маємо план дій. Як і минулого року, ми плануємо працювати за допомогою допоміжних засобів таких як: генератори, акумулятори, тощо. Також, аби наші гості комфортно себе почували ми обігріваємо приміщення і надаємо можливість зарядити свої ґаджети».

«Цікаве питання, але направду створювати круті івенти набагато простіше і цікавіше без відключення світла. Ми нетиповий заклад, і часто робимо нашим гостям унікальні пропозиції від яких неможливо відмовитися. Але враховуючі, що такий варіант взимку можливий, будемо робити відпочинок поціновувачів цікавішим і приємнішим. Перегляди фільмів, наші традиційні дегустації і багато іншого в атмосфері затишку».

«Сучасний світ зобов’язує бути в тренді, тому й ми повідомляємо гостей за допомогою соціальних мереж, такі як:  Instagram,  Facebook, TikTok. Іноді навіть кумедними відео, адже це не дуже приємна новина і сприймати простіше в жартівливому форматі. Також, найближчим часом ми готуємося до відкриття нового нетипового закладу «Solod Kava», і там також будемо готові дарувати нові емоції гостям навіть під час відключень світла», – розповів директор закладу, Войтенко Євген.      


Elcraft Studio

«Освітлення забезпечуємо акумуляторними лампами. Теплопостачання у нас здійснюється централізовано, тому з цим пощастило. Вистачає ламп на 2-4 години за умови, що техніку не підключаємо, бо не вистачає потжності для фенів. Доводиться чимсоь жертвувати, щоб робота не стала на «Стоп».

«Під час відключення світла ми проводимо повністю безкоштовні консультації вибору фарбування та стрижок для наших відвідувачів, які потрапили у такий час».

«Зранку спогоджуємо графік відключення с записом клієнтів у студіі та обдзвонюємо кожного, щоб попередити щодо обмеження світла та переносимо на час, коли світло є», – поділився з нами представник Elcraft Studio та побажав залишитись у тіні.


PoleDance Sumy

«Задля продовження роботи студії навіть під час виключення, ми запаслись великою кількістю ауамуляторних фонарів та сформували список необхідних товарів для негайної закупівлі».

«Так, робимо все можливе, щоб уникнути закриття під час відключень. Наприклад, зробили дзеркальну локацію, котра відбивала б мале освітлення, й поширювала його. Та в найближчий час буде ще декілька прилаштувань».

«Маємо постійний зв'язок з кожним нашим членом федерації, та негайно повідомляємо через месенжери, соцмережі, мобільний зв'язок», – поділився з нами представник танцювальної студії.


Тренажерний зал «Stal»

«Ми маємо свої павер банки та зарядні станції від яких провели освітлення. На техніку, музику та невеличке освітлення вистачає. Через те, що у нас підвальне приміщення й люди тут займаются спортом – опалення нам не потрібне».

«Ніяких заходів не проводимо, бо це спорт – місце сили, тут світло потрібне завжди, навіть в цілях безпеки».

«Оскільки мі підготовлені до відключень, то працюватимемо в звичайному режимі. Якщо комусь принципово займатись коли світло є, ми попереджаємо на якій лінії відключення у нашому Instagram або особисто», – розповіла нам представниця залу, Винокур Єлизавета.


Lafit Bakery

«Встановлений EcoFlow як резерв ще восени 2022 року, працює відмінно, забеспечує світло, витяжки, інтернет до 6 годин, кавомашину».

«Ні, ніяких особливих заходів не проводимо під час відключення світла».

«Обмежень немає, все працює штатно при умові 6/2. Нашу чергу минулого року повідомляли у сторіс на нашому Instagram-акаунті. Тому люди можуть прийти до нас у будь-який момент на каву чи чай з десертом», – поділилась з нами директорка кондитерської, Алла Зеленська.


Кав’ярня CoffeeMan

«Вже потроху готуємо свічки та ще в тому році придбали освітлення у вигляді лед ламп, котрі працюють від павербанків. Тепло забезпечуємо від гарячої кави та чая, котрі ми варимо зазделегідь та переливаємо в проф-термоси. Також на одній із локацій є генератор, тож не замерзнемо».

«Всеж хотілось би залишитися зі світлом а атмосферу для гостей сворювати посмішками та гарним сервісом».

«У нас є сторінка Інстаграм та Фейсбук, тому саме там публікуємо інформацію гостю про вимкнення світла, або стосовно черги», – розповіла нам Рудницька Марія.



FOODIE

«Минула зима усіх нас змусила понервувати чи то від графіків світла, чи то від холоду, чи то від усього іншого. Ми придбали у заклад генератор, який майже повністю покриває усі потреби ресторану. Отоплення у нас від дров’яної печі, тому гості ніколи не мерзнуть».

«Взагалі, наразі ще нічого подібного не планували, але усе залежить від зими, погоди та людей. Може щось і зміниться».

«Ми людей ніяк не попереджуємо, бо робота закладу залишається незмінною: чи з світлом, чи без», – розповіла нам представник закладу, Нестеренко Світлана.

Спілкувалася Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: