Завантаження ...

Математична точність і танці з бубнами: як сум'янин вирощує сортовий виноград

Математична точність і танці з бубнами: як сум'янин вирощує сортовий виноград фото

Сум'янин Олександр Провозьон вирощує сортовий виноград вже 7 років. Це хобі – не лише про фізичну, але й про розумову діяльність, творчий підхід та неабияке терпіння. Про те, як виростити врожайну грону – читайте у нашому інтерв’ю.

Знайомство з виноградарством

- Яка Ваша основна діяльність?

- Я асистент по регіональному напрямку у Товаристві Червоного Хреста України. До повномасштабної війни я був підприємцем, але моя діяльність не була пов’язана з виноградарством. Виноградарство – це хобі, мій відпочинок після роботи та на вихідних. Завдяки йому можна перемкнути мозок трохи на іншу хвилю. Мені приносить задоволення сам процес вирощування та, звісно, результат, який потім отримуєш.

- Як давно Ви почали вирощувати виноград

- Взагалі перший виноград, а точніше перші два кущі ми з дружиною посадили у 2009 році. Але посадили і, грубо кажучи, забули про нього, він сам по собі ріс. А потім у 2016 році я більш серйозно зайнявся цим, почав вивчати літературу про виноградарство, посадив ще десяток різних кущів, сортів і вже почав отримувати врожай. Вирощую я виноград на батьківській ділянці.

- Скільки сортів росте на Вашій ділянці?

- Наразі у мене 14 кущів та 12 сортів. Є такі ультраранні, які починають давати врожай у наших кліматичних умовах - це  10-15 серпня, а потім інші сорти, потім ще пізніші. Тобто я так облаштував виноградник, щоб він постійно мав врожайність.

Як «танці з бубнами» впливають на врожайність винограду

- Чи всі сорти складні у догляді, чи можливо є ті, які менш вибагливі?

- Частіше, чим простіше виноград в догляді, тим простіше у нього смак. А якщо з ним треба повозитися, як кажуть, танці з бубнами виконувати перед ним, то отримаєш інший смак, більш складний. Я не можу порадити сорти, якими я займаюся, усім вирощувати, бо вони не прості у догляді. До кожного сорту треба отримати свій підхід, ключик, як-то кажуть.

- Який сорт має найскладніший смак?

- Виокремити важко, бо кожен має особливий смак та аромат, назву улюблені сорти у нашій сім'ї. Мій найулюбленіший сорт - це «Флора». У цього винограду така хрустка ягода, і смак дуже солодкий. Якщо порівнювати, це як набрав ложку меду і зверху ще одну ложку меду додав. Дуже класний смак. Батькам подобається «Юпітер» - це кишмиш,  у нього дуже класний аромат  та насичений солодкий смак. Але єдиний мінус – товстувата шкірка. Діти обожнюють сорт «Преображення», який в народі часто називають  «Дамський пальчик» - це така доволі солодка ягода, довгуватої форми, але смак більш водянистий. 

- Чи можна спрогнозувати можливу врожайність винограду?

- Варто зазначити, що врожай з винограду два перші роки не отримують. Хіба що на другий рік може пів гроночки залишитися, щоб спробувати, яка там ягода. Лише на третій рік можна отримати гарний врожай. Це може бути від чотирьох до шести грон в залежності від росту куща, а якщо кущ сильно рослий і гарна агротехніка, то можна і до 10 грон отримати. Далі він потроху, так би мовити, прокачується і десь з п’ятого року виходить на свій пік і там вже можна отримувати стабільні врожаї. Тобто це дуже кропітка справа, яка вимагає неабиякої терпливості.

- Ви проводите аналіз врожайності щороку?

- Так, увесь врожай я фіксую у табличці в «Excel». Я закінчував фізмат, тому все аналізую: де я міг допуститися помилки. 

- Чи можна назвати 2023 рік врожайним для винограду?

- Особисто у мене цьогоріч врожай був не дуже вдалий. Бо були у травні заморозки, які пройшлися хвилею. На моєму винограді відсотків 40 вимерзло. Травень – це якраз той місяць, коли лоза починає рости і потім деякі кущі відійшли, а деякі ні. Тому цей рік був важкий. Минулі роки якось були більш успішні.

- А які роки були рекордними по врожайності?

- Переважно це 2020-2021 роки. У мене є рекордсмени по врожаю – це «Флора» та «Юпітер». У 2021 році я з «Флори» зібрав 48 кг. А для «Юпітера» врожайним став 2022 рік – я отримав 57 кг з куща.

- Що впливає на врожайність та чи можна її якось підвищити?

- Врожай в основному закладається весною, але осінь відіграє велику роль. Бо якщо у вересні будуть заморозки перші, то можна сказати, що після перших заморозків врожай закінчиться. Щоб вийти на гарну врожайність треба формувати його декілька років формувати, обрізати, навантажувати. «Степ бай степ» так би сказати. Я ось десь за декілька років вийшов на середню таку врожайність близько 30 кілограмів з куща.

Догляд за виноградом

- Як краще підготувати виноград до зими?

- Підготувати виноград до зими можна декількома способами, але я для себе віднайшов найзручніший. Коли проходять перші заморозки, лист починає сохнути, далі деякі виноградарі обрізають майже одразу коли лист трошки побило морозом. Я трохи лінивий у цьому плані, тому що кожен листок треба буде обламувати. Я чекаю два-три тижні, поки вони всі поопадають, тоді буде менше роботи.  Щоб підготувати виноград  на зиму – його треба обрізати. Обрізується він на формування наступного року. Тобто, ми обрізаємо усю лозу, яка нам не потрібна. Лозу, яка буде давати нам врожай на наступний рік ми залишаємо і укриваємо. Є укривні сорти, є не укривні. Але я всі сорти вкриваю. Я зробив на винограднику такі короби з шиферу і я туди вкладаю лозу накриваю шифером і так він у мене зимує. Хтось прикопує виноград землею, хто притуляє до землі  і зверху або волокном, або мішковиною накриває. Це вже кожен собі обирає свій метод.

- Чи правда, що виноград неможливо виростити без хімічної обробки?

- Це правда. В основному виноград страждає на грибкові захворювання. Потім ці всі грибки дають спори і вони розлітаються на дуже великі відстані, заражаючи кущі на сусідніх ділянках.  Вирощувати без обробки можна в регіоні зі спокійним фоном: якщо в радіусі 10 кілометрів від вас немає жодного виноградника. Але все одно з часом ці захворювання з’являються. А отже треба все одно буде проводити обробку. Єдине, чим у нас грішать деякі виноградарі, які вивозять урожай на ринок – це недотримання термінів очікування. Бо в кожного препарату є свій термін очікування. Я використовую препарати так, щоб на момент збору був подвійний запас термінів очікування. Тобто обробку проводжу препаратом у якого термін очікування 20 днів, а я урожай збираю не менше ніж за 40 днів. І повністю впевнений, що до моменту збору цей препарат виведеться.

- За якими критеріями обираєте препарати для обробки винограду?

- Я намагаюся обирати максимально екологічні засоби. Я постійно читаю як українську, так і  іноземну літературу, сиджу на форумах і відстежую різні дослідження про препарати. Я прибрав деякі зі свого виноградника, бо знаю, що у ЄС та США їх не використовують, так як за дослідженнями, вони можуть викликати навіть онкозахворювання. Ще одним критерієм для мене є безпечність. Ось, наприклад весною проводиться одна із найперших обробок, перед цвітінням винограду. Додається інсектицид, що захищає від комах-шкідників. Але коли виноград починає квітнути - багато бджіл прилітає. І ось існує багато препаратів, які для бджіл шкідливі. Я використовую максимально лояльний інсектицид «Маврік», він найбільш безпечний для бджіл.

- Як підживлюєте виноград?

- Добрива я використовую голландські. Можна звичайним методом це робити – насипати перегною, золи насипати або ще щось. Але в такому випадку ми не будемо контролювати скільки поживних речовин припадає на кожен кущ. Я використовую більш коштовні, але більш «розумні» добрива голландської фірми «Мivena» . Це добрива пролонгованої дії, які діють протягом 6 місяців з поливом.

- Існує така думка, що виноградник має бачити господаря не рідше одного тижня. Чи це правда

- Чим частіше ти бачиш виноград – тим він здоровіший. Я намагаюся за виноградом  щодня доглядати у сезон. Якщо відвідувати виноградник раз на тиждень можна пропустити якийсь спалах хвороби. Якщо так доглядати на постійній основі, то так, це однозначно, шкодить винограду. Взагалі якщо за схемою робити обробку винограду, то 90% що він буде здоровим. Тобто хворобу треба попередити, а не лікувати. В такому випадку у Вас буде набагато нижче розхід препаратів, тобто ви будете економити більше коштів. По-друге, і на виноград буде менше хімії виливатися.  Бо коли це не профілактична обробка, а через хворобу – то треба ще 2-3 рази обробити, щоб вилікувати його.

«Найсмачніше – це їсти виноград прямо з грони»

- Як Ви вживаєте виноград? Можливо, маєте якісь рецепти з цим інгредієнтом?

- Ми споживаємо його сирим.  Можна сушити родзинки, готувати компот, варення. Але, моя родина любить виноград саме у сирому вигляді, а найсмачніше – це їсти прямо з грони.

- Що б Ви хотіли сказати новачкам, які тільки починають займатися виноградарством?

- Виноградарство потребує терпіння, багато часу, плюс це повинно бути велике бажання цим займатися. Треба багато часу приділяти цьому, не тільки стоячи біля куща, а й вивчаючи нову інформацію, навчатися виділяти час для пізнання чогось нового. Бо виноградарство постійно вдосконалюється. Але якщо бажання є, то знайдеться і «ключик» до кожного сорту.


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: