Завантаження ...

Ґудзиковий Король – образ Дмитра Буйвала продовжує жити в серцях сум'ян

Ґудзиковий Король – образ Дмитра Буйвала продовжує жити в серцях сум'ян фото

16 листопада у світі відзначають День ґудзиків. Для сум'ян ґудзик став особливим символом пам’яті про Дмитра Буйвала, митця, вуличного артиста, засновника творчої майстерні «АртільМІФ». Завдяки Дмитру в Сумах з’явилися живі скульптури, які гастролювали по всій Україні та багатьох країнах світу.

Дмитро почав дарувати життя сумським вулицям ще з  2007 року. Тоді артист почав займатися вогняним мистецтвом та влаштовувати фаєр-шоу. У 2013 році Дмитро Буйвал створив перший костюм живої скульптури. Відтоді митець дарував перехожим казку, втілюючи різні образи у цьому жанрі.

Дмитро мав близько 20 персонажів, найулюбленішим з них був Ґудзиковий Король. Костюм із близько 8 000 ґудзиків митець створював протягом десяти місяців, збираючи ґудзики по всьому місту. Шанувальники творчості Дмитра приносили важливий матеріал для створення образу до його майстерні, висилали поштою з різних куточків України. У 2019 році Дмитро познайомив глядача з образом Ґудзикового Короля.

Дмитро Буйвал в образі Ґудзиковий Король посів друге місце на Всеукраїнському фестивалі вуличного мистецтва, м. Дніпро, фото ТРЦ Дафі

м. Суми, фото Юрій Босий

Дмитро в образі Ґудзикового Короля в Бельгії.

«Костюм Ґудзикового Короля налічує близько 8 000 ґудзиків. Особливість цього образу у вуличних трюках. Це йо-йо жонглювати, карткові трюки робити, фокуси робити. Я бачив один раз виступ Діми у цього образі біля Харитоненко, це було дуже ефектно. Цей образ є незамінним. Бо ніхто, окрім Діми, не вміє робити ці всі трюки, які заворожували прохожих...», - говорить Даніїл Бабусенко, один із керівників творчої майстерні «АртільМІФ».

У червні 2022 року митець пішов добровольцем на захист України. Навіть у польових умовах у Діми з’являлися ідеї щодо створення нових образів та костюмів.

«Дуже багато чого Діма просто не встиг... У нього була ідея зробити костюм військового з крилами механічними, а позаду фон. Ми зробили фон, але костюм не встигли. Він не встиг зробити казку про всі живі скульптури, у нього мала б бути повноцінна п’єса про кожен костюм. У Діми було дуже багато ідей...», - розповідає Даніїл Бабусенко.

11 серпня 2023 року Дмитро загинув у бою під Куп'янськом. 20 вересня за рішенням сесії Сумської міської ради Дмитру Буйвалу надали звання «Почесний громадянин міста» посмертно.

Фото Агенції промоції "Суми"

Аби вшанувати пам'ять митця, сум'яни продовжують залишати ґудзики біля пам’ятної скульптури Дмитра Буйвала та живих скульптур, які продовжують виступати на вулицях міста.

«Ми вирішили продовжувати справу Діми. Поки погода дозволяла, виходили на вулиці. До наших живих скульптур підходить дуже багато людей, хто згадує про Діму, кладуть ґудзики та квіти.  Але наразі вже для виступів холодно, тож поки будуть проводитися реставраційні роботи. У планах відремонтувати костюми, деякі доробити. Наразі я намагаюся освоїти крій та шиття. Бо Діма за освітою був кравцем, і всі костюми створювалися його руками: від ескізів до крою та шиття. Вже весною, думаю, сум'яни знову побачать виступи живих скульптур на вулицях», - говорить Даніїл Бабусенко.


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: