Завантаження ...

Загартовуйтесь, пірнайте, обливайтеся, але з розумом – поради сумського спеціаліста

Загартовуйтесь, пірнайте, обливайтеся, але з розумом – поради сумського спеціаліста фото
Із року в рік ми помічаємо сумчан, які бігають взимку взагалі без верхньої одежі в шортах. І завжди задавалися питанням: «А як ото їм не холодно?» Тим не менш, ці люди йшли на крок вперед та зміцнювали організм. Не раз бувало таке, що наші спроби загартуватися закінчувалися хворобою. То що нам робити, аби зміцнити наш організм?

Журналісти MistoSumy.com звернулися до лікаряа, щоб з’ясувати, що ж нам робити, аби загартувати організм та тіло. Тетяна Бинда – сумський лікар-педіатр вищої категорії медичного центру «Флоріс». Пані Тетяна дасть нам поради правильного загартовування, з чого почати, та на що звернути увагу.
 
На фото Тетяна Бинда,лікар-педіатр вищої категорії медичного центру «Флоріс»

Загартовуватися можна різноманітними способами. Найбільш часто використовують повітряні і сонячні ванни, ванни для ніг, обтирання, купання у відкритих водоймах, контрастні процедури, ходіння босоніж та інше.
 

«Якщо хочете почати зміцнювати імунітет: враховуйте свій стан здоров’я, вік, стать та індивідуальні особливості організму. Загартовувальні процедури стануть ефективними лише в тому випадку, якщо у вас буде вибудована регулярність та принцип поступовості. Важливу роль тут також грає комплексність. Зосередження уваги на чомусь одному – не дасть бажаного результату», – розповідає пані Тетяна.

Пірнання чи обливання?


Обливання та пірнання у крижану воду – це дія на організм холодної води. Воно здатне покращити настрій, стимулювати циркуляцію крові тощо. Пірнання у крижану воду – це різка зміна температури, а отже, надзвичайно сильний стрес для людського організму. У кров викидається велика кількість гормонів. Це, у свою чергу, викликає різкий спазм судин по всьому тілу, у тому числі й судин, що живлять серце.
 

«Для когось це буде як Панацея (міфічна рідина, що може вилікувати усі хвороби): дуже корисно, збадьорить та зміцнить імунітет. Але комусь може й зашкодити - аж до розвитку інфаркту чи інсульту. Цей метод вимагає тривалої систематичної підготовки – від одного до трьох років. Не провокуйте власний організм та бережіть його», – попереджає нас пані Тетяна.


Перший рік практикуються такі процедури: обтирання холодною водою, обливання, контрастний душ зі збільшенням інтенсивності – тобто температура холодної води зводиться до мінімуму. Подальший період включає холодний душ і занурення в холодну ванну, стояння та прогулянки босоніж по снігу. Коли підготовчі процедури  вже будуть мати потужний ефект, і коли людина набуде досвіду в інших методах загартовування, можна починати моржування. 

Тобто, який метод використовувати залежить від стану здоровя людини. Не рекомендується пірнати у крижану воду людям із будь-якими хронічними захворюваннями, бо різкі перепади температури тіла можуть сприяти їхньому загостренню.

Якщо людина вирішила купатися на Водохреща і підготувала до цього свій організм систематичним ранковим загартовуванням, все ж таки, бажано порадитись зі своїм лікарем, чи можна це робити за станом вашого здоров’я. 
 

Основні помилки загартовування сумчан


Однією з найпоширеніших помилок є не дотримання нашими містянами послідовності та використання одного методу, а не комплексності. Вони хочуть від свого організму усе й одразу, а такого не буде. Ми повинні підготувати власний імунітет до якихось більш серйозних навантажень. Чи то загартовування чи фізичні вправи в залі.

«Рішення про початок загартовування більшість сумчан приймають самостійно, без консультації зі своїм сімейним лікарем, що є великою помилкою. Тим не менш, до мене часто звертаються батьки з приводу загартовування своїх дітей. Це не може не тішити, що наші сумчани піклуються про імунітет їх дітей та хочуть уберегти їх від хвороб», – поділилася з нами пані Тетяна.


Основні правила загартовування


Перш за все, перед тим як почати зміцнювати імунітет, потрібно проконсультуватися з вашим сімейним лікарем. Це для того, щоб переконатися, що ви повністю здорові та не маєте ніяких протипоказань.

Перед вибором процедури та її інтенсивності потрібно враховувати індивідуальні особливості організму, вік, а також можливу підвищену чутливість до загартовування.

«Інтенсивність процедур, необхідно збільшувати поступово і послідовно (від щадних до більш інтенсивних). Не допускайте надмірного охолодження», – радить пані Тетяна.

Основні правила:

Поступовість: Збільшуйте інтенсивність загартовування поступово, дозволяючи організму адаптуватися до змін. Не перенавантажуйте організм різкими змінами вашого способу життя.

Систематичність: Виконуйте процедури загартовування регулярно, створюючи постійний вплив на організм та не допускайте тривалих перерв.

Збалансованість: Обирайте різноманітні методи загартовування, включаючи водні процедури, повітряні ванни, фізичні вправи тощо.

Урахування індивідуальних особливостей: Візьміть до уваги фізичний стан та індивідуальні можливості кожної людини під час впровадження загартовувальних методів. Перед початком обов’язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем, щоб передбачити можливі наслідки.

Ступеневість: Від звичайних процедур переходьте до більш інтенсивних, дотримуючись поступовості в навантаженнях.

Контроль за реакцією: Слухайте своє тіло та реакцію на загартовування, уникайте переутомлення та позитивно впливайте на організм.
 
Зображення зроблене Біловол Наталією, MistoSumy.com

Якщо ви тільки починаєте загартовувати себе та тіло, краще почати з повітряних та сонячних (влітку) ванн. Після цього можете перейти до наступного своєрідного кроку та почати процес обтирання. Важливо пам’ятати, що тільки після засвоєння цих методів, можна переходити до більш контрастних. Як купання у водоймах, наприклад.
 

Як ввести загартовування в родину?


Родинам потрібно пам’ятати «У здоровому тілі – здоровий дух» і тому, щоб не хворіти й мати хороший настрій потрібно щоденно знаходити час на прогулянки, відпочинок на свіжому повітрі, водні процедури тощо.
 

«Якщо хтось вважає загартовування чимось недосяжним або комусь не дозволяє цим займатися наявне захворювання – намагайтеся частіше ходити босоніж. Знімайте взуття за будь-якої можливості: на пляжі, дачі, під час прогулянок у лісі, щоб організм поступово звикав до навантаження. А щоб уникнути можливого переохолодження, слід привчатися на ніч мити ноги холодною водою», - радить пані Тетяна.


Для загартовування з народження можна застосовувати повітряні ванни, прогулянки на свіжому повітрі у будь-яку погоду; водні процедури, а влітку сонячні ванни. Як тільки дитина почне ходити - ходьба босоніж, особливо по росі. У дошкільному і шкільному віці – додаються ще купання на відкритому просторі.

Для дітей і людей похилого віку холодне навантаження залежить від віку: чим молодша дитина і чим старша доросла людина, тим меншим воно має бути.


Спілкувалася Біловол Наталія, MistoSumy.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: