Завантаження ...

Найрезонансніші події у Сумах за 2023 рік

Найрезонансніші події у Сумах за 2023 рік фото

2023 рік закінчився так само швидко, як і почався. Вже за кілька днів ми попрощаємося з ним назавжди, а у наших серцях він залишиться як ще один непереможний рік, коли ми відстоювали свою Незалежність. Що сталося за цей рік найвизначнішого? Наші кореспонденти запрошують вас пройтися по уявній дошці спогадів у матеріалі нижче.

Напевно, усі пам’ятають ту запеклу зиму, коли ми дізналися, що таке графік відключень світла з -6/+2. Як ми привчалися до нього та намагалися встигнути зробити усі домашні справи за 4 години у день. Зима 2023 року подарувала нам неабиякий стрижень та силу духу, показала, що ми зможемо перемогти у будь-яких умовах.

10 січня Андрія Деркача, екснардепа партії «Опозиційна платформа – За життя», президент України Володимир Зеленський позбавив громадянства України за державну зраду. Надалі Рада позбавила його мандату (13 січня). Як повідомляє СБУ, Деркач курував створенням приватних охоронних підприємтсв в різних областях нашої країни, які повинні були посприяти швидкому захопленню України. Нині екснардеп у міжнародному розшуку.

Для детальнішої інформації читайте тут.
Про позбавлення громадянства України та мандату читайте тут.
Про позбавлення звання почесного громадянина Глухова читайте тут.

На фото Андрій Деркач


2 лютого Служба Безпеки України викрила керівництво Сумської ОВА, які привласнювали державні кошти, що були виділені регіону на відбудову. За результатами попереднього слідства, ще у квітні 2022 року заступник голови Сумської ОВА та керівник Департаменту капітального будівництва, призначення якого він підтримував, організували схему виведення коштів, виділених урядом для Сумщини. Співробітники СБУ Сумської області взяли на себе проведення заходів з виявлення порушень за участю прокуратури.

Для детальнішої інформації читайте тут.


17 лютого пройшла прем’єра фільму «Суми. Ми дали їм під дих» онлайн. Це документальна кінострічка, яка розповідає про ті самі тяжкі перші дні повномасшабного вторгнення, коли до зброї кидалися усі, хто був спроможний. Кінострічка, яка дуже швидко набрала обертів та популяризувала наше місто. Режисер зібрав історії людей, які знайшли у собі силу відстояти власне місто в окупації. Стрічку створено студією BlackFox Production, режисер фільму Володимир Нянькін, автор ідеї – Михайло Ананченко.

Для детальнішої інформації читайте тут.

Постер до фільму «Суми. Ми дали їм під дих»


30 березня Роману Гученку, голові Сумської райдержадміністрації, оголосили про підозру у справі про незаконну реалізацію пального на кошти з благодійного фонду. Протягом вторгнення Росії, громадська організація створила фонд, з якого зібрали кошти для захисників та організацій, щоб протистояти агресії. Голова організації та співробітник військової адміністрації спільно влаштували схему продажу паливно-мастильних матеріалів, виводячи понад 1 млн 443 тис. грн. Сам Роман Гученко не вважає себе винним.

Для детальнішої інормації читайте тут.
Про звільнення голови Сумської РДА читати тут.

На фото Роман Гученко


1 квітня сталося запровадження Е-рецепту у Сумах. Про його деталі та внутрішню роботу розповідає у матеріалі Алла Лавриненко, сімейна лікарка амбулаторії сімейної медицини та педіатрії «Get Healthy». За її словами, введення Е-рецепту зробить наше життя набагато простішим: «Найбільшою перевагою електронного рецепта для пацієнта є те, що лікар виписує не конкретну торгову марку препарату, а власне діючу речовину. Тобто у пацієнта є вибір необхідних ліків за ціною, відповідно, й більша ймовірність, що він їх придбає. Також у електронному рецепті зазначається курс лікування, що гарантує придбання препарату на необхідний термін. Це дає пацієнту свободу вибору, а лікарю впевненість у тому, що пацієнт дотримується його рекомендацій».

Для детальнішої інформації читайте тут.


12 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення головою Сумської обласної державної адміністрації (ОДА) Володимира Артюха. Родом пан Володимир з Амурської області Російської Федерації. Став випускником Харківського вищого військового авіаційного командного училища зв’язку, військово-повітряної академії ім. Ю.О.Гагаріна та Національної академії оборони України. «Чому було прийняте рішення про моє призначення? Тому що область непроста, кордон з ворогом достатньо протяжний, де ідуть постійні зіткнення… Я маю військовий досвід, освіту і підготовку, які дозволяють більш ефективно налагодити взаємодію зі Збройними Силами України, силами безпеки», - коментує своє призначення пан Володимир.

Для детальнішої інформації читайте тут.
Також, про початок роботи можна почитати тут.

На фото Володимир Артюха


26 квітня на Сумській міській раді 8 скликання було вирішено позбавити УПЦ прав користуватися землями громади. За словами голови депутатської фракції політичної партії «Європейська Солідарність» Вадима Акпєрова, депутати скасували права на користування земельними ділянками, що були передані церквам московського патріархату. Проукраїнські політичні партії депутатського корпусу впевнені, Україні потрібна лише українська церква.

Для детальнішої інформації читайте тут.


1 травня нарешті став відомий вирок випадку ще 2016 року, коли 17-річна студентка загинула під тролейбусом. Сталося це на проспекті Михайла Лушпи напроти торгового центру «Лавина». Водія тролейбусу, працівника Управління капітального будівництва та начальницю служби руху КП «Електроавтотранс» визнали невиновними.


Для детальнішої інформації читайте тут.


12 травня були введені санкції проти господарів Сумського НВО ім. Фрунзе (Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання) Володимира Лук’яненка та його сина Володимира, а також проти екснардепа Сумщини Андрія Деркача. Своїм указом президент України Володимир Зеленський наклав обмежувальні заходи на власність російських компаній в Україні та на власність пов’язаних з ними українських економічих суб’єктів. Під контролем господарів Сумського НВО ім. Фрунзе були навіть об’єкти критичної інфтрастуктури.


Для детальнішої інформації читайте тут.


17 травня у Сумах нарешті почали вмикати вуличне освітлення. Погоджено це було з військовою адміністрацією та з дотримання рекомендацій військових у місті. Вмикатимують світло з 21:00 до комендантської години, під час повітряних тревог – вимикатимуть.


20 травня відзначилося у наших серцях як «Ніч музеїв». Використовуючи мистецтво як інструмент спілкування та єднання, фестиваль призначений стимулювати відвідувачів до активної участі у формуванні спільного майбутнього міста Суми. Команда агенції промоції «Суми» вірить у те, що повний осмислений аналіз сприйняття сьогодення – це формування нашого щасливого майбутнього. І фестиваль «Ніч музеїв» допоміг нам у цьому.

Для детальнішої інформації читайте тут.

Афіша до фестивалю «Ніч музеїв»


25 травня стало відомо, що скандальний ексзаступник Сумської райради Валерій Сорокін склав мандат. Пан Валерій займав посаду заступника голови районної ради забороненої партії ОПЗЖ, поки не подав заяву про звільнення. Для отримання своєї зарплати, компенсації та середньомісячного доходу він звернувся до суду. Це не перший випадок, коли Сорокін звертається до суду з подібними вимогами. Раніше він намагався через владу скасувати розпорядження про прогул, але програв суд.


Для детальнішої інформації читайте тут.

На фото Валерій Сорокін


З 1 червня відбулося подорожання тарифів на електроенергію. Спочатку підвищили на місяць, а потім з 1 липня по 31 грудня. Як зазначає Сергій Ляховка (фінансовий директор ПАТ «Сумиобленерго»), поетапне зростання тарифів на послуги з розподілу електричної енергії на 2023 рік передбачалося ще з грудня 2022 року, а саме рішення на засіданнях НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) про підвищення тарифів неодноразово переносили.

Для детальнішої інформації читайте тут.

На фото Ірина Лошак та Сергій Ляховка


8 червня Державне Бюро Розслідувань повідомили, що затримали власників та топменеджмент концерну, котрі забезпечували продукцією російський ВПК після вторгнення. Йдеться про народного депутата 3-го та 4-го скликання Григорія Дашутіна та його концерн NICMAS. У злочинців були знайдені паспорти РФ та договори про співпрацю.

Для детальнішої інформації читайте тут.

На фото Григорій Дашутін


27 червня на Сумщині з’явився офіційний чат-бот СБУ. До нього ви можете надсилати інформацію про воєнні злочини, про зрадників та колаборантів. Організатори зауважують: в умовах війна кожна інформація – це потужна зброя. Використовувати її потрібно з розумом та задля допомоги Батьківщині.

Для детальнішої інформації читайте тут.

3 липня о 10:49 було зафіксовано 4 прильоти БПЛА «Shahed 136» по центру міста Сум, вулиці Петропавлівська. Внаслідок влучення пошкоджено адміністративу будівлю та 2 багатоквартирних житлових будинки. Загинуло 2 людини, а 19 постраждало. У закладах охорони здоров'я залишаються 4 постраждалих, із них 2 - важкі в реанімації, 2 - середнього ступеня важкості. 15 постраждалим була надана медична допомога і вони були відпущені додому, серед постраждалих 1 дитина 5 років.

Для детальнішої інформації читайте тут.

Фото зруйнованого дому по вулиці Петропавлівська


29 липня о 20:00 російська ракета влучила у заклад освіти Сум та вибила вікна у житлових будинках поряд по вулиці Ковпака. Наразі відомо, що ціллю став сумський ПТУ, без жертв не обійшлося: загибло 2 людини та 20-х поранено. За поданим фактом відкрите кримінальне провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни», повідомляє поліція Сумщини.

Для детальнішої інформації читайте тут. Посиланя на звернення національної поліції тут.

Фото зруйнованої будівлі по вулиці Ковпака


23 серпня відзначилося у серцях жителів Сумської області влученням ворожого БпЛА типу «Shahed» у роменську школу. Біля зруйнованої школи №8 I-II ступенів Роменської міської ради Сумської області провели в останній путь заступника директора школи Солонинку Оксану Вікторівну, секретаря Квашу Оксану Ігорівну та бібліотекаря Яцуру Руслана В’ячеславовича зібралася уся небайдужа громада.

Для детальнішої інформації читайте тут.

Провід загиблих в останній путь


30 серпня стало відомо, що у Сумах підвищено тариф на вивіз сміття аж на 22%. Мерія повідомляє, що крок вимушений, адже впроваджено у зв’язку зі здорожчанням складових тарифу: збільшення вартості пально-мастильних матеріалів та матеріалів для ремонту засобів механізації, оренда основних виробничих засобів та контейнерів, прямі витрати на оплату праці. Виконавчий комітет відмітив, що стосується це ТОВ «Сервісресурс» та ТОВ «А-МУССОН».

Для детальнішої інформації читайте тут.


8 вересня о 5:30 ранку до оголошення повітряної тривоги стався вибух, а вже за 5 хвилин повідомили про ракетну небезпеку. ОВА зазначили, що внаслідок влучання російської ракети пошкоджені 6 приватних будинків по проспекту Козацький. Внаслідок атаки постраждали 4 жителів та 1 жінка померла в реанімації.

Для детальнішої інформації читайте тут та тут.

На фото рятувальна операція


14 вересня сталося відкриття Центру ветеранського розвитку. Розміщується він на базі СумДу та послуговуватиметься наявною у вишу базою, яка дає змогу забезпечити широкий спектр послуг. Мета Центру – реінтегрувати ветеранів і членів їх сімей у суспільне життя. Професійна підготовка, перепідготовка, психологічна та соціальна допомога, підготовка помічників ветеранів.

Для детальнішої інформації читайте тут.

На фото відкриття центру ветеранського розвитку


21 вересня СБУ разом з Національною поліцією викрили сумський завод, який під час війни постачав до Росії насоси для атомних реакторів. Підприємство є частиною фінансово-промислової групи ГМС в Росії, яка є однією з основних фінансових допомог російському бюджету. У результат широкомасштабної агресії РФ слідство виявило, що управління сумського заводу створило план постачання української продукції в Росію, обійшовши санкції. Також відомо, що до цього були причетні й іноземні підприємства.

Для детальнішої інформації читайте тут


2 жовтня СБУ затримали нашого мера, Олександра Лисенка, на хабарі. Загальна сума неправомірної вигоди - 2 130 000 грн. Співробітники Служби безпеки України та Національного антикорупційного бюро викрили на корупції міського голову міста Сум та директора Департаменту інфраструктури міста. Посадовці вимагали хабарі від місцевих підприємців за безперешкодне ведення бізнесу у місті. 9 жовтня стало офіційно відомо, що Олександра Лисенка відсторонили від посади на дві місяці. А 8 грудня цей термін подовжили до 8 лютого наступного року.

Для детальнішої інформації читайте тут.
Про подовження ще на 2 місяці тут.

На фото Олександр Лисенко, мер міста Суми


4 жовтня директора Департаменту інфраструктури міста Сумської міськради Олександра Журбу залишили під вартою на 2 місяці за вимагання хабаря разом з Олександром Лисенко. Сталося це 2 жовтня, а вже 4 антикорупційний суд залишив Журбу під вартою з можливістю внесення застави — понад 1,4 млн грн.

Для детальнішої інформації читайте тут.

Фото з антикорупційного суду


18 жовтня близько 22:40 у Сумах пролунав вибух, а повітряна тревога оголошена через 4 хвилини після нього. Внаслідок атаки було пошкоджено спортивний комплекс «Олімп» та житлові будинки поруч. У комплекса пошкоджено дах та вибиті вікна, а у будинку поруч вибиті вікна. Зранку 19 жовтня в ОВА повідомили, що, попередньо, поранених та загиблих внаслідок влучання немає.

Для детальнішої інформації читайте тут.

Наслідки влучання рашистського шахеду у Сумах


1 листопада стало відомо про призначення нового керівника МВА (міської військової адміністрації). Посаду очолив сумчанин Олексій Дрозденко – старший лейтенант запасу, артилерист. Звертаючись до депутатів усіх рівнів пан Олексій закликає забути про усі політичні забарвлення, суперечки й чвари у час воєнного положення та об’єднатися для вирішення суспільних проблем.

Для детальнішої інформації читайте тут.

На фото Олексій Дрозденко


4 листопада пройшов фестиваль «Ніч міста», де сум’яни могли пройти різноманітні майстер-класи, відвідати виставки чи пофотографуватися на фотозонах. Мотивом проведення фестивалю, який готувався протягом 5 місяців, стало бажання команди організаторів, показати сумчанам диво. Закохати у мистецтво та рідне місто знову. Організаторами була команда Агенції промоції «Суми».

Для детальнішої інформації читайте тут.

На фото атрибутика з фестивалю «Ніч міста»


5 грудня контррозвідка Служби безпеки затримала агента РФ, який виявився ексзаступником голови громади на Сумщині. Його історія розповідає нам про його неоднократну зраду нашому народу та любов до країни-агресора. Перебуваючи на посаді заступника голови ОТГ (Об'єднані територіальні громади), продовжав збирати інформацію про місця переміщення та озброєння українських захисників у прикордонні. Зокрема, дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії.

Для детальнішої інформації читайте тут.


12 грудня стався збій роботи «Київстар». «Сталося це через хакерську атаку Росії», -
повідомила компанія. На час усунення технічних складнощів, компанія рекомендула користуватися можливостями «національний роумінг». І саме через цей збій у нас якийсь час не працювали сирени. На час усунення спеціалістами мобільного оператора технічних несправностей, оповіщення громади під час повітряної тривоги здійснювали працівники патрульної поліції та ДСНС.

Для детальнішої інформації читайте тут.


***

До всіх цих новин хочеться додати також постійний ріст захворюванності на COVID-19. Не нехтуйте власним здоров’ям, бережіть його. Вживайте достатню кількість продуктів з корисними вітамінами, відсипайтеся та активно відпочивайте. Звичайно, слідкуйте за емоційним здоров’ям та власною гігієною. І тоді, все буде, Україно.



Підготувала Біловол Наталія, MISTOSUMY.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: