Завантаження ...

З роботою на Сумщині важко, але ситуація покращується - підсумок 2023 року

З роботою на Сумщині важко, але ситуація покращується - підсумок 2023 року  фото

Скільки людей втратило роботу через війну? А скільки знайшли своє призначення завдяки їй? А можливо комусь вдалося відкрити бізнес? Цей перелік може бути нескінченим, а допомога все одно йде з одного місця – центру зайнятості. У Сумській області чи мало людей яким потрібна допомога, і експерти центру роблять усе можливе, аби забезпечити нашим людям підтримку.

Журналісти MISTOSUMY.com вирішили запросити статистичну інформацію у Сумському обласному центрі зайнятості та дізнатися, як змінилася ситуація з безробіттям в нашому регіоні у 2022-2023 роках.

Загальні статистичні цифри Центру зайнятості

На фото діаграма загальних цифр по районах області з кількістю осіб, які отримали послуги центру зайнятості

Логічно передбачити, що найбільше людей, які отримували послуги центру, було зареєстровано в місті Суми. За 2022 рік в обласному центрі зареєстрували 14 924 заявників. Також слід зауважити, що у 2023 році ситуація з безробіттям у Сумах трохи покращилася. Кількість людей, які звернулися до сумського центру зайнятості у 2023 році зменшилася на третину і склала 10 158 осіб. Загалом, як видно з цієї діаграми, тренд на зменшення заявників у 2023 році спостерігався у всіх філіях центру. Найменше людей, які отримуть послуги центру зайнятості, реєструють у Охтирські і Роменській філії. З невеликою відмінністю у цифрах це було близько 4500 осіб у 2022 році та 3000 людей у 2023 році.

Які послуги зараз надає центр зайнятості:

  • Надання професійної підготовки та перепідготовки, підвищення кваліфікації можливе в освітніх закладах різних рівнів, включаючи центри професійно-технічної освіти, підприємства та установи;
  • Профорієнтаційні послуги – для визначення можливостей та вибору професійного шляху;
  • Відбір закладів освіти для забезпечення якісного навчання безробітних;
  • Надання послуг для роботодавців включають: компенсації, сприяння працевлаштуванню, організацію громадських та тимчасових робіт;
  • Підтримка малого підприємства, індивідуальні компенсації;
  • Програми сприяння зайнятості населення реалізуються через різноманітні заходи, такі як компенсація транспортних витрат внутрішньо переміщеним особам, підтримка конкурентоспроможності та інші ініціативи Кабінету Міністрів України;
  • Інформаційні та консультаційні послуги щодо працевлаштування.
На фото діаграма загальних цифр по районах області з кількістю осіб, які пройшли профнавчання

Найбільша кількість осіб, які пройшли профнавчання спостерігається у Сумах як і за 2022 рік (561 особа), так і за 2023 рік (364 особи). Як зазначає центр зайнятості, вони готові надати можливість професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації для громадян, які внесені до реєстру безробітних.

Організація професійного навчання здійснюється в різних навчальних закладах та підприємствах, включаючи центри професійно-технічної освіти, заклади професійної та вищої освіти, а також у самих центрах зайнятості.

На фото діаграма загальних цифр по районах області з кількістю осіб, які отримали роботу

За 2023 рік майже 3 тисячі сумʼян отримали нове місце роботи, завдяки центру зайнятості, а от найменше людей працевлаштували в Роменській і Охтирській філіях.в Охтирській філії – 964 людини.

На сьогодні Служба активно виступає як посередник на ринку праці, забезпечуючи безкоштовні послуги з пошуку роботи й відбору персоналу для роботодавців. Вона також надає послуги з державного соціального страхування на випадок безробіття та виплати матеріальної допомоги під час тимчасової втрати роботи.

Заробітня платня

На фото діаграма загальних цифр по районах області з рівнем середньої заробітньої платні

Як ви можете бачити на діаграмі, найбільша середня заробітна платня за 2023 рік, яку фіксує центр зайнятості, спостерігалася у Сумах – 9 515 гривень. З найменшим показником відзначилася Охтирська філія – 8 005 грн. За 2022 рік найвищою середньою зарплатнею зазначено Сумську філію – 10 237 грн, а найменший знову в Охтирській – 8 235 грн. Загалом можна сказати, що майже по всій області діє одна середня зарплатня з похибкою у 200-300 грн, не враховуючи Суми. І також варто зауважити, що коли ми говоримо про розмір середньої зарплати, то йдеться про зарплату до вирахування податку на прибуток (18%) і військового збору (1,5%). Тобто реальні гроші, які люди отримують на руки, будуть ще менші – майже на 20%.

Скільки людей отримали допомогу по безробіттю

На фото діаграма загальних цифр по районах області з кількістю осіб, які отримали допомогу по безробіттю

На поданій діаграмі ви можете побачити кількість осіб, які безпосередньо отримували допомогу по безробіттю. Показник, який відрізнився від усіх – це 12 284 особи у Сумській філії за 2022 рік. Такий значний показник пояснюється початком вторгнення ворога на територію області та масовою втратою робочих місць мешканцями Сум. Роменська філія відзначилася з найменшим показником – 3 978 особи. Якщо говорити про минулий рік, з результатом у 4 938 особи знову на першому місці антирейтингу Суми, «останні» ж Охтирська філія.

Розмір допомоги з безробіття індивідуально розраховується для кожної особи і залежить від страхового стажу, рівня заробітної плати та причини звільнення.
Допомога з безробіття виплачується у відсотках від визначеного розміру, залежно від тривалості безробіття (згідно із Законом «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття»).

Як зареєструватися в центрі зайнятості?

  1. Особисто. Для здійснення цього процесу вам необхідно представити такі документи: паспорт, ідентифікаційний код, документ про освіту, а також відповідні документи, що підтверджують особливий статус (якщо це стосується переселенців чи осіб з інвалідністю).
  2. Зареєструватись онлайн і прийти особисто. На сайті Державної служби зайнятості є розділ «Електронна черга», обрати зручний центр зайнятості і записатися на прийом.
  3. Онлайн. Можливо провести реєстрацію без відвідування центру зайнятості за допомогою додатку «Дія». Цей застосунок дозволяє подати заявку на отримання статусу безробітного та виплату допомоги по безробіттю.

Безробітні – допомога фронту і тилу

На фото діаграма загальних цифр по районах області з кількістю осіб, які брали участь у громадських роботах

Під час воєнного стану мешканців області, які стоять на обліку в центрі зайнятості і наразі не мають роботи, залучають до так званих «громадських робіт». Це роботи тимчасового характеру , які не вимагають постійних робочих місць або вакансій. Ці роботи, які приносять економічну, соціальну та екологічну користь для регіону, люди виконують на умовах неповного робочого дня. Вони надають можливість тимчасового працевлаштування безробітних на роботи, які не вимагають додаткової спеціальної, освітньої та кваліфікаційної підготовки. У громадські роботи залучаються зареєстровані безробітні, особи, які шукають роботу, а також працівники, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення робочого часу.

З великою різницею найбільший показник за 2023 рік має Шосткинська філія з цифрою 900 залучених осіб за 2023 рік. Найменшою чисельністю відзначилася Охтирська філія з результатом усього 92 особи.

***

Минув ще один виснажливий рік, на зміну йому прийшов можливо не менш тяжкий. Ті, хто отримав нову професію – бажаємо успіхів вам та досягнення усіх цілей. Хто знайшов роботу – так тримати, не опускайте руки та йдіть вперед, не зважаючи на перешкоди. Нехай 2024 рік відкриє для усіх нові можливості та допоможе мати цікаву роботу і достойний заробіток!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: