Завантаження ...

В Сумах планують запровадити транспортні картки

В Сумах планують запровадити транспортні картки фото

Популярні транспортні картки скоро можуть бути у Сумах. Ви могли зустрічати їх в інших містах, це картки, які призначені для оплати проїзду у громадському транспорті. За допомогою такої системи оплати наш рух містом може стати зручнішим у кілька разів, адже розрахуватися за проїзд цими картками можна буде як у тролейбусах, так і в автобусах чи маршрутках. А що саме відомо про введення транспортних карток у Сумах, читайте далі у матеріалі нашого журналіста.

За коментарями журналісти сайту MISTOSUMY.com звернулися до начальника відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сумської міської ради, Сергія Яковенко, який люб’язно розповів нам, що наразі є, та що планують.

- Введення транспортної картки планувалося ще на березень 2022 року, але війна у буквальному сенсі порушила усі наші плани. Був уже підписаний договір і залишалося лише ввести це, але оператор, який вводив нас у цю систему, – відмовився з особистих причин, тому договір розірвали, – коментує ситуацію пан Сергій.

На фото Сергій Яковенко, начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сумської міської ради
Фото взяте з офіційного Інформаційного порталу Сумської міської ради
 

Що таке транспортна картка та де можна буде придбати

Транспортна картка – це такий собі електронний квиток (або фізична картка), який працюватиме для громадського транспорту у Сумах. За допомогою нього оплата проїзду зможе здійснюватися безконтактним способом. Проте, буде можливість сплачувати й коштами, як ми звикли.

- Розмістити картки для купівлі плануємо максимально у всіх доступних місцях: як у кіосках, так і в магазинах. Або ж, електронну версію можна буде придбати через IBOX, – розповідає пан Сергій.

Шляхи поповнення картки:

  • Усі термінали міста;
  • Застосунок на смартфоні;
  • Будь-який додаток банку;
  • У місцях продажу самих карток.


Відстежувати баланс картки можна буде у додатку на смартфоні. Оскільки тарифів на картку не передбачається, тому сума поповнення може бути різна.

Як користуватися

- У транспортах будуть встановлені Валідатори на кожних вхідних дверцятах транспорту, щоб пасажир міг без проблем сплатити при вході за проїзд, – розповідає пан Сергій.

Валідатор – це такий собі пристрій, розташований, у нашому випадку, біля вхідних дверцят транспорту, до якого ви будете прикладати свою картку, а він – списувати звідти кошти за проїзд. Сума списання залежить від типу картки, яку ви прикладете (учнівська, студентська тощо).
 

Фото-приклад валідатору
Фото взяте з сайту molbuk.ua

Різноманітність транспортних карток у майбутньому

Як повідомляє нам Сергій Яковенко, у майбутньому у Сумах планують ввести ще картку містянина. Тобто це така собі персоніфікована картка, якою ви зможете розраховуватися не тільки у транспорті.

Категорії транспортних карток у майбутньому:

  • Стандартна транспортна картка (для сплати за проїзд);
  • Пільгова картка (отримується безплатно, а повідомляти про отримання будуть спеціалізовані органи);
  • Учнівська та студентська картка (пам’ятаємо, що для студентів на сьогодні також діє знижка на проїзд у розмірі 50%);
  • Персоніфікована картка громадянина Сум (у ній будуть ваші дані та можливість розраховуватися не тільки у транспорті, а й картку «Сільпо» доєднати, наприклад).

Картки будуть відрізнятися за кольором та дизайном. Наразі поточний вигляд невідомий, адже усе ще у розробці. Проте, нашому журналісту вдалося побачити приблизний вигляд транспортної персоніфікованої картки, на жаль, сфотографувати її не дозволили. Розміром вона, як ID-паспорт, на одній стороні фонове зображення, на іншій – ваші дані: фото, ПІБ, рік народження тощо.

Деталі замовлення та точні можливості такої картки поки що невідомі.

Коштувати усі картки будуть однаково, окрім персоніфікованої (буде дорожча через свої можливості) та пільгової (безоплатна й надається не усім). Оголошувати про видачу пільгової картки будуть через Пенсійний фонд, ЦНАП, Соціальний захист тощо.

Де транспортна карта вже працює в Україні

Першим містом, де ввели цю систему став Харків. Саме у Харкові у 2017 році люди познайомилися з новими технологіями оплати проїзду у наземному транспорті, а з початком 2018 – і у метро. Коштує картка у Харкові наразі 36 гривень, а поповнити її можна лише до 500 грн. До того ж купляючи картку, ви вже будете мати там кошти на 1 поїздку.

Джерело: https://www.eticket.kharkiv.ua/#card1
 

Фото-приклад транспортної картки у Харкові
Фото взяте з сайту village.com.ua

У 2018 році введена транспортна картка у Вінниці. У травні в міському транспорті введено виключно безготівковий метод оплати за проїзд. Мешканці Вінниці можуть розраховуватися за проїзд у трамваях, тролейбусах та автобусах за допомогою муніципальних карток або використовувати свої безконтактні банківські картки, у тому числі через смартфони.

Джерело: https://www.myvin.com.ua/news/10395-vinnytsia-lidyruie-za-tempamy-vprovadzhennia-elektronnoho-kvytka-dlia-proizdu-v-hromadskomu-transporti

Фото-приклад транспортної картки у Вінниці
Фото взяте з сайту vinnitsa.info

У Хмельницьку 1-го липня 2021 року запрацював Е-квиток. Особливістю купівлі транспортної картки є те, що проїзд у тролейбусі буде дешевший на 1 гривню за кожну поїздку. Вартість картки — 60 гривень. Термін її дії необмежений.

Джерело: https://vsim.ua/DTP/elektronniy-kvitok-po-novomu-dlya-hmelnichan-scho-treba-znati-11904959.html

Фото-приклад транспортної картки у Хмельницьку
Фото взяте з сайту ye.ua

У Києві Е-квиток запровадили 14 липня 2021 року. У місті відмовилися від паперових разових талонів у міських автобусах, тролейбусах та трамваях. Етап почався з 1 липня, а повністю міський транспорт перейшов на електронну систему вже 14 липня 2021 року. Вартість залежить від тарифу картки.

Джерело: https://fakty.com.ua/ua/ukraine/suspilstvo/20220601-transportna-kartka-u-kyyevi-yak-korystuvatys-ta-de-kupyty/

Фото-приклад транспортної картки у Києві
Фото взяте з сайту ukrinform.ua

У Чернівцях транспортну картку ввели 2 лютого 2023 року. Купуючи картку, сума на ній становитиме 170 гривень, з яких 140 гривень ви зможете використовувати для оплати проїзду, а решта, тобто 30 гривень, представлятиме собою вартість самої картки. Іншими словами, ви платите 30 грн за її фізичний варіант та 30 грн за саму картку, а 140 грн ваші. Поповнити картку можна в терміналах iBox. Також планують запустити поповнення в терміналах «ПриватБанку», City24, Sistema та EasyPay.

Джерело: https://suspilne.media/368228-u-cernivcah-pocnut-prodavati-transportni-kartki-de-kupiti/

Фото-приклад транспортної картки у Чернівцях
Фото взяте з сайту molbuk.ua

З 11 грудня 2023 року метод безготівкової оплати діє і у Львові. Тепер «ЛеоКарт» (єдиний електронний квиток) охоплює усі види громадського транспорту: трамвай, тролейбус й автобус. До того ж можлива пересадка між вищезазначеними видами транспорту упродовж 40 хвилин після зафіксованої оплати. Можливість розрахуватися готівкою у водія – зберігається, проте посвідчення припиняють свою дію.

Джерело: https://suspilne.media/612333-u-grudni-e-kvitok-zapracue-v-usomu-gromadskomu-transporti-lvova-miska-rada/

Фото-приклад транспортної картки у Львові
Фото взяте з сайту armyinform.com.ua

До цього переліку можна віднести ще Чернігів (з 2017 року), Івано-Франківськ (з 2018 року), Мукачево (з 2018 року)Луцьк (з 2019 року), Ужгород (з 2020 року), Кривий Ріг (з 2021 року) тощо. Наразі майже у всіх містах України є можливість сплати проїзду транспортними картками. 

Коли ж чекати нововведення

Таке питання вже напевно виникло у кожного, хто читає цей матеріал. Як повідомляє пан Сергій, очікувати транспортні картки варто вже у 2024 році. Війна завадила планам нашої Сумської обласної ради ввести їх раніше.

- Наразі ми створюємо робочу групу й будемо займатися цим питанням детальніше, щоб ввести це в наше місто як можна швидше, – підсумовує Сергій Яковенко.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: