Завантаження ...

Коли буде лад з вивісками на фасадах у Сумах – думки влади, експертів, сумʼян

Коли буде лад з вивісками на фасадах у Сумах – думки влади, експертів, сумʼян фото

Зовнішня реклама заполонила міський простір, вона всюди: на торгівельних центрах, фасадах історичних будівель, на вікнах домівок і дахах будинків. Чи є взагалі правила для опорядження фасадів у місті, і хто за це відповідає? Чи демонтують неправильно розміщені вивіски в Сумах? Що думає про це міська влада, експертна спільнота та самі містяни? Журналісти сайту MISTOSUMY.com спробували розібратися в цих питаннях. 

Трохи теорії – якими є загальні вимоги до вивісок

Спеціалісти Офісу міських проєктів “Урбанина” підготували детальний довідник з відбудови міст. Тут ви можете дізнатись про всі види вивісок та коректне їх оформлення, маркізи, види входів у будівлю та багато іншого. 

Довідник пояснює, що фасади є важливою складовою загального сприйняття міського простору. Вони надають міським просторам характерних рис та індивідуальності, формуючи унікальний образ міської забудови та міста в цілому. Досвід успішних міст свідчить про доцільність та виправданість жорсткої регламентації — а іноді навіть заборони — розміщення на фасадах реклами, вивісок, банерів. Так само доречним є впорядкування зовнішнього вигляду вікон, балконів, терас, інших елементів та конструкцій. Метою такого впорядкування є зменшення кількості візуального шуму на фасадах, особливо коли йдеться про історичні будівлі та споруди, які мають культурну цінність і є об’єктами культурної спадщини.

Зазвичай вивіски мають розміщуватись у межах першого поверху, так, щоби їх центр не опинився вище середини між отворами – вікнами, дверима, – першого та другого поверху. Один власник може встановити не більше трьох дощок різних типів. Якщо у будівлі є кілька орендарів або приміщення не виходить на фасад, вивіски слід розташовувати на табличках або списках біля основного входу.

Урбаністи пояснюють, що на вивісці можна вказати назву, знак, логотип, вид діяльності або слоган компанії. Але не можна розміщувати номери телефонів, адресу, вебсайти, перелік послуг. Для підсвітки вивісок використовують нейтральне або тепле біле світло. Внутрішня підсвітка допускається лише у монохромних вивісках. Будь-які вивіски на історичних будівлях мають бути виготовлені з природних матеріалів. Їх не можна розміщувати впритул до дверей, вікон, арок, декору та інших елементів фасаду. Також заборонено вбудовувати вивіски в ці елементи.

Якщо дотримуватись таких простих правил, то мешканці почнуть зауважувати, що міський простір став охайнішим, впорядкованішим і приємнішим. А самі вивіски не зіпсують навіть історичний об’єкт. 


Що з фасадами і рекламними вивісками в Сумах?

За визнанням самих представників міської влади зараз понад 80% вивісок на території міста Суми розміщено без будь-яких погоджень. Переважна більшість їх – на торговельних об’єктах, у тому числі ресторанах, аптеках тощо.

Сьогодні механізм розміщення зовнішньої реклами та вивісок визначають Правила розміщення вивісок на території Сумської міської територіальної громади, затверджені рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 11.02.2020 №95, а також Правила розміщення зовнішньої реклами на території Сумської міської об’єднаної територіальної громади, затверджені рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 07.07.2020 року №343.

Як повідомляв в. о. директора Департаменту містобудування та земельних відносин Володимир Биков, ці правила розробили з метою недопущення у подальшому спотворення цілісного архітектурно-дизайнерського ансамблю міста, у першу чергу, історичного центру Сум. 

“На жаль, він поступово втрачає свою унікальність через безконтрольне, самовільне розміщення на фасадах, дахах будинків і споруд різного роду вивісок, які часто не відповідають естетичним вимогам або не вписуються в архітектурне вирішення будівель”, – зазначав Биков.

Основними правилами розміщення рекламних вивісок у Сумах фахівці визначають: 
1.    В історичному ареалі не можна використовувати табло, динамічні стрічки, пульсуючі елементи; 
2.    Вивіски таких типів не можна використовувати також там, де це заважає транспортному руху;
3.    В історичному ареалі вивіска не може перекривати архітектурні деталі будівлі.

Допустимі розміри вивісок:
1.    В історичному ареалі – до 1 м² для однієї установи;
2.    У районах, не дотичних до історичного ареалу – 3 м² для однієї установи.

Також дивним експерти вважають, що у більшості випадків проектуванням вивісок займаються не архітектори. У такий спосіб, рекламні агенції просто враховують побажання замовника незважаючи на те, як воно буде виглядати потім, і чи буде вивіска легальною. 

Варто зазначити, що плівки типу оракал (Oracal), якими заклеюють вікна у вигляді реклами на фасадах магазинів та інших закладів, взагалі заборонені і на них неможливо отримати дозвіл. Також нелегальними у Сумах вже кілька років визнані такі собі «Скріпки» — невеликі виносні рекламні щити на залізних ніжках, які прив’язують удень і ховають уночі. Це взагалі «привіт із 90-х» - найпримітивніший формат малої реклами, через велику кількість якої пішоходам іноді важко пройти по тротуару в деяких місцях.

Відповідальними за розміщення зовнішньої реклами в місті Суми є виконком, який надає або не надає дозвіл на розміщення, та Департамент забезпечення ресурсних платежів, який узгоджує і демонтує вивіски. Але це, якщо ми говоримо про ті рекламні вивіски, які ще планують розмістити. Організація демонтажу рекламних засобів та вивісок віднесена до Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, у визначених Виконавчим комітетом Сумської міськради випадках.


Чи штрафують і демонтують?

Ми надіслали інформаційний запит до Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, де спробували дізнатись про відповідальність для осіб, які незаконно розміщують рекламу; скільки було виявлено та демонтовано незаконних конструкцій, вивісок та інших рекламних площин у період з 2021 по 2023 рік; скільки коштів місцевого бюджету було витрачено на демонтаж незаконно розміщеної реклами. 

Отже, згідно з відповіддю Департаменту, відповідальність для осіб, які незаконно розміщують рекламу – суто адміністративна. Така відповідальність визначена ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення і передбачає накладання штрафу:

•    на громадян – від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн)
•    на посадових осіб, суб’єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн).

Міські чиновники у своїй відповіді повідомляють, що за три останніх роки (з 2021 по 2023 роки) вони виявили загалом 102 об’єкти незаконних конструкцій, вивісок та інших рекламних площин. Із них демонтували лише 43 об’єкти. На сам процес демонтажу незаконно розміщених рекламних засобів і вивісок, згідно з відповіддю Департаменту, з міського бюджету витратили 95 055 гривень.

Варто також зазначити, що попередні 4 роки були більш «продуктивними» у питанні наведення ладу з рекламними вивісками. У період з 2017 по 2020 роки демонтували 341 об’єкт незаконної реклами. За відповідний період Сумська міська ОТГ на демонтаж рекламних конструкцій витратила — 207 294 гривні. 

Як підсумок, утилізація незаконних вивісок скоротилася майже у 8 разів, а витрати всього в 2 рази. Невідомо, що спричинило таке разюче зменшення у цьому напрямку, можливо, повномасштабне вторгнення і нестача коштів, а може щось інше… 


А як в інших українських містах?

Варто зауважити, що правила розміщення рекламних вивісок на фасадах будинків діють в багатьох містах України. Одним з першопрохідців у цьому питанні став Львів, де ще у 2010 році міська рада затвердила “Порядок розміщення малих архітектурних форм”. Питання розміщення вивісок на фасадах будинків жорстко регулюється, у правилах чітко прописано, як, де, у яких пропорціях і кольорах може бути розміщена вивіска, з яких матеріалів зроблена. І за ці роки львівські муніципали фактично вичистили місто від подібної реклами, яка і досі часто зустрічається в інших містах України.

Активно наводять лад у цьому питанні й інші українські міста. Наприклад, 15.12.2023 у Києві оновили правила розміщення вивісок на фасадах. Зокрема, ввели вимогу щодо відстані між вивісками для одного власника. Раніше власники розміщували будь-яку кількість конструкцій на фасаді свого закладу. Також розміщення вивісок на об’єктах культурної спадщини допускатимуть лише у вигляді конструкцій, що складаються з окремих літер і не мають пласкої основи, кронштейнів чи маркіз.
За 2023 рік у Києві демонтували 25,5 тисяч (нагадаємо, у Сумах за три останні роки демонтували лише 43 вивіски) незаконних вивісок і конструкцій. Найбільше вивісок і рекламних засобів прибрали з фасадів будинків, близько 16 000 одиниць. Найпоширеніше порушення – перекриття декоративних елементів фасаду, об’єктів інженерних комунікацій (зливні й газові труби, витяжки), повне або часткове перекриття вікон.

Запоріжжя також ще в 2019 році розробило концепцію архітектурного середовища "Код міста". З того часу активно вівся демонтаж незаконних вивісок, за півроку було знищено понад півсотні нелегальної реклами. Зараз же виконком Запорізької міської ради вирішив демонтувати вивіски, де міститься іноземна мова (російська та англійська). Загалом підпало під утилізацію понад 30 об’єктів зовнішньої реклами.

У серпні 2023 року в Одесі розгорівся скандал щодо вивіски кафе. Тож місцевий депутат запропонував розробити певні вимоги до оформлення та розміщення зовнішньої реклами. Вже у грудні минулого року одеські комунальники активно почали роботу, менше ніж за тиждень було демонтовано 115 протиправно розміщених рекламних конструкцій та вивісок.

У Чернігові загальна концепція оформлення фасадів була прийнята ще в 2020 році. За час дії цієї концепції прибрали вже понад 500 вивісок. У травні 2023 активізувати роботу за цим напрямком доручив муніципальній варті в. о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. А вже в червні було демонтовано 22 вивіски, і в серпні того ж року, виконком дав дозвіл на утилізацію ще 22 об’єктів зовнішньої реклами. 

У підсумку можна сказати, що міста йдуть до гармонійного архітектурного ансамблю. Робота тривала і важка, але зрушення є. Деякі моменти значно б спростили шлях до знищення візуального шуму, наприклад, база даних зовнішньої реклами, де кожен охочий зміг би переглянути чия це реклама, чи законна вона, термін дії тощо. Сподіваємось, що скоро в місті буде значно естетичніша ситуація. 


Думка архітектора із Сум

Фото: psel_arch


Для більш повного аналізу ми звернулись до архітектора із Сум. Іван Селешок працює у цій сфері вже 5 років, він є співзасновником архітектурного бюро «Псел», названого на честь однойменної річки Сум. У нашій розмові Іван зазначив, що крім підприємців і влади є ще третя відповідальна сторона за зовнішній вигляд вулиць – це містяни.

"Люди не розуміють, що місто належить їм, воно для них повинно бути. На жаль, більшість не відчувають себе причетними до цих вивісок, до вулиць, і що вони можуть впливати на це. Я не уявляю, щоб мої батько чи мати або люди, яких я знаю у більшості своїй, якось про це думали. На жаль, ця дискусія не підіймається, вони зайняті своїми побутовими справами"


Архітектор каже, що до влади є запитання з приводу регулювання зовнішнього вигляду фасадів – чому механізм не працює? Найперше, що він радить, то це впровадити мотивацію для бізнесу. Дати інструмент – «як зробити добре». За його словами, більшість і не задумується про те, що вони роблять погано і шкодять місту, у їх голові – це виглядає гарно.

"Зробити чіткі правила, регламенти, рекомендації – але простою мовою. Щоб це було і для них гарно, і для відвідувачів, і, звісно, працювало на їхній бізнес теж. Максимально допомогти людям та агенціям зробити гарно. Прозорі механізми погодження. Нічого нового придумувати не треба, у більшості міст існують дизайн-коди, там точно не сказано тільки про шрифт і його колір. Людям потрібне чітке уявлення, як узагалі влаштувати вхідну групу, щоб вона була прозора, освітлювана, інклюзивна, зручна тощо. А після цього запровадити механізм жорстких штрафів, якщо ти таке зробиш - то буде покарання"


Одним із найгірших випадків зовнішнього оздоблення Іван називає ще існуючі мафи, які повністю обклеєні червоною плівкою або будь-якою іншою низькоякісною поліграфією. 

"Може це вже знакове цей «Надра-Банк» у центрі, це вже пам’ятка якась. А тут (на фото) страшно на це дивитись. Жахливо, треба все вимити і почистити. Але найперше, що мене турбує - чи можна взагалі зайти в ці підприємства з коляскою або на милицях? А вийти у разі пожежі? Там є якісь інклюзивні наліпки, пороги, поручні? Це вхідні зони, які ж якби приваблюють, а вони відлякують, там темно, якісь ризики в середині цього точно будуть"

"Будьте скромнішими. Якби я робив логотип: я б подивився як роблять люди, подивився що в мене є і що мені треба, і якось це поєднав. Ми так і проектуємо" 

Думки сум’ян

Також ми запитали сум’ян, що вони думають з приводу оздоблення фасадів та попросили поділитись прикладами конструкцій/вивісок/рекламних площин у місті.

Василь Тимошенко, військовий
 
- Мені це відверто ріже очі, особливо, коли я бачу ці вивіски і рекламні щити в історичному центрі міста. Таке відчуття, що люди в яких немає смаку і розуміння як це повинно виглядати — просто ліплять строкаті вивіски по всьому місту. Я вважаю, що влада міста майже нічого з цим не робить, а підприємці користуються цим і захаращують фасади будинків. Вирішення цієї проблеми дуже просте, встановлюється регламент і штрафи, а в подальшому — демонтаж.

Ірина Коваленко, інженерка

- Ви просто подивіться, це ж несмак. Всі вікна заклеєні, там усередині некомфортно без денного світла. Очі розбігаються від людей на зображеннях і це не в хорошому сенсі, взагалі незрозуміло до чого вони, ще й у такій кількості. Треба ж ну якось осучаснюватися, не кажу про повний мінімалізм, але хоча б естетика якась має бути.

Ярослав Яненко, доцент кафедри журналістики та філології СумДУ

- Вивіски у Сумах виглядають гармонійно, переважна більшість виконана із застосуванням сучасних технологій. Вони не є візуальним шумом, навпаки, це необхідна інформація для мешканців міста та гостей. У Сумах багато муралів, які є цікавим видом зовнішньої реклами та несуть у собі соціальний, культурний або історичний меседж. Наприклад, мурал присвячений Герасиму Кондратьєву недалеко від Альтанки, інші мурали у центрі Сум.

Євген Фонтош, кухар

- Велика кількість вивісок – це візуальний шум. Вони викликають у мене обурення, адже у нас дуже красива архітектура, через різнокольорову рекламу вона втрачає свою особливість. От на цій світлині приклад: вони ніяк не підходять під стилістику цього будинку, зробили б хоча б одного кольору або в одній кольоровій гамі. Цей дах ні до чого, або жодного, або вже два на крайняк. 

Нагадаємо, що у лютому цього року, головного архітектора Сумщини затримали на хабарі у 5 тисяч доларів. 

А що ви думаєте з приводу зовнішньої реклами в Сумах? Діліться з нами своїми коментарями, а можливо і прикладами рекламного шуму і несмаку на нашій сторінці у Facebook.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: