Завантаження ...

Народжуваність у Сумах впала на третину

Народжуваність у Сумах впала на третину  фото

Безумовно війна не налаштовує на дітонародження і спокійні зрозумілі плани на майбутнє. Але тим не менш життя триває, а діти продовжують народжуватись. У цьому матеріалі наші журналісти дослідили, наскільки впала народжуваність у Сумах під час війни порівняно із довоєнним 2021 роком. 

Журналісти MISTOSUMY.com зв’язалися з двома перинатальними центрами у Сумах (Клінічним перинатальним центром Пресвятої Діви Марії та Обласним клінічним перинатальним центром), щоб дізнатися статистику народжуваності за 2021-2023 роки. Для зручності, ми сумували результати та подамо їх єдиною цифрою.

Тож, ми запитали таку статистичну інформацію:

  • Загальна кількість новонароджених за попередні роки;
  • Скільки з них дівчаток, а скільки хлопчиків;
  • Скільки двійнят;
  • Кількість передчасних пологів та кесарів розтинів;
  • Вік наймолодшої мами та найстаршої;

Зауважимо, що вік мам вказали саме той, який був чи то найменшим, чи найстаршим.

На фото таблиці зображена статистична інформація по народжуваності у Сумах

З таблиці вище робимо висновок, що у порівнянні з 2021 роком – народжуваність у 2023 році впала аж на 1094 малюки. Приблизно – це третина від довоєнних показників. 

Як видно із зібраних даних, за попередні роки хлопчиків народжувалося трохи більше за дівчаток, наприклад, у 2021 році різниця у 89 малюків, у 2022 рік – 106 малюків. Однак, у 2023 році кількість майже однакова.

Передчасних пологів спостерігалося не так багато – приблизно 6% від усієї кількості.  Близько третини всіх пологів (30-32%) проподилися через Кесарів розтин, і ця частка за останні три роки істотно не змінилася. Наймолодшою мамою у 2023 році стала дівчина 14 років, а от найстаршою жінкою яка народила стала 48-річна сумʼянка у 2021 році.
 

Наприкінці зауважимо, що ці дані не точно відображають повну статистику народжуваності по всій Сумській області. В цій статті зібрані сумарні показники саме двох сумьских медичних закладів: Клінічного перинатального центру Пресвятої Діви Марії та Обласного клінічного перинатального центру. Тож, переважно це мешканці міста, хоча звісно є і породілі з інших населених пунктів.

Ставати батьками в умови війни – складно, але попри усі виклики нехай ваше батьківство буде наповнене радістю, любов'ю і взаєморозумінням. Нехай ваші діти ростуть у щасливому оточенні та добробуті, а ви разом з ними створюєте майбутнє. Адже недарма кажуть: якщо діти народжуються, значить і життя продовжується.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: